İslam’da süt kardeşliği nasıl olur

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Süt kardeşliği hakkında bilgiler

Islamda sut kardesligi nasil olur

İSLAMDA MAHREMİYET VE SÜT AKRABALIĞI

Yüce dinimiz İslam her konuda olduğu gibi mahremiyet ve süt kardeşliği hakkında da Müslümanları bilgilendirmek ve aydınlatmak için gereken hassasiyeti göstermiştir. Mahremiyet: Kısaca bir insanın nikahının düştüğü ve düşmediği kimseler olarak ifade edilmektedir.

Nitekim Cenab-ı Allah, Yüce Kitabımız Kuran-ı Kerim’de: Size şunlarla evlenmek haram kılındı: Analarınız, kızlarınız, kız kardeşleriniz, halalarınız, teyzeleriniz, erkek kardeş kızları, kız kardeş kızları, sizi emziren süt anneleriniz, süt kız kardeşleriniz, karılarınızın anneleri, kendileriyle zifafa girdiğiniz karılarınızdan olup evlerinizde bulunan üvey kızlarınız, -eğer anneleri ile zifafa girmemişseniz onlarla evlenmenizde size bir günah yoktur- öz oğullarınızın karıları, iki kız kardeşi (nikah altında) bir araya getirmeniz. Ancak geçenler (önceden yapılan bu tür evlilikler) başka.[1] Şüphesiz Allah çok bağışlayıcıdır, çok merhamet edicidir. [2]

İki cihan güneşi Sevgili Peygamberimiz (s.a.v) de bu konu hakkında söyle buyurmaktadır: Nesepten dolayı haram olan ne ise; süt emmekten dolayı da haram olur. Her müslüman süt annesine ve süt kardeşine gereken saygı ve sevgiyi göstermelidir. Her konuda bize önder olan Peygamberimiz (s.a.v) süt annesi Halime’ye ve süt kardeşi Şeyma’ ya gereken saygı ve sevgiyi göstermiş ve onlar geldiği zaman cübbesini yere sererek onlara yer vermiş bu davranışıyla onlara değer verdiğini göstermiştir.

Süt kardeşliği bir annenin bir çocuğu iki yıl emzirmesidir. İslam’a göre bu çocuk süt emzirdiği o kadının evladı, çocuğu sayılır. İslam alimlerine göre; emzirmenin gerçekleşmesi için doyuncaya kadar süt emmesi gerekmektedir. Böyle olduğu takdirde bu anneden olan çocukların mahremiyeti o süt emen çocuğa da haram olmaktadır. Cahiliye döneminde olduğu gibi günümüzde de bu tür emzirme olayları olmaktadır, ancak İslamiyet’in müsade ettiği kadar ve tarif ettiği şekilde yapılması caizdir. Cenab-ı Allah okumayı ve öğrenmeyi farz kılmıştır. Bunun için her müslümanın İslam’ı ve buna benzer konuları öğrenmesi lazımdır. Karanlık bir gecede yürümek için nasıl ki bir ışık veya önünü görmek için bir el fenerine ihtiyacımız varsa harama düşmemek ve günah işlememek için de her Müslümanın kendi hayatında tatbik etmesi için bir ışık olan bilgiyi öğrenmesi lazımdır.

İslamiyet; her konuda olduğu gibi süt kardeşliği ve mahremiyet konusunda da titizlikle durmuş ve gereken hassasiyeti göstermiştir. Biz Müslümanlar olarak gereken hassasiyeti göstermeli, ayet ve hadisler ışığında hayatımıza yön vermeliyiz.
——————————–
[1] Âyetin bu cümlesinde, geçmişte yapılan bu tür çirkin uygulamaların affedildiği vurgulanmaktadır. Ancak âyetin hükmü gereği, yasak kapsamına giren mevcut evliliklere de son verilmesi gerekmiyordu.

Bir bebeğin bir defa dahi olsa süt emmesi süt hısımlığı için yeterlidir
imam Azam ve İmam Malik
İki yaşından küçük bir çocuk en az 5 defa süt emmesi gerekir süt akrabalığı için
İmam Şafii ve İmam Ahmed
​​​​​​
[2] Nisa:23

BENZER KONULAR:

Answers ( 2 )

    0
    2021-02-11T23:00:54+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam’da süt kardeşliği bir anneninbir çocuğu emzirmesi ile olur. Burada dikkat edilmesi gereken bir kural vardır. İki yaşına kadar kuralı. Demek ki iki yaşından biyük bir çocuk bir kadından süt emmesi halinde süt hısımlığı süt akrabalığı olmamaktadır.

    İmam Azam Ebu Hanife ve İmam Malik’e göre bir defa da o çocuk süt emse süt hısımlığı olmaktadır.

    İmam Şafii ve Ahmed b. Hanbel’e göre süt hısımlığının olabilmesi için 5 defa ayrı ayrı yerlerde o çocuğun süt emmesi gerekmektedir.

     

  1. komutan
    0
    2023-06-11T23:38:53+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam’da süt kardeşliği, bir çocuğun bir kadının sütünü emmesiyle kurulan bir ilişkidir. Bu ilişki, çocuk ve süt veren kadın arasında kardeşlik ilişkisi olarak kabul edilir. İslam’da süt kardeşliği, bazı hukuki ve toplumsal sonuçları beraberinde getirebilir. İşte İslam’da süt kardeşliği ile ilgili bazı önemli hususlar:

    1. Süt Kardeşliği İle Evlilik Yasağı: İslam’da süt kardeşliği ilişkisi, evlilik açısından bir mahremiyet ilişkisi yaratır. Yani, süt kardeşleri birbirleriyle evlenemezler. Süt kardeşliği ilişkisi, evlilik engeli olarak kabul edilir ve evlilik haramdır.
    2. Miras Hukuku: Süt kardeşliği ilişkisi, miras hukukunda da etkili olabilir. Bazı İslam hukuku mezheplerine göre, süt kardeşleri arasında miras paylaşımında bazı kısıtlamalar olabilir.
    3. Süt Kardeşliği İle Soy Hukuku: Süt kardeşliği ilişkisi, soy hukuku açısından da etkilidir. Bir çocuğun süt kardeşinin ailesiyle soy ilişkisi kurulmaz. Yani, süt kardeşliği ilişkisi, kan bağı veya soy ilişkisi yaratmaz.
    4. Bakım ve Sorumluluk: Süt kardeşliği ilişkisi, bir bakım ve sorumluluk ilişkisi de doğurur. Süt veren kadın, süt emen çocuğa annelik görevi üstlenir ve ona sevgi, bakım ve koruma sağlar.
    En iyi cevap

Cevapla