İslam’ın eğitim ve öğretime verdiği önem kısaca

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

DİNİMİZDE EĞİTİM VE ÖĞRETİMİN ÖNEMİ

Peygamberimizin egitim ve ogretime verdigi onem kisaca

Peygamberimizin eğitime verdiği önem Kısaca

İlim, eğitim ve öğretim dinimiz de çok önemli bir yere sahiptir. Dinimizde ilim tahsili teşvik edilmiş, cehalet ise yerilmiştir. Yüce Allah ayet-i kerimede “Sakın cahillerden olma” [1] buyurarak bu konuya dikkatimizi çekmiş, ve islamın eğitim ve öğretime verdiği öneme binaen ilk inen ayetler “oku” emriyle başlamıştır.

Eğitimin amacı, insanı, hem kendisi, hem de toplumu için fayda sağlayacak düzeye getirmektir. İnsanı bilinçli, düzenli ve insanlığın yararına ortak değerler etrafında toplamak, kültürel gelişimin tamamlanmasına imkân sağlamak ve aynı zamanda geçmişi ile geleceği arasında muhakeme yapabilme olgunluğuna eriştirmektir.
Yine aynı şekilde ilmin gayesi bilgiyi, beceriyi, tecrübeyi kazandırarak; insanı maddi ve manevi değerlerin en üstüne çıkarmaktır. İnsanı kötü alışkanlıklardan uzaklaştırarak, kendisine ve çevresine ışık veren faydalı bir birey haline getirmektir.

Dinimiz, ilme ve eğitime gerektiği değeri vermiş, bilgiye ulaşması için insanları teşvik etmiş ve bu uğurda yapılan bütün çalışmaları ibadet derecesinde telakki etmiştir. İlim öğrenmek için, zaman, mekân ve yaş sınırı koymamış, erkek ve kadın herkese beşikten mezara kadar ilim öğrenmeyi emretmiş, hayatımız boyunca ve hayatımızın her safhasında insanların kendi durum ve konumuna göre ilimle iç içe olmasını istemiştir. Hz. Peygamber (s.a.v) : “İlim Çin’de de olsa onu tahsil ediniz.” buyurarak bu konudaki gerekli tüm hassasiyeti ve fedakârlığı yapmamız noktasında bizlere yol göstermiştir.
Allah-u Teala ilim sahibi insanları üstün tutmuş; alimin uykusunu, cahilin çalışmasından kıymetli olduğunu “…Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?…” [2] ayeti kerimesi ile en güzel bir şekilde belirtmiştir.
Gerek bireysel ve gerekse toplumsal düzeyde ilme ve eğitime giden yolları açma, ilmin ve eğitimin önündeki engelleri kaldırma gayreti içinde olalım. Kız olsun erkek olsun çocuklarımızın ve gençlerimizin ilim öğrenmeleri ve eğitimleri için bütün imkânlarımızı seferber edelim. Aydınlık yarınların, bugünden imanlı, bilgili, erdemli, kişilikli, bilinçli, donanımlı ve saygılı nesillerin yetiştirilmesine bağlı olduğunu unutmayalım.

Alime saygı, ilme bağlılık, eğitim ve öğretime önem vermek hem bu dünyada hem ahirette insanın ve toplumun mutluluğuna ve üstün makamlara gelmesine vesile olduğunu unutmayalım.



, ,
[1] Enam :35
[2] Zümer: 9

Benzer Konular:

Answer ( 1 )

    1
    2020-11-20T16:22:44+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İnsanoğlunun, kendisine, ailesine, yaşadığı topluma ve bütün dünyaya faydalı bir yaşam sürdürebilmesi için en gerekli olan şeylerin başında ilim gelmektedir. Yüce Dinimiz İslam’da ilim, bütün erkek ve kadınlar için farz kılınmıştır. Nitekim ilk indirilen ayetlerde okumaya şöyle vurgu yapılmıştır. “Yaratan Rabbinin adıyla oku! O, insanı “alak” dan yarattı. Oku! Senin Rabbin en cömert olandır. O, kalemle yazmayı öğretendir, insana bilmediğini öğretendir.” (Alak Suresi/1-5) İlme giden yol eğitim ve öğretimle sağlanmaktadır. Sosyal yapıda iyiye doğru gelişimin öncüsü eğitim ve öğretimdir. Ferdin hem kendisiyle hem de yaşadığı toplumla olan ilişkilerinde sağlam bir yapı oluşturması yine eğitim ve öğretimle olmaktadır. İnsanoğlunun hayatının her safhasında doğumdan ölümüne kadar olan bütün dönemlerinde ihtiyaç duyduğu en önemli şey yine eğitim ve öğretimdir

    En iyi cevap

Cevapla