Paylaş
İslamda zamanı iyi değerlendirmek
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Zamanı iyi değerlendirmek için yapılması gerekenler
Yüce Rabbimiz Kur’an-ı Kerimde zamanın önemine işaret ederek; “O halde boş kaldın mı (başka) bir işe koyul ve yalnız Rabbine yönel , diğer bir ayette de; “İnsan için ancak çalıştığının karşılığı vardır.” buyurmaktadır.
Hz. Peygamber (s.a.v.) de; “İki günü birbirine eşit olan zarardadır.” buyurarak, her günün, insan hayatına yeni bilgi, tecrübe ve beceri katması gerektiğini birçok hadis-i şeriflerinde vurgulamıştır. Bunlardan bazıları şunlardır:
“İki şey vardır ki, insanların çoğu onların değerini bilmezler: Sıhhat ve boş vakit.”
“İnsan, hayatının her anından, kazanıp harcadığından, gençliğini /ömrünü ne yolda tükettiğinden, bildiği ile amel edip etmediğinden hesaba çekilecektir.”
Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.); “Allah’ım! Ümmetim için sabahın erken saatlerini bereketli kıl...” diye dua etmiştir. Dinimiz zamanı iyi kullanmaya o kadar önem vermiştir ki ibadetlerin yerine getirilmesini dahi zamana bağlı kılmıştır.
“Bugünün işini yarına bırakma”, “Ağaç yaş iken eğilir”, “Küçüklükte öğrenilenler taş üzerine kazı; büyüklükte öğrenilenler buz üzerine yazı.”, gibi güzel sözler atalarımızın zamanın önemine dikkat çeken özlü sözleridir.
Geçmiş zaman elden çıkmıştır. Gelecek ise henüz bilinmemektedir. O halde şu içinde bulunduğumuz anı iyi değerlendirelim.
Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) Abdullah bin Ömer (r.a)’ya hitaben şöyle demiştir:
“Akşama erdin mi sabahı bekleme (yapabileceğini yap, azami şekilde değerlendir). Sabaha erdin mi akşamı bekleme. Sıhhatli olduğun zaman hastalığın için, sağ iken ölümün için hazırlık yap, çünkü yarın ne olacağını bilemezsin.” Öyleyse, zamanımızı boşa geçirmeyelim. Faydalı işlerle meşgul olalım. Aile fertlerimizle, çevremizle ilgilenelim. Güzel davranışlar sergileyip, insanlığın faydasına olan işleri üretelim.
Asr suresinin mealiyle bitirmek istiyorum. “And olsun zamana ki, insan gerçekten ziyan içindedir. Ancak, iman edip de Salih ameller işleyenler, birbirlerine hakkı tavsiye edenler, birbirlerine sabrı tavsiye edenler başka (Onlar ziyanda değillerdir)”
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Kaybedilen mal, mülk, para ne varsa hepsi bir şekilde yerine gelir. Ama boşa harcadığımız zamanımız asla geri yerine gelmez. Ömür Allah’ın insanoğluna bahşettiği nimetlerden en kıymetlilerindendir. İnsan ömrünü, zamanını boşa geçirmez. Boşa geçirdiğimiz her anımızın hesabı sorulacaktır bizden. Eğer insan kendisine verilen zaman sermayesini doğru kullanmamış ve dünya hayatında ahireti için karlı bir iş yapmamışsa ahirette hayal kırıklığı içinde olacaktır. Orada hiçbir pişmanlık fayda vermeyecektir.