Paylaş
İslam’da Sıla-i Rahim Ve Önemi
Question
İslam’da Sıla-i Rahim Ve Akraba İlişkilerinin Önemi
“Sıla-i Rahim, kısaca, ”akraba ilişkileri” anlamına gelir. Bu kavram zikredilince; amca, hala, teyze, dayı ve bunların çocukları, kayınvalide, kayınpeder ve kayınbirader gibi yakınlara karşı üzerimize düşen insani, ahlaki ve sosyal bir takım görevler akla gelir. (1)
İslam Dini akrabalarımızla ilişkileri sürdürmemizi ve onların haklarını gözetmemizi bizden istemektedir. Kur’an-ı Kerim’de Yüce Allah, kendisine ibadetten sonra, başta ana-baba olmak üzere toplumun ilgiye muhtaç diğer sınıf ve bireyleri arasında iyi ilişkiler kurmamızı bize emretmekte ve şöyle buyurmaktadır: “Allah’a ibadet edin ve O’na hiçbir şeyi ortak koşmayın. Ana-babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yanınızdaki arkadaşa, yolcuya, elinizin altındakilere iyilik edin. Şüphesiz Allah, kibirlenen ve öğünen kimseleri sevmez.” (2)
Hz. Peygamber (s.a.v.), amcası Abbas’ı överken: ”O, Kureyş’in en cömerdi ve akrabalık bağlarına en çok riayet edenidir.” (7) buyurmuştu.
Demek ki, iyi bir Müslümanın en belirgin özelliklerinden biri, akrabalık bağını devam ettirmesidir.
İnsanlara yapacağımız iyilik ve yardımda akrabalarımızın önceliği bulunmaktadır. Zira insanın önce muhtaç durumdaki kendi yakınlarına yardım etmesi tabii bir durumdur. Nitekim Kur’an-ı Kerimde:” Akrabaya, yoksula ve yolcuya hakkını ver.”(8) buyrulmaktadır. Bu sebeple, zekât ve fitrelerimizi öncelikle akrabadan yoksul olanlara vermemiz, bu tür mali ibadetlerin daha çok kabulüne vesile olacaktır. Zira peygamberimiz, akrabaya bir şey vermenin; biri sadaka sevabı, diğeri de akrabayı görüp-gözetme sevabı olmak üzere, kişiye iki sevap kazandıracağını haber vermektedir. (9)
Dinimiz, akrabalık ilişkilerine bu kadar önem verirken, biz Müslümanların bu konuda ihmalkâr davrandığımız bir gerçektir. Üzüntü ile ifade edelim ki, Sıla-i Rahim de; vefa, emanete riayet ve yaşlılara hürmet… gibi kaybolmaya yüz tutmuş değerlerimiz arasında yerini almış bulunmaktadır. Artık insanlar, bayramlarda akrabalarını ve büyüklerini ziyaret etmek yerine tatili tercih etmekte, şehirlerimizde üst kattaki komşu, alt kattakini tanımaz hale gelmektedir. Peki, çare nedir? Çare, bizi biz yapan değerlerimize dönmektir.
(1) DİB / Dini Kavramlar Sözlüğü:593
(2) Nisa, 4/36
(3) Hucurat, 49/10
(4) Buhari, Edeb 27
(5) Müslim, Misafirin 294
(6) Müslim, İman 14
(7) Ahmed b.Hanbel, Müsned,1/185
(8) İsra,17/26
(9) Tirmizi, Zekat 26
(10) Buhari, Edeb 11
(11) Ebu Davud, Edep 43
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Sıla-i rahim, İslam dininde akrabalar arasındaki ilişkileri sıcak ve samimi tutmak, aile bağlarını güçlendirmek ve birlik beraberlik içinde yaşamayı sağlamak için yapılan bir ibadettir. Sıla-i rahim, kelime olarak “akrabayı ziyaret etmek” veya “akrabayla ilişkiyi sürdürmek” anlamına gelir.
İslam dini, insanların birbirleriyle olan ilişkilerinin önemini vurgular ve akraba bağlarının güçlü tutulması gerektiğine inanır. Sıla-i rahim, bu bağların güçlü tutulması için bir yoldur. Kuran-ı Kerim’de de “Allah yolunda infak edin, akrabanızı ziyaret edin, yoksullara deyin ki, size yakın olanları sevin, Allah da sizi sevsin.” (Müslim, Birr 30) şeklinde ifadeler yer almaktadır.
Sıla-i rahim, sadece akrabalık bağlarını güçlendirmekle kalmaz, aynı zamanda sevap kazanmak ve Allah’ın rızasını kazanmak için de önemlidir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) de, “Kim sıla-i rahim yaparsa, Allah da onun hayatını kolaylaştırır ve günahlarını affeder.” (Buhari, Edeb 28) buyurmuştur.
Özetle, İslam dininde sıla-i rahim, akraba bağlarını güçlendirmek, birlik ve beraberliği sağlamak, sevap kazanmak ve Allah’ın rızasını kazanmak için önemlidir. Bu nedenle, Müslümanlar akrabalarını ziyaret etmeli, aralarındaki ilişkileri sıcak ve samimi tutmalı ve birbirlerine yardım etmelidirler.