Paylaş
İslam’da yemin kefareti
Question
Dinimizde yemin kefaretinin hükmü nedir kısaca
Ayet ve hadis
Kefaretin meşruluğu
Kefaret örtmek manasına gelen caffer kelimesinden türetilmiştir. Çünkü kefaret yeminde durmamak sebebiyle meydana gelen günahı örten bir perdedir buna göre kefaretin sebebi yemindir.
Yemin kefaretinin delili kitap sünnet ve icmadır.
Kitaptan delil yüce Allah şöyle buyurur
Allah sizi kasıtsız olarak yaptığınız yeminlerden ötürü sorumlu tutmaz, fakat bilerek ettiğiniz yeminlerden dolayı sizi sorumlu tutar. Bunun da kefâreti, ailenize yedirdiğinizin ortalama seviyesinden on fakire yedirmek yahut onları giydirmek ya da bir köle âzat etmektir. Buna imkânı olmayan ise üç gün oruç tutmalıdır. Yemin ettiğinizde (bozarsanız) yeminlerinizin kefâreti işte budur. Yeminlerinize bağlı kalın. Allah âyetlerini sizin için bu şekilde açıklıyor ki şükredesiniz.
Maide suresi 89
sünnetten delil ise Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem şu buyruğudur
Bir yemin edip de başkasının ondan hayırlı olduğunu görürsen hayırlı olanı yap ve yemin kefaretini öde. Camiul usul XII 300
YÜCE ALLAH ADINA YAPILAN YEMİNDE KEFARETİ MEŞRU KILINDIĞI KONUSUNDA MÜSLÜMANLAR İCMA ETMİŞLERDİR
Answer ( 1 )
İslam’da yemin keffareti kitap, sünnet ve icma ile sabittir. Kitaptan kasıt Kur’an-ı Kerim’dir. Rabbimiz (cc) Maide Suresi 89. ayette yemin keffareti hakkında ayet indirmiştir. Müslüman alimlerin tamamı yemin keffareti konusunda icma etmişlerdir.