Paylaş
İslamda Sun’i Döllenme Caizmidir?
Question
Sun’ı Döllenme
SORU: Dinin sunî döllenme hakkındaki görüşü nedir? Bu hristiyan din adamları arasında tartışılan bir konudur. Müslüman âlimlerin bu konuda görüşleri nedir?
CEVAP: Allah evliliği insanın cinsi yönünü tatmin etmek ve soyu devam ettirmek için meşru kılmıştır. Bu iki payeden başka payeler edinmek için Allah’ın bu nizamından çıkmamak lazımdır. Fakat Batıda bir kısım insanlar, ahlâkî çözülmelerden ve cinsi hayatın erimesinden dolayı sunî döllenmeye yöneldiler. Sunî döllenme şu demektir: Erkekten şırınga veya başka birşeyle döllenmeye kabil meninin alanıp başkasıyla evli ve döllenmeye kabil bir kadının rahmine yerleştirmektir.
Bu işten bir çocuk dünyaya gelir ve bu kadının kocasına nisbet edilir. Halbuki çocuğun ana maddesi başka bir erkektendir.
Fakihler, kadının bu yolla (sunî döllenme ile) hamile kalmasının ahlâkî, toplumsal ve dini bir cinayet olduğunu, dinin bunu menettiğini ifade etmişlerdir. Hiç bir şeref buna rıza göstermez. Bu sebeple nesiller karışır, ruhi hastalıklar meydana gelir. Bunu araştırmak psikologlara ve içtimaiyatçılara düşer.
Bunu zina gibi gören fakihler de vardır. Sahibini ta’zir ve tedip etmek gerekir. Eğer şekli örtülü olmazsa idi, Allah’ın zina için koyduğu had cezası uygulanabilirdi.
Ancak ortada döllenmeye kabil bir kadın ve kocası var da erkek bazı sebeplerden dolayı buna muvaffak olamazsa, hamilelik de yalnız sunî döllenme ile mümkün ise, tıp da bunu hamilelik için yegane sebep kabul ederse, o zaman dini bir engel yoktur. Çünkü bu zürriyet nimetinden mahrum olan eşlerin zürriyete sahip olmasına yardımcı olur. Çünkü burda evli olan bir çift vardır.
Bu eşler arasında sevgiye, saygıya ve evliliğin devamına sebebiyet verdiği için uygundur. Tedaviye gidilmesinde bir sakınca yoktur.
Benzeri konular:
Answer ( 1 )
İslam’da sun’i döllenme, yani tüp bebek tedavisi, genellikle caiz kabul edilen bir uygulama olmakla birlikte, bazı şartlara bağlıdır. İslam alimlerinin görüşleri, tüp bebek tedavisinin yapılıp yapılmayacağına dair farklılıklar göstermektedir, ancak çoğu İslam âlimi aşağıdaki şartlarla sun’i döllenmeye onay verir:
Evli Çiftler İçin: Sun’i döllenme yalnızca evli çiftler arasında yapılabilir. Yani, evli olmayan bireyler arasında tüp bebek uygulaması, zina gibi kabul edilebileceği için caiz değildir.
Kadın ve Erkekten Gelen Üreme Hücreleri: Sun’i döllenme sırasında kullanılan yumurta ve sperm, yalnızca evli çiftin kendilerine ait olmalıdır. Başka bir kişiden alınan yumurta veya sperm, haram kabul edilir ve bu tür bir döllenme caiz olmaz.
Fertilizasyon Sonrası Embriyonun Yasal Sahipleri: Embriyo, tüp bebek tedavisi sırasında yaratıldıktan sonra, sadece evli çiftin arasında kalmalıdır. Embriyo başka bir kişiye aktarılmamalıdır.
Teknolojik Yöntemlerin Sınırlılığı: Sun’i döllenme işlemi, doğrudan insan müdahalesiyle gerçekleştirildiği için, herhangi bir şekilde doğaya zarar vermemeli ve sağlıksız sonuçlara yol açmamalıdır.
Bu şartlar sağlandığı sürece, sun’i döllenme İslam’da genellikle caiz kabul edilir. Ancak, bu konuda farklı mezheplerin ve alimlerin görüşleri olabileceği için, kişinin bağlı olduğu dini otoriteye başvurması önemlidir.