Paylaş
İslamda Tasarruf Ve Önemi
Question
İslamda Tasarruf Ve Önemi Nedir Kısaca ?
Yüce dinimiz İslam’ın, huzurlu bir hayat için benimsediği prensiplerden biriside iktisat ve itidaldir. İktisat ve itidal, yeme-içme, harcama, konuşma ve benzeri bütün işlerde ölçülü olmaktır. Müslüman, hayatının her alanında olduğu gibi sosyal ve ekonomik alanlarda da dengeli, ölçülü ve tutarlı olmak durumundadır. Yüce Allah Kur’an’ı Kerimde mü’minlerin özelliklerini sayarken, onların daima ölçülü olduklarını vurgulamakta ve şöyle buyurmaktadır: “Onlar, harcadıklarında ne israf ne de cimrilik edenlerdir. Onların harcamaları, bu ikisi arası dengeli bir harcamadır.” (1)
Peygamber Efendimiz de bu konuda:
“Tutumlu kimse muhtaç olmaz”(2)
“Tutumlu olmak, harcamada orta yolu takip etmek geçimin yarısıdır.”(3) buyurmuştur.
Bir defasında Hz. Peygamber (s.a.v) Sa’d’a uğradı. Sa’d abdest alıyordu. Resulullah (s.a.v) onun aşırı su kullandığını görünce: “Bu israf nedir ey Sa’d? diye sordu. Sa’d: Ya Rasulallah abdeste de israf olur mu? Dedi. Hz. Peygamber: Evet olur. Hatta akmakta olan bir nehirde abdest alsan bile”(4) cevabını verdi.
Bu Ayet ve Hadis-i Şerifler, İslam dininin tasarruf konusunda ne denli titiz olduğunun bir göstergesidir.
Bazen hava, su, toprak, zaman, para ve sağlık gibi hayatımız için önemli olan şeyler ölçüsüz ve insafsızca harcanabilmektedir. Oysa iyi düşünüldüğünde, küresel ısınmanın yaşandığı çağımızda israfın ne kadar kötü bir davranış, tasarrufun da ne kadar önemli olduğu çok daha iyi anlaşılmaktadır.
Dünyanın bir tarafında açlık ve susuzluktan insanlar ölürken; diğer taraftan çöpe atılan ekmek ve boşa akıtılan suların izahı mümkün değildir. Bu itibarla yüce dinimiz İslâm, her zaman ölçülü davranmayı, tutumlu olmayı emretmiş, ihtiyaç sınırını aşmayı, aşırı harcamalarda ve ölçüsüz davranışlarda bulunmayı, yani israf etmeyi yasaklamıştır.
Tasarruf konusunda en önemli görev; Ebeveynler olarak bizlere ve geleceğimizin teminatı olacak bilinçli nesilleri yetiştirecek olan öğretmenlerimize düşmektedir. Yüce Allah’ın bizlere bahşettiği hayat, sağlık, mal, mülk, makam ve mevki gibi nimetler bizlere emanet olarak verilmiştir. O nedenle bizler bu nimetleri kullanma şeklimize göre bu nimetleri israf edip etmediğimizden ve bunları nerede harcadığımızdan ahiret âleminde hesaba çekileceğiz. Yüce Allah Kuran’ı Kerim’de:
“Sonra o gün, nimetlerden mutlaka hesaba çekileceksiniz” (5) buyuruyor.
Yarınlarımızın huzur ve rahatı için savurganlıktan sakınıp, fert ve millet olarak, iktisatlı davranmak ve israfa sapmamak zorundayız.
l-Furkan .67
2-Ahmet b Hanbel, müsned /447
3-el-Fethul Kebir. 1/507
4-İbn Mace Taharet 48
5-Tekasür: 8
6-İsra 26-27
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Tasarruf, İslam dininde önemli bir konudur ve müminlerin hayatında büyük bir yer tutar. Tasarruf, malı israf etmemek, gereksiz yere harcamamak ve tutumlu olmak anlamına gelir. İslam dininde tasarruf, hem dünya hayatı hem de ahiret hayatı için büyük bir önem taşır.
Tasarruf yapmak, insanların hayatında önemli bir yer tutar. İslam dininde tasarruf, bir insanın maddi kaynaklarını korumak, israf etmemek, haksız kazanç elde etmemek ve bu kaynakları doğru şekilde kullanmak anlamına gelir. İslam dininde tasarruf, bir insanın hem dünya hayatında hem de ahiret hayatında başarılı olabilmesi için gereklidir.
İslam dininde tasarrufun önemi, birçok ayette vurgulanmıştır. Mesela Kur’an-ı Kerim’de “Ey iman edenler! Allah’ın size verdiği rızıktan temiz ve güzel bir şekilde yiyin. Ve Allah’a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz ki Allah, hesap görücüdür.” (Bakara Suresi, 172) ayeti tasarruf yapmanın önemini vurgular. Ayrıca “Malınızı israf ederek harcamayın, çünkü israf edenler, şeytanların kardeşleridir ve şeytan ise Rabbine karşı nankörlük etmiştir.” (İsra Suresi, 26-27) ayeti de tasarrufun önemini anlatır.
İslam dininde tasarruf, insanların hem dünya hayatı hem de ahiret hayatı için büyük bir önem taşır. Dünya hayatında tasarruf yapmak, insanların daha sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir yaşam sürdürmelerine yardımcı olur. Tasarruf yapmak, insanların maddi kaynaklarını korur ve insanların hayatındaki stresi azaltır.
Ahiret hayatında ise, tasarruf yapmak insanların cennet hayatına daha iyi hazırlanmalarına yardımcı olur. İslam dininde, malın helal olması, haksız kazanç elde edilmemesi ve bu kaynakların doğru şekilde kullanılması önemlidir. İnsanların ahiret hayatında kazandıkları malın, helal yoldan kazanılmış ve doğru şekilde kullanılmış olması, cennet hayatına daha kolay ulaşmalarına yardımcı olur.
Sonuç olarak, İslam dininde tasarruf yapmak, insanların hayatında büyük bir önem taşır. Tasarruf yapmak, malı doğru şekilde kullanmak, israf etmemek, haksız kazanç elde etmemek ve doğru yolda olmak anlamına gelir.