Paylaş
İslamda Ticaret Ahlakı Hutbe
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
İslam’da Ticaret Ahlakı Nasıldır ?
Fert ve toplum hayatında başarının yolu çalışmaktır. Çünkü külfet ve nimet dengesi devamlı birbiriyle orantılıdır. Yüce Allah gayret gösterip alın teri döken, helal ve haram çizgisine uyarak geçimini sağlamak isteyenlere bir rızık kapısı açar. Nitekim Kur’an-ı Kerim’de çalışanların emeklerinin zayi olmadan karşılığının verileceği bildirilmektedir.
Bilindiği üzere dinimiz İslam; faiz, kumar, rüşvet, hırsızlık, zulüm ve hıyanet gibi haksız yollardan kazanç elde etmeyi yasaklamıştır. Canab-ı Mevla bunlara karşılık ticareti helal kılmış ve teşvik etmiştir. Kur’an-ı Kerim bu hususu şöyle açıklamaktadır: “Allah alış verişi helal, faizi haram kılmıştır.”(1) “Mallarınızı aranızda doğru olmayan yollarla, haksız bir şekilde yemeyiniz. Ancak karşılıklı rıza ile yaptığınız ticarette yiyebilirsiniz.”(2)
Ticaretin en güzeli; hür, serbest rekabete uygun, temiz, helal ve güven esasına dayalı olanıdır. Bu nedenle ticaretle meşgul olan her mümin güvenilir, dürüst, çalışkan ve samimi olmalıdır. Ticaret esnasında hile yapmamalı, yalan söylememeli, yeminle başkasını iknaya çalışmamalıdır.
Bu hususta Rasulullah (sav) bir yiyecek satıcısına uğramış, mübarek elini satışa sunulan bir hububat yığınına sokmuş, eline yaşlık bulaşmıştı. Satıcıya bu doğrumu diye sorduğunda satıcı: “Ya Rasulullah az önce yağmur yağdı da ıslandı, karıştırdım yaş kısmı altına geçti deyince Peygamber Efendimiz (sav) “O
yaş kısım üzerinde kalmalıydı.” Buyurmuş ve eklemişti. “Bizi aldatan bizden değildir.”(3)
İbni Ömer (ra) diyor ki: “Bir satıcı malını müşterilerine övüyordu. Rasulullah Efendimiz yanına vardı. Övdüğü malı yokladı. Malın kalitesi düşüktü. Buyurdular ki: “Her malı kendi değerine göre satmalısın, bizi kandıran bizden değildir.”(4)
Rızkımızı güzel, temiz ve helal yoldan arayalım. Ailemize, çoluk çocuğumuza temiz rızık ve helal lokma yedirelim. Bu geçici hayatta başkalarına dünyalık kazandırma uğruna kendi ahretimizi yıkmayalım. Doğru, güvenilir tüccar, cennette peygamberler, sıdıklar ve şehitlerle beraberdir müjdesini düstur edinelim.
Kaynak :
1-Bakara suresi, 275
2-Nisa Suresi,29
3-Ruhul Beyan, 16966, Osmaniye 1306
4-Keşful-Hafa 2/266
5-Rahman Suresi,7-9
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Sevgili kardeşlerim,
Bugün İslam’da önemli olan iş ahlakı konusuna değinmek istiyorum. İslam, etik, adil ve doğruluk ve dürüstlük ilkelerinin rehberliğinde ticaret yapmaya büyük önem verir. Müslümanlar olarak, ticaret alanındaki davranışlarımızın inanç ve değerlerimizin bir yansıması olduğunu kabul ederek, tüm ticari ilişkilerimizde bu ilkeleri korumamız çok önemlidir.
Müslümanlar olarak, büyüklükleri ve nitelikleri ne olursa olsun, bu etik ilkeleri işletmelerimize yerleştirmek bizim sorumluluğumuzdur. İş ilişkilerimizi dürüstlükle yürüterek, yalnızca İslam’ın öğretilerini desteklemekle kalmıyor, aynı zamanda bireylere, topluluklara ve bir bütün olarak topluma fayda sağlayan adil ve etik bir ekonomik sisteme de katkıda bulunuyoruz.
Allah, ticari işlerimizi etik ilkelere uygun olarak yürütme konusunda bize akıl ve güç versin. Tüm işlemlerimizde dürüst, adil ve merhametli olmamızı nasip etsin, dünya ve ahirette muvaffakiyetler ihsan eylesin.
Ve Allah en iyisini bilir.