İslamda yüzük takma adabı ve hükmü

Question

Dinimizde Yüzük ile ilgili hükümler

Islamda Yuzuk Takmak Altin gumus

İslamda altın yüzük erkeğe haram mı? Caiz olan ve olmayan yüzükler hangileridir? bu soruların cevabı için makalemizi okuyunuz

İslâm dini insanın tabiatını göz önünde bulundurmuş, toplumsal düzeni bozacak, beşeri ilişkileri aksatacak, lüks ve israfa, böbürlenip Övünmeye vesile olacak ve diğer insanları rencide edebilecek birçok hal ve davranış hakkında belli Ölçüler ve sınırlamalar getirmiştir. İşte altın, gümüş, ipek gibi maddelerin kullanılmasına bir Ölçü getirilmesi bu yaklaşımın bir sonucu olarak değerlendirilebilir.

Hz. Peygamber, müslümanların enaniyetlerini kırmak, birbirlerine karşı övünmelerini önlemek, israfa engel olmak gibi gayelerle altın ve gümüş kap kullanmayı yasaklamıştır. Huzeyfe, bu anlamda Hz. Peygamber’in şu sözünü nakletmiştir: “Ashabım! Harir, dibac isimleriyle bilinen ipekli kumaşlardan mamul elbise giymeyiniz,
Altın, gümüş bardaklardan da su içmeyiniz Bunların çanak ve tabakları içine konular yemekleri de yemeyiniz. Bu eşya dünyada kafirlere ait ziynet eşyasıdır. Ahirette bizim süslenme aracımızdır.” Önceki fakihlerin çoğunluğu bu hadise uyarak altın ve gü­müş kapların kullanılmasını haram saymış­lardır. Bu ve benzeri hadisler sebebiyle altın ve gümüş yüzüğün kullanılması ise âlimler arasında tartışma konusu olmuştur.

 

 

Dinimizde altin ve gumus yuzuk

A- Altın Yüzük

Altın yüzüğün kullanımıyla ilgili olarak Bera b. Âzib’den İki rivayet vardır. Birinci rivayet şöyledir; “Peygamber (s.a.) bize gümüş kap kullanmayı, altın yüzük takmayı, harir, dibac, kasiy, istebrak denilen ipekli kumaş kullan­mayı yasakladı.” İslâm bilginlerinin çoğunlu­ğu bu hadisten hareket ederek erkeklerin altın yüzük takmasının haram olduğunu söylemişlerdir. Kadınları bu hükümden istisna eden delil vardır.

Altın yüzük kullanımının erkekler için de mubah olduğu görüşünde olan fakihler ise azınlıktadır. Bunların dayandığı hadis, Berâ b. Âzib’in diğer rivayetidir. Bu rivayette ravi Muhammed b. Mâlik eliyor ki: “Ben Berâ Hazretlerinin parmağında altın yüzük gör­düm. O sırada kendisinden niçin bu yüzüğü kullandığı soruldu. O da cevaben: Bu yüzük Rasulüllah’ın bana bahşettiği bir armağandır. Bunu bana Rasulüllah takmıştır ve: Allah’ın ve Rasulüllah’ın sana ihsan ettiği bu yüzüğü kullan, buyurdu.” demiştir. Bu haber altın yüzük kullanımının mubah olduğuna açıkça delalet etmektedir.

Bu hususta geniş bir mütalaa yürüten Tecrid-i Sarih mütercimi Kamil Miras, şu sebeplerden dolayı erkeklerin altın yüzük kullanabileceğini söylemiştir;

1- İmam Muhammed’e göre tefahür kasdedilmeyerek altın ve gümüş kabın süs eşyası olarak kullanılması caizdir. Nişan yüzüğü de tefahür (övünme) için değil, hiç şüphesiz teberrük ve bir hatıra olarak takılmaktadır.

2- Fakihler erkeklerin esas itibarıyla gümüş yüzük kullanmaları hakkında bile, bir zaruret ve bir lüzum üzerine mubahtır» diyorlar. Nişan yüzükleri kullanımında örfe dayanan bir zaruret bulunduğu muhakkaktır.

3- Altın kullanımının yasaklanmasının gerekçesi israf ve böbürlenmedir. Şu an altın madeninin bolluğu sebebiyle ve yüzüğün alımı pahalı olmadığından İsraf sayılmaz.

 

B- Gümüş Yüzük

Cabir’den nakledilen bir hadiste: “Rasulüllah gümüşten bir yüzük edinmişti. Üstünde de Habeşistan taşından bir taş vardı. Üstünde üç satır olarak, ‘Muhammed Rasulüllah’ yazılı idi. Muhammed bir satır, Rasul bir satır, Allah da bir satırdı.” Bu hadisi delil alan âlimler gümüş yüzüğün kullanımını caiz görmüş İse de hem sünnete uygunluğu sağlamak hem de bu ruhsatın kullanımına bir ölçü getirebilmek amacıyla, gümüş yüzüğün belli bir ağırlığı aşmaması gerektiğini ileri sürerler.
Günlük dini yaşam iman ibadet ve ahlak

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answers ( 5 )

    0
    2020-09-24T17:56:54+03:00

    islamda kadın ve erkeğe helal ve haram olan yüzük türleri

    1
    2021-02-03T18:40:44+03:00

    Yüzük takıldığı zaman bunu bir böbürlenme, kibir sebebi ile takılmaması gerekmektedir. Müslüman kibirden uzak durması gerekir, bu kibri yüzük kullanmak için de yapmalıdır. Gümüş yüzüğün kullanılmasında her ne kadar sıkıntı ve problem olmasa da belirli bir ağırlığa kadar olması gerekir ki israf önlenmiş olsun.

     

    En iyi cevap
    0
    2021-02-21T11:43:51+03:00

    Erkekler sağ ya da sol şahadet parmağına yüzük takabilir mi ?

    0
    2022-04-21T16:02:37+03:00

    Erkeğin evlilik yüzüğü altın olabilir mi ?

    0
    2023-03-23T20:01:53+03:00

    Erkeğik hiçbir şekilde altını süs olarak kullanamaz dinen. Dolayısıyla erkeğin evlilik yüzüğü altın olamaz.

Cevapla