İslamda Vakıf Ne Demek ?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

İslamda Vakfın Önemi

Islamda Vakif Ne Demek

Allah’u Teâla insanoğlunu yeryüzünde belli bir amaç için yaratmıştır. Onu dünyada başıboş da bırakmamıştır. İnsanı niçin yarattığını belirtmek üzere ayette şöyle buyurmaktadır “ Ben cinleri ve insanları ancak bana ibadet etsinler diye yarattım.”[1] Onu başıboş bırakmadığını ifade etmek üzere ayette “Sizi sadece boş yere yarattığımızı ve sizin hakikaten huzurumuza geri getirilmeyeceğinizi mi sandınız?[2]buyurmaktadır. Öyle ise Allah’u Teala bizi boşu boşuna yaratmadığı gibi başıboşta bırakmamıştır.

Dünya bizim için hem bir imtihan yeri, hem de ahirette ürünlerini toplayacağımız güzel bir tarladır. Hayırlar ekelim ki sevaplar toplayalım ve bu sebeple cennetlere girelim. Namaz kılıp, oruç tutalım, zekatlarımız verelim, ana-babamıza hürmet edelim, bütün mahlukata iyi davranalım ki cenneti kazanalım. Ancak unutmayalım ki yaptığımız bütün iyilik ve güzellikler hayatta olduğumuz müddetçe geçerlidir. Öldüğümüz zaman amel defterimiz kapanır. Hasenatımız sona erer.

Eğer amel defterimiz öldükten sonrada kapanmasın, hasenatımız devam etsin istiyorsak Vakıf eserleri bırakalım. Efendimiz buyuruyor ki “İnsanoğlu öldüğü zaman amel defteri kapanır. Defteri dürülür. Ancak üç şey müstesna: eğer sadaka-i cariyesi varsa, istifade edilen bir ilim bırakmışsa veya kendisine dua edecek Salih bir evlat bırakmışsa amel defteri ölümünden sonra da açık kalır[3], haseneler gelmeye devam eder. Derecesi de yükselir.

Ecdadımız amel defterleri kapanmasın diye Camiler yapıp, medreseler inşa etmişler, misafirlerin konaklaması için kervansaraylar, fakirlerin geçimini temin için imaretler ve aş evleri, yetimlerin bakımı için yetimhaneler, yaşlılar için Darülacezeler  yapmışlardır. Böylece kendileri dünyadan göçtükleri halde amel defterleri açık olup hayır ve hasenat ile yazılmaya devam ediyor.

Hz. İbrahim (as) Kâbe’yi kıyamete kadar Müslümanların ziyaretine vakfetmiş, Peygamberimiz yedi akarını vakfetmiş, Hz Ömer SEMĞ hurmalığını vakfetmiş ve Ensar ve Muhacirlerden gücü yetenler de vakıf hususunda fedakârane hareket etmişlerdir. Ecdadımızın bıraktıkları camiler, medreseler, imaretler ve kervansaraylar insanların hizmetinde devam ediyor.

[1] Zâriyât, 56

[2] Müminun, 115

[3] Müslim, Vasıyyet, 14, No. 1631; Ebu Davud, Vesâyâ, 14; Tirmizî,

Ahkâm, 36)

4-Hac 77

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Vakıf veya Vakıf olarak da yazılan vakıf, bir tür bağış veya hayır kurumu güvenini ifade eden İslami bir kavramdır. İslam hukukunda vakıf, dini, hayırsever veya hayırsever amaçlarla kullanılmak üzere belirli bir mülk veya varlığın gönüllü olarak vakfedilmesidir. İşte İslam’da vakıf hakkında bazı önemli noktalar:

    1. Tanım ve amaç: Vakıf, bir kişinin bir mülkü, araziyi veya diğer varlıkları Allah rızası ve toplum yararına vakfettiği yasal ve dini bir araçtır. Vakfın amacı, vakfedilen mülkün sürekli olarak toplum yararına dini, eğitimsel, sosyal refah veya hayır amaçlı olarak kullanılmasını sağlamaktır.
    2. Kuruluş ve mülkiyet: Vakıf olarak bilinen kişi, bir malın vakfedilmesini vakıf olarak ilan ederek vakıf kurar. Tahsis edildikten sonra mülk “dondurulur” ve satılamaz, miras alınamaz veya devredilemez. Mülkün mülkiyeti Allah’a intikal eder, faydalarından maksadı için istifade edilir.
    3. Yönetim ve idare: Vakıf malları, vakfın amaçlarına uygun olarak varlığın ve gelirlerinin bakımından, korunmasından ve kullanılmasından sorumlu olan atanmış mütevelliler veya idareciler tarafından yönetilir ve yönetilir. Mütevellilerden, hak sahiplerinin çıkarlarına en uygun şekilde hareket etmeleri ve vakfın düzgün işlemesini sağlamaları beklenir.
    4. Hedefler ve yararlanıcılar: Bir vakfın amaçları, vakfın amacına ve toplumun yerel ihtiyaçlarına göre değişebilir. Vakfın ortak amaçları camileri, medreseleri (İslami eğitim kurumları), hastaneleri, yetimhaneleri, kütüphaneleri ve sosyal yardım projelerini desteklemektir. Bir vakfın yararlanıcıları genel halkı, belirli bireyleri veya ihtiyaç sahibi belirli grupları içerebilir.
    5. Ebedi tabiat: Vakfın ayırt edici özelliklerinden biri de devamlı olmasıdır. Bir mülk vakıf olarak vakfedildikten sonra, belirlenen amaçları desteklemek için kullanılan mülkten elde edilen faydalar ve gelirle birlikte süresiz olarak kalır. Bu, hayırsever ve sosyal yardımların topluma sürekli olarak sağlanmaya devam etmesini sağlar.
    6. Faziletler ve ödüller: Vakıf kurmak İslam’da erdemli bir eylem olarak kabul edilir. Vakıflar vefat ettikten sonra bile onlar için ödül kazanmaya devam eden sürekli bir sadaka (sadaka cariyah) şekli olarak kabul edilir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Kişi öldüğünde üç şey dışında ameli kesilir: Sadaka-i cariye (sürekli sadaka), faydalı ilim veya kendisine dua eden salih evlat.”

    Vakıf, hayırseverliği teşvik etme, dini kurumları destekleme ve toplumun iyileştirilmesine katkıda bulunma aracı olarak hizmet ettiği için İslami toplumlarda önemli bir rol oynar. Topluluğu yükseltmeyi ve üyelerinin ihtiyaçlarını sürekli bağışlarla karşılamayı amaçlayan, hayırseverlik ve sosyal sorumluluk eylemlerini teşvik eden İslami prensibi yansıtır.

    En iyi cevap

Cevapla