Paylaş
İslamda Seher vaktinin önemi nedir? Seher vakti ne zaman
Question
Seher vaktinin önemi nedir ve nasıl hesaplanır
Dinimizde Seher vaktinin önemi
AYETLER
16. (Bu nimetler) “Ey Rabbimiz! İman ettik; bizim günahlarımızı bağışla, bizi ateş azabından koru!” diyen;
17. Sabreden, dürüst olan, huzurda boyun büken, hayra harcayan ve seher vaktinde Allah’tan bağış dileyenler (içindir).
ALİ-İMRAN SURESİ
HADİSLER
Dâvûd (as), Cibril’e (as) sormuş: Ey Cibril, gecenin hangi saatleri daha faziletlidir? Cibril: Bilmiyorum ey Dâvûd, şu kadar var ki Arş, seher vakti sarsılıyor, diye cevap vermiş. (Suyûtî, ed-Durrû-l Mensur, II, 164)
“Gece seher vaktinde ve namazlardan sonra yapılan dua kabul olur.” (Tirmizi)
Resûlullah (asm) yüce Allah’ın Hz. Yakub’un çocuklarına söylediğini naklettiği: “Sizin için Rabbimden mağfiret dileyeceğim” (Yu¬suf, 12/98) buyruğunu açıklamak üzere şöyle buyurur: “Yakub onların bu mağfiret isteklerini seher vaktine erteledi.” (Tirmizî, Deavât 114)
Seher vaktinde duanın kabul edilme ihtimali yüksektir ve hatta duanın kabul edilme vaktidir. (Vehbe Zuhayli, et-Tefsirü’l-Münir)
“Gecenin sonunda uyanamayacağından korkan, gecenin evvelinde vitri eda etsin! Sonra yatsın! Gece sonunda uyanacağını ümit eden, vitri o zaman kılsın! Çünkü gecenin sonundaki kalkmakta rahmet melekleri hazır olur.” (Müslim)
Benzer Konular:
Answers ( 2 )
Seher vakti, tan yerinin ağarmasından biraz önceki zaman veya şafağın sökmek üzere olduğu vakittir. Yani imsaktan biraz önceki vakittir.
Seher vaktinin önemi ile ilgili hem Kur’an-ı Kerim’de hem de Rasulullah (sav)’in birçok hadisinde vurgu yapılmıştır.
Seher vakti ile ilgili Kur’an-ı Kerim’de Ali İmran Suresi 16 ve 17. ayetlerde şöyle buyurulmaktadır;
Bu nimetler) “Ey Rabbimiz! İman ettik; bizim günahlarımızı bağışla, bizi ateş azabından koru!” diyen;
Sabreden, dürüst olan, huzurda boyun büken, hayra harcayan ve seher vaktinde Allah’tan bağış dileyenler (içindir).
İslam’da seher vakti, imsak vaktinden önceki zaman dilimidir. Bu vakit, gecenin son üçte biridir. Seher vakti, Kur’an-ı Kerim’de ve hadislerde övülmüş ve faziletli bir vakit olarak kabul edilmiştir.
Seher vaktinin önemi şu şekilde sıralanabilir:
Seher vakti, duaların kabul olduğu vakittir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), “Seher vaktinde yapılan dua reddedilmez.” buyurmuşlardır.
Seher vakti, ibadet etmek için en uygun vakittir. Gecenin sessizliğinde ve huzurunda ibadet etmek, daha fazla huşu ve kalp huzuru sağlar.
Seher vakti, günahlardan tövbe etmek için uygun vakittir. Bu vakitte yapılan tövbeler, Allah katında daha makbuldür.
Seher vakti, ilim öğrenmek ve ibadet etmek için daha fazla vakit ayırma imkanı sağlar. Gündüz, iş ve okul gibi meşguliyetler nedeniyle ibadet etmeye ve ilim öğrenmeye ayıracak vakit kısıtlıdır. Seher vakti ise, bu işler için daha fazla vakit ayırma imkanı sağlar.
Seher vakti, güneşin doğmasından yaklaşık iki saat önce başlar. Bu vakit, gecenin sona erdiği ve gündüzün başladığı vakittir. Seher vaktinin ne zaman bittiği, bölgenin coğrafi konumuna göre değişebilir.
Seher vaktinde yapılacak ibadetler şunlardır:
Namaz kılmak: Seher vakti, namaz kılmak için en uygun vakittir. Teheccüd namazı, seher vaktinde kılınan en faziletli namazlardan biridir.
Kur’an okumak: Seher vakti, Kur’an okumak için de uygun bir vakittir. Kur’an okumak, kalp huzuru ve manevi rahatlık sağlar.
Tefekkür etmek: Seher vakti, tefekkür etmek için de uygun bir vakittir. Bu vakitte, Allah’ın kudretini ve yarattığı her şeyi düşünmek, insanın iradesini güçlendirir.
Dua etmek: Seher vakti, dua etmek için en uygun vakittir. Bu vakitte yapılan dualar, Allah katında daha makbuldür.
Seher vaktini değerlendirmek, kişinin manevi gelişimine ve Allah’a yakınlaşmasına yardımcı olur.