Paylaş
İslam’ın Çalışmaya Verdiği Önem
Question
İslam’da Çalışmanın Önemi
İslâm, madde ile mânâ, ruh ile beden, dünya ile ahiret arasında sarsılmaz bir denge kurmuştur. Bu itidal ölçülerine uyarak çalışanlar dünya ve ahiret saadetini elde etmiş olurlar.
Dinimiz, dünya ve ahiret mutluluğu için çalışmayı farz kılmış ve bütün Müslümanlardan bu farizayı yerine getirmelerini istemiştir. Şu halde Allah Teala’nın hoşnutluğunu kazanmak ve dünyaya geliş gayemizi gerçekleştirmek için çalışmayı en kutsal görevlerimiz arasında telakki etmeliyiz.
İnsan, gerek bu dünyada, gerekse öteki dünyada, ancak kendi çalışmalarının karşılığını görecektir. Bu hususta Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyrulmaktadır: “Doğrusu insanın eline geçecek olan kendi çalışmasından başkası değildir”(1)
Yüce Rabbimiz bir başka ayeti kerimede de hem dünya, hem de ahiret için çalışmamız gerektiğini emrediyor:
“Allah’ın sana verdiğinden (O’nun yolunda harcayarak) ahiret yurdunu ara. Ama dünyadan da nasibini unutma. Allah’ın sana ihsan ettiği gibi, sen de (insanlara) iyilik et…” (2.)
Ayet-i kerimeden de anlaşılacağı üzere, dinimiz yalnız ahiret hayatı için çalışmamızı emretmiyor. Bilakis dünya hayatını da mamur etmemizi istiyor ve bize yeryüzünün hilafetini veriyor.(3)
Sevgili Peygamberimizin şu hadisi şerifleri bu konuda bizlere ne güzel fikir vermektedir:
“Hiç kimse elinin emeğinden daha hayırlı lokma yemiş olmaz.”(4)
“Amellerin en üstünü, helal kazanç sağlamak için çalışmaktır.”5
“Rızkını araştıran, bunun için çalışan kimse Allah yolunda cihad yapan gibidir.”(6)
“Helalinden çalışarak, yorgun bir vaziyette yatağa giren insanın günahları affedilecektir.”(7)
Allah Teala; “Yeryüzüne dağılın. Allah’ın lutfunden rızkınızı araştırın”8‘ “Ey iman edenler! Gerçekten O’na ibadet ediyorsanız, sizi rızıklandırdığımız temiz şeylerden yiyin ve Allah’a şükredin! “9 buyurmaktadır.
1) Necm,39.
(2.)(Kasas, 77)
(3.) Bakara 2/30)
4)- Buhari, Buyu, 15.
5)-Feyzül-Kadir, c.2, s26, H. No.1238.
6)- İhya, c.2, s.89.
7)- Cami’üs-Sağir, c.2, s287
8)- Cuma, 62/10
9)- Bakara, 2/172
10)- Tac, c.5, s.1131)
Benzer Konular:
Answer ( 1 )
İslam, çalışmaya büyük önem verir ve onu insan hayatının temel bir yönü olarak görür. Çalışmaya ilişkin İslami bakış açısı, kişisel gelişim, toplumsal ilerleme ve manevi tatmin dahil olmak üzere çeşitli boyutları kapsar. İşte İslam’ın çalışmaya verdiği önemi vurgulayan bazı önemli noktalar:
Genel olarak İslam, çalışmayı asil bir çaba olarak görür ve Müslümanları sorumluluklarını yerine getirmek, topluma katkıda bulunmak ve Allah’ın rızasını aramak için anlamlı ve etik işlerle meşgul olmaya teşvik eder. Dürüstlük, adalet ve insanlığa hizmet ilkelerini benimseyen Müslümanlar, profesyonel yaşamlarında amaç ve tatmin bulmaya çalışırlar.