İslamda Sağlık ve Hastalık

Question

İSLAM’DA SAĞLIK

islamda sağlık

Dinde Sağlık ve Hastalıktan Korunma

Yüce Rabbimiz bizlere, kendisine şükretmemizi gerektirecek birçok nimet vermiştir. Bizlere bahşedilen nimetlerden biri de; rahat, huzurlu ve mutlu bir hayat geçirmenin yolu olan sağlıktır. Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için öncelikle Efendimizin (S.A.V.) de buyurdukları gibi “Hastalık gelmeden, sağlığın kıymetini bilmeli” (1)ve gereken tedbirleri daha sıhhatli zamanımızda almalıyız. Eğer şu fani dünyada bir imtihan olarak hastalıkla karşılaşmışsak, “Allah şifası olmayan hiçbir hastalık yaratmamıştır.” (2) diyerek bizlere yol gösteren Efendimizin mübarek dudaklarından dökülen ikazlara kulak vermeliyiz. “Bana bir şey olmaz, ben çok sıhhatliyim, dilediğim gibi yerim, diledim gibi içerim, doktora gitmeye gerek yok, biraz daha beklersem hastalığım kendi başına iyileşir” anlayışından vazgeçmeli, tedbirlerimizi önceden almalıyız.

İnsanın bedenen ve ruhen sağlıklı olması yalnız ilaçla sağlanan bir durum değildir. Yetecek kadar yemenin, içmenin, bedenimizin ihtiyacı olan uyku ve dinlenmenin, temizliğin ve sağlıklı yaşam için bilgilenmenin de bu hususta önemi çok büyüktür. Bununla birlikte tüm dünyada büyük bir sorun olan ve insanların ölümüme sebebiyet veren kuş gribi gibi bulaşıcı hastalıklardan uzak durmak, temizliğe riayet etmek ve doktorların tavsiyelerine uymak dikkat etmemiz gereken hususlardandır.

Sağlığımızı korumak ve sağlıklı yaşamak için hem dinimizin tavsiyelerine kulak vermeli hem de birçok dost ve sevdiklerimizin başına gelen, kimi zaman da ölümle sonuçlanan olaylardan dersler çıkarmalıyız. Bütün bunların aksine kendi bildiğimizi yapar, uyarıları dinlemezsek Cenab-ı Allah’ın “…Kendi ellerinizle kendinizi tehlikeye atmayın…” (4)emrine itaat etmemiş oluruz. Yerine getirmediğimiz her emrin hesabını vereceğimiz gün en büyük nimetlerden biri olan; ihmal ettiğimiz ruh ve beden sağlığının da hesabını vereceğimizin idrakinde olmalıyız.

Bizlere hayat verecek, madde ve mana âleminde bizleri ayakta tutacak çareleri Yüce Allahk ve Rasul-ü Kibriya Efendimiz açıkça ortaya koymuşlardır. Sağlık ve sıhhat için uzmanların önerilerine kulak vermek, bizleri amansız hastalıklara götüren sigara, alkol, kirli gıda ve ortamlardan uzak durmak, kısacası madden ve manen bizleri derde düşürecek her şeyden kaçınmak bahsedilen çarelerdendir.

—————————————————-
[1] Buhârî, Rikak: 2; Tirmizî, Zühd: 25, (2334).
[2] Buhârî, Tıp, 1.
[3] Bakara, 2/195.

Mum

Mum olmak kolay değildir Işık saçmak için önce yanmak gerek

Answer ( 1 )

    1
    2020-11-07T07:24:39+03:00

    Bizlere sunulan nimetlerin başında sağlık gelmektedir. Sağlıklı yaşayış içerisinde olmak kulluk görevlerimiz için önemlidir. Sağlık kaybedildiği zaman tekrar kazanabilmenin, hastalık öncesi şekliyle kalabilmenin en zor olduğu değerdir. Sorumluluk sahibi ve şuurlu olarak yaratıldığımıza göre, sağlıkta bir nimet olduğuna göre sağlığımızdan hesaba çekileceğimizi unutmamalıyız.

    En iyi cevap

Cevapla