Paylaş
İslamın İlim Adamına Verdiği Önem
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
İslamın İlme Ve İlim Adamına Verdiği Önem
İnsanoğlunun, yaşadığı dünya hayatı süresince kazanabileceği birçok meziyetler vardır. Bu güzelliklerden biri de hiç şüphesiz ilimdir. İlim, kişinin kendisine ve çevresine dünyevi ve uhrevi manada faydalı olabilecek bilgilerin bütünüdür. İlim, en başta insanın yaratıcısını bilmesidir. İnsanın Cenabı Allah’ı tanıması ve bilmesi O’na olan saygısını arttırır, kulluğunu güçlendirir.
İlim bitip tükenmek bilmeyen bir hazine, sonu olmayan uzun bir yoldur. Öğrenmenin sınırı olmaz. Her geçen gün bilgi dağarcığına yeni, faydalı bilgiler eklenmelidir. Çünkü; kişinin ilmini arttırması onun için bir yük değil aksine onu yücelten bir fazilettir. Hutbemin başında okumuş olduğum ayet-i celilede cenabı Allah (cc) peygamberimize hitaben tüm mü’minlerden “Ey Rabbim ilmimi arttır”(1) diye dua etmesini isterken bu gerçeğe işaret etmiştir.
İlim, hak ile batılı ayırmada bir ölçü, insanı yaratanı karşısında kulluğa sevk eden bir vasıta, kişinin canlı cansız bütün varlıklara karşı sorumlu yaklaşmasında bir etken ve bilmeyenler yanında kişiye değer kazandıran bir erdemdir. Yüce Allah bu gerçeği zümer suresinde “Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?”(2) ayeti kerimesi ile ifade etmektedir.
Sevgili Peygamberimiz bir hadisi şeriflerinde şöyle buyuruyor: “İnsanoğlu öldüğü zaman sevaplarının yazıldığı amel defteri kapanır; fakat şu üç kimsenin amel defteri kapanmaz bunlar:
Sadaka-i cariye
İstifade edilen ilim
Kendisine hayır dua eden hayırlı bir evlat yetiştiren kimse.”(3)
İşte bu hadisi şeriflerde görüldüğü üzere öğrenilen ve öğretilen faydalı ilimler birçok güzelliği de beraberinde getirmektedir.
Söz konusu ilim, eğitim ve öğretim olunca, elbette ilk akla gelen öğretmenler olmaktadır. Öğretmenlik bütün dünyada en fazla değer verilen ve en fazla itina gösterilen bir meslek durumundadır. Öğretmenler kültürümüzün, dini ve milli değerlerimizin yeni nesillere aktarılmasında en önemli görevi üstlenen kıymetli insanlardır. İnancımızı, geleneklerimizi, kültürümüzü, medeniyetimizi, ahlâki değerlerimizi, hayatımız boyunca, ihtiyacımız olan her tülü bilgiyi hiçbir karşılık beklemeden öğrencileriyle paylaşan öğretmenlerimiz, dünyanın en şerefli mesleğini icra etmektedirler.
Yüce dinimiz öğretmene ve öğretmenlik mesleğine çok büyük değer vermiş, halkımız da, öğretmenliği din ile ilişkilendirmiş ve bu mesleği “peygamber mesleği” olarak nitelendirmiştir. Peygamberimiz (s.a.v.) gerek sergilediği davranışlarında gerekse hadis-i şeriflerinde öğretmen konumundaki insanları iyililiğin ve güzelliğin anahtarı, kötülüğün ve problemlerin sürgüleri olarak görmüştür. “Ben de bir muallim olarak gönderildim”(4) buyurarak öğretmenlerin önemli görevleri olduğuna dikkat çekmiştir. Sabır, merhamet, hoşgörü ve emek erbabı öğretmenlerin yaptıkları işe paha biçilemez, onların hakkı ödenemez.
O halde bizler yaratılışımızdaki hikmet ve gayeleri düşünüp bunlardan birinin de ilim öğrenmek olduğunu unutmayalım. Hem ferdi hem de toplumsal alanda arzu ettiğimiz yere gelmenin ve maddi ve manevi olarak yükselmenin ve yücelmenin ilmi seviyemizin yükselmesine bağlı olduğunu unutmayalım.
BENZER KONULAR:
- İslam’da İlim Ve İlim Adamına Saygı
- İslam ve bilim ilişkisi
- İslam dininin ilim öğrenme konusundaki görüşleri nelerdir?
- islam ve bilim
- İslami ilimleri öğrenmeye nereden başlamalı
- Tümünü görüntüle.
1-Taha, 20/114
2-Zümer, 39/9
3-Tirmizi, İlim ,19
4- İbn Mace, Mukaddime 17
5– Tirmizi, İlim, 2
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İslam dini, bilgiye ve bilginin sahiplerine büyük bir önem verir. İslam dininde ilim, Allah’ın varlığına ve yaratılışa dair gerçekleri anlamak için en önemli araçtır. Bu nedenle, İslam dininde ilim adamına ve alimlere verilen önem oldukça yüksektir.
İslam dininde, ilim adamı ve alimler, toplumun liderleri arasında yer alırlar. Peygamber Hz. Muhammed, “Alimler dünyanın ışıklarıdır” şeklinde bir hadis bırakmıştır. İslam dininde ilim sahibi olanlar, toplumun yönetiminde önemli bir rol oynarlar ve Allah’ın emirlerini insanlara doğru bir şekilde anlatmakla görevlidirler.
İslam dininde, ilim adamı ve alimlerin toplumda saygın bir yeri vardır. Onların bilgeliği ve tecrübeleri, toplumda fikir önderleri olarak kabul edilir. İslam toplumunda, ilim sahibi olanların toplumun gelişimine katkıda bulunması teşvik edilir. Bu nedenle, İslam dünyasında birçok önemli ilim adamı yetişmiştir.
İslam dininde, alimlerin eğitimi ve gelişimi için de birçok kurum bulunmaktadır. Medreseler, İslam alimlerinin yetişmesinde önemli bir rol oynamıştır. Bu kurumlarda, İslam dininin temel konuları ve diğer bilim dalları öğretilir. İslam alimleri, hayat boyu öğrenmeye devam ederler ve bilgilerini diğer insanlarla paylaşarak toplumun gelişimine katkıda bulunurlar.
Sonuç olarak, İslam dininde ilim adamına ve alimlere verilen önem oldukça yüksektir. İslam toplumunda, bilginin sahibi olanlar saygın bir yere sahiptir ve toplumun gelişiminde önemli bir rol oynarlar. İslam dinindeki bu anlayış, İslam dünyasının bilim, felsefe ve kültür alanlarında öncü olmasını sağlamıştır.