İslam’da selamlaşma adabı

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

İSLAMDA SELAMLAŞMA VE ADABI

islamda selamlasma adabi

İslâm, müslümanları hatta bütün insanları kardeş ilan etmiş, bu kardeşliğin devamında bazı akideler koymuştur ki bunlardan bir tanesi de selamlaşmadır. Selamlaşma, müslümanlar arasındaki kardeşlik duygularının artmasına vesile olur.

Yüce Rabbimiz, Kur’an-ı Kerimin bir çok ayetinde selamlaşmadan bahsetmiştir.  Nisa Süresi 86’ncı ayette Yüce Mevlâmız şöyle buyurmaktadır:” Size bir selâm verildiği zaman ondan daha güzeliyle veya aynı ile karşılık verin. Şüphesiz Allah her şeyin hesabını gereği gibi yapandır.”(1) Peygamberimiz (s.a.s.) de bir hadisi şeriflerinde de şöyle buyurmuşlardır:” İnsanların Allah katında en makbul olanı, önce selam verenlerdir.”(2) Selam aynı zamanda din kardeşine bereket, esenlik ve rahmet dileyerek yapılan bir duadır. Müslüman din kardeşine selam vermekle ona değer verdiğini göstermiş olur. Peygamber(s.a.s.) bu konu ile ilgili bir başka hadisinde : ”Sizden biriniz meclise geldiği zaman selam verdiği gibi, ayrılırken de selam versin. Çünkü birinci selam verdikten sonraki selamdan daha faziletli değildir.” diye buyurmuştur.(3)

Üzülerek ifade etmek gerekiyor ki aynı apartmanda oturan veya aynı iş yerinde çalışıp selamlaşmayan insanlarımız var. Halbuki dinimizin emri böyle değildir. Bilerek selamlaşmayı kesmek Hz. Peygamber’e muhalefet etmektir. Efendimiz (s.a.s.) selamlaşmayı, müslümanın müslüman üzerindeki haklarından bir tanesi olarak ifade etmektedir. Nitekim hadis-i şeriflerinde şöyle buyurmaktadır: “Müslümanın müslüman üzerindeki hakkı beş tanedir: Selam verdiğinde selamını almak, hastalandığında ziyaret etmek, öldüğünde cenazesine katılmak, davet ettiğinde davetine icabet etmek ve aksırıp “elhamdulillah” dediğinde “yerhamukellah” diyerek karşılık vermek.(4)

Unutmayalım ki  selam vermek sünnet, almak farzdır. Helal ile meşgul olmayana, namaz kılana, abdest bozana, Kur’an okunurken, hutbe okunurken selam verilmesi uygun görülmemiştir. Allah’ın selamını en güzel şekilde verip ve en güzel şekilde alalım. Allah’ın yüce isimlerinden biri olan selami birbirimizden esirgemeyelim. Tanıdık olsun veya olmasın birbirimize selam verelim. Hutbemi Peygamberimizin (s.a.s.) Hz. Enes’e bir öğüdü ile bitirmek istiyorum.” Ya Enes! Rastladığın Müslümanlara selam ver ki ömrün uzasın. Evine girdiğinde selam ver ki hayrın ve bereketin çok olsun.”(5)

DİPNOTLAR:

(1)Nisa, 4/86

(2)Ebu Davud, Edeb, 144.

(3)Tirmizi, İstizan, 15.

(4) Buhârî, Cenâiz, 2.

(5)Tirmizi, İstizan, 10.

BENZER KONULAR:

Selamlaşma nedir nasıl yapılır? Selamlaşma adabı

islamda selam alıp verme adabı

Selamlaşma nedir nasıl yapılır?

Answer ( 1 )

    1
    2020-12-31T13:22:51+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Mü’minlerin birbirlerine “Selamün aleyküm”, “Allah’ın selamı üzerinize olsun” diyerek seslendiği her an, selamın zengin anlam dünyası hayatımıza yansır. Mü’min, imanından aldığı huzur ve güveni selam ile çevresine yayar ve iyi niyetlerini duaya döker. Selam, kalabalıklar içinde kendi telaşına düşmüş, belki de birbirine yabancılaşmış insanları tanıştırır ve kaynaştırır. Bir dost selamı, yalnız olmadıklarını onlara hatırlatır. Kalpleri yumuşatır, kırgınlıkları ortadan kaldırır.

     

    En iyi cevap

Cevapla