Paylaş
İslamda Şans oyunları ve Kumar
Question
Kumar ve şans oyunları vaaz hutbe
Yüce dinimiz İslam dünya ve âhiret mutluluğunu engelleyen; kişisel, ailevî ve toplumsal huzursuzluklara sebep olan, insan’ın Allah’a olan tevekkül inancını zayıflatan kumarı ve onun türevleri olan şans oyunlarını yasaklamıştır. Yüce Allah, Mâide Suresi’nin 90 ve 91. âyetlerinde şöyle buyurmaktadır: “Ey iman edenler! İçki, kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak, şeytan işi birer pisliktir. Onlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz. Şeytan, içki ve kumarla aranıza düşmanlık ve kin sokmak; sizi Allah’ı anmaktan ve namaz kılmaktan alıkoymak ister. Artık vazgeçtiniz, değil mi?” buyurmuştur.
Adı ne olursa olsun bir tarafın kazandığı ve diğer tarafın kaybettiği her türlü oyun kumardır. Bu çerçevede toto, loto, at yarışı, hemen kazan, piyango vb. şans oyunları birer kumar çeşididir. Ne yazık ki günümüzde kumar hastalığının ilk basamağı niteliğinde olan şans oyunları gittikçe yaygınlaşmaktadır. Devlet Denetleme Kurulu’nun, 2008 yılında yaptırdığı araştırma, yılda 6 milyar liranın üzerinde bir kaynağın şans oyunları sektörüne aktarıldığını göstermiştir. Hakikaten araştırmadan çıkan sonuçlar ürkütücüdür:
* Türk halkı şans oyunlarına bir aylık dönemde ortalama 6 saat 6 dakika ayırmaktadır.
* Ayda ortalama 8 kez internette paralı oyunlar oynamakta, 7 kez at yarışına, 7 kez “iddaa”ya para yatırmaktadır. Yasal 18 yaş sınırının altında kalan kişilerin yarısından fazlası şans oyunları oynamaktadır.
* Türk halkının yüzde 9’u şans oyunlarına ayda 550 lira ve üzerinde harcama yapmaktadır. Öte yandan 550 lira ve üstü bir parayı şans oyunlarına yatıran grubun yüzde 35.6’sının açlık sınırı olan 3420 liralık bir gelire sahip olması dikkat çekicidir.
Gıda, giyim, hatta sağlık gibi temel harcamaların düştüğü bir toplum içinde talih oyunlarına harcanan paranın rekor kırması, düşündürücü ve ürkütücü değil midir? Maddi sıkıntı içinde olan kişilerin umutlarını şans oyunlarına bağlaması muhtemeldir. Oysa Müslüman’ın sadece maddi zorluklar karşısında değil, her dönemde umudunu Allah’a bağlaması daha doğru olmaz mı? Bu çerçevede Rabbimiz Kuran’ı Kerim de; “(mü’minler) yalnız Allah’a dayanıp güvensinler” buyurmaktadır. Şans oyunlarına umut bağlamak yerine Allah’a güvenilip dayanılması tevekküle çok daha uygundur.
Dinimizin haram saydığı kumar ve şans oyunlarına umut bağlamayalım. Kazancımızı çalışarak, emek vererek, sebeplere sarılarak helal yollardan elde edelim. Peygamberimiz (s.a.v) in şu sözünü unutmayalım. “Hiç kimse elinin emeğinden daha hayırlı bir şey yememiştir”
——-Diyanet———-
Sabah Gazetesi; 21 Şubat 2009
Âl-i İmrân; 3/122,
Buhari; Büyû,15.
BENZER KONULAR:
Answers ( 2 )
İslam’da şans oyunları ve kumar yasaklanmış olup, dinen haramdır. Adı ne olursa olsun bir tarafın kazandığı ve diğer tarafın kaybettiği her türlü oyun kumardır. Bu çerçevede toto, loto, at yarışı, hemen kazan, piyango vb. şans oyunları birer kumar çeşididir. Ne yazık ki günümüzde kumar hastalığının ilk basamağı niteliğinde olan şans oyunları gittikçe yaygınlaşmaktadır. Bu durum ise dinen haramdır.
İslam’da şans oyunları ve kumar yasak faaliyetler olarak kabul edilir. Kumar, üretken çabadan çok şansa veya şansa güvenerek belirsiz sonuçlar için parayı veya değerli varlıkları riske atmayı içerir. Şans oyunlarına ve kumara İslami bakış açısıyla ilgili bazı önemli noktalar şunlardır:
Zararsız oyunlar, yarışmalar veya bahis veya servet riskine girmeyi içermeyen faaliyetler gibi bazı faaliyetlerin şans veya şans unsurları içerebileceğini ancak tam anlamıyla kumar olarak kabul edilmediğini belirtmekte fayda var. Ancak İslam, bu tür faaliyetlerde bile, bunların neden olabileceği potansiyel zararlardan kaçınmak için dikkatli ve ölçülü olmayı tavsiye eder.
Özetle kumar ve şans oyunları, zararları, malın israf edilmesi, güvenin boşa gitmesi, istihsalden çok talihe dayanılması sebepleriyle İslam’da haram kılınmıştır. Müslümanlar, dürüstlük, adalet ve sosyal sorumluluk ilkelerine bağlı kalırken, servetlerini kazanmanın ve kullanmanın yasal ve faydalı yollarını aramaya teşvik edilir.