Paylaş
İslam’da Vakfın Önemi
Question
İslam’da Vakfın Önemi
Vakf, bir mülkün mülkiyetini Allah’a, gelirinin kamu yararına tahsis edilmesidir. Tarih boyunca müslümanların yapmış olduğu vakıflar, “malı Allah’a has kılma gayesini taşımıştır.” Dinimiz vakfa ayrı bir önem vermiş, vakıf kurmayı teşvik etmiştir. İslam’da ilk fiili vakıf örneğini de Peygamberimiz(s.a.s) vermiştir. Medinede sahip olduğu arazilerini, Fedek ve Hayber hurmalıklarındaki hisselerini vakfetmiştir. Bu güzel sünnete, muhacir ve ensarın hemen hemen hepsi katılmıştır.
Yazının Başta okuduğumuz ayette Cenab-ı Hak şöyle buyurmuştur: “Sevdiğiniz şeylerden sarfetmedikçe iyiliğe erişemezsiniz. Her ne sarfederseniz, şüphesiz Allah onu bilir.” [1] Bu ayet indiği zaman Ashab-ı Kiram sevdikleri şeyleri bağışlamışlardır. Bu bağışlar çeşitli sadakalar, kölelerin hürriyetine kavuşturulması şeklinde olmuştur. İslam tarihinde vakıfların sosyal hayatın çeşitli alanlarında önemli görevler ifa ettikleri görülmektedir. Fakirlere, yolculara, yetimlere, öğrencilere, işsizlere yardım etmek, bekarları evlendirmek gibi örnekleri sayabiliriz. Diğer canlılarla ilgili olarak da, kuş evleri yapmak, yaralı leylekleri bile tedavi etmek gibi değişik vakıf örnekleri verebiliriz. Bununla beraber toplumun bir takım eğitim ve sağlık hizmetleri de çeşitli vakıflar vasıtasıyla yürütülmüştür.
Sevgili Pegamberimiz, ölümle, amel defterinin kapanacağını, ancak yapılan hayırların amel defterini açık tutacağını müjdelemiştir. [2] Vakıf müessesesi, başka hiçbir millette bizim milletimizdeki gibi gerçek yerini bulmamıştır. Vakfın önemini çok iyi anlayan ecdadımızın kurmuş oldukları vakıf eserlerini ve vakıf izlerini üç kıtada görmek mümkündür. Bu diyarlara mühürlerini vuran şanlı ecdadımız, acaba güçlerini nereden almışlardı? Elbette sahip oldukları yüksek iman ve insanlık sevgisinden almışlardır. Şükran borçlu olduğumuz bu hayırsever insanların günümüzde de çoğalması en büyük temennimizdir. Milli kültür tarihimizin bir belgesi olan vakıf eserleriyle ne kadar iftihar etsek azdır. Yeni neslin bu kültür mirasına sahip çıkacağını ümit etmekteyiz.
[1] Âl-i İmran S. 3/39
[2]R.Salihin Terc C.3, Hd. 1412
Benzer Konular:
Answer ( 1 )
İslam’da vakıf kavramı, tüm inancın üzerine inşa edildiği temel ilkelere, inançlara ve uygulamalara atıfta bulunduğu için büyük önem taşımaktadır. İslam’da vakıf birkaç önemli yönü kapsar:
Müslümanlar bu yönlerden sağlam bir temel oluşturarak, kapsamlı bir inanç anlayışı geliştirebilir, Allah ile ilişkilerini güçlendirebilir ve İslam’ın öğretilerine uygun bir hayat yaşayabilirler. İslam’daki temel, bireylerin manevi, ahlaki ve sosyal yaşamlarını üzerine inşa edebilecekleri, kişisel gelişime, toplumsal refaha ve ahirette ebedi başarı arayışına katkıda bulunabilecekleri sağlam bir çerçeve sağlar.