İslamın Sağlığa Verdiği Önem Nedir

Question

İSLAMIN SAĞLIĞA VERDİĞİ ÖNEM

 

sağlığın önemi

sağlık neden önemlidir maddeler halinde

 

İslamda sağlık neden önemlidir maddeler halinde

Yüce Allahın bizlere bahşettiği en değerli nimet sağlıktır. İnsan hayatını sağlık ve afiyet içerisinde sürdürdüğü müddetçe neşeli, mutlu, huzurlu ve verimlidir.

1.
Hepimiz iyi biliriz ki her zorluğun bir kolaylığı her yokuşun bir inişi olduğu gibi “yaşlılıktan başka her derdinde bir devası vardır.”[1]Bunun için peygamberimiz (sav) “Allah şifası olmayan hiçbir hastalık vermemiştir”[2] ve “her hastalığın mutlaka bir ilacı vardır”[3] buyurmuştur. Allah Resulunun bu tavsiyesine göre, herhangi bir sebepten dolayı insanın sağlığı bozulduğu zaman vakit geçirmeden hastalığın teşhisini yaptırmalı, verilen ilaçlar kullanılmalı, öğütler tutulmalı ve her şeye gücü yeten yüce Allaha dua ile yönelip Ondan şifa dilenmelidir.
2.
Şüphesiz sağlık Allaha imandan sonra kullarına bahşettiği en önemli nimettir. Peygamberimiz (sav) hadisi şeriflerinde “İnsanların çoğunun kıymetini bilmeyip aldandığı iki nimet vardır. Bunlardan biri sıhhat, ikincisi boş vakittir”[4] buyurarak sağlığın değerini belirtmişlerdir. Bir gün peygamberimiz (sav) amcası Hz. Abbas’a “Ey Allah Resülunun amcası! Allah’tan dünya ve ahiret için sağlık dile”[5] buyurmuştur.Sağlıklı olmayan kişi her işinde noksandır. İbadetlerini bile tam yapamaz. Onun içindir ki peygamberimiz (sav) “Kuvvetli mü’min zayıf mü’minden hayırlıdır”[6] buyurmuştur. Hz. Ebubekir (ra) Hz. Peygamber (sav) in şöyle buyurduğunu haber vermektedir: “Allah’tan sağlık ve iman isteyiniz. Şüphesiz imandan sonra kişinin sahip olacağı en önemli şey sağlıktır.”[7] Peygamberimiz bu hadisi ile din ve dünya sağlığını bir arada toplamış ve her iki dünyada insanın ancak imanla ve sağlıkla kurtuluşa erebileceğini beyan buyurmuştur. Zira insanı ahiret cezalarından, sağlık ise dünya hastalıklarından korur.

3.
İbn Abbas (ra) ın rivayetine göre bir gün bir bedevi Allah Resulüne gelerek: -Ya Resulüllah beş vakit namazdan sonra Allah’tan ne isteyeyim diye sormuş, -Allah’tan sağlık dile cevabını almış ikinci defa aynı soruya peygamberimiz (sav) dünya ve ahirette sağlık iste”[8] buyurmuştur. Hz. Ali “Sıhhat ile gençlik nimetini iyi değerlendirmek herkesin karı değildir” buyurur. Dinin, tıbbın emir ve yasaklarına uyan huzurlu sağlıklı bir hayat yaşamış olur. Yüce Rabbimiz Tekasür Suresinin 8. Ayetinde “Size bahşedilen nimetlerden dolayı kıyamet gününde elbette hesaba çekileceksiniz”[9] buyurmaktadır.

Kıyamet gününde hesabı ak yüzle verebilmek için sağlığımıza dikkat etmeliyiz. Yüce Rabbimize daha iyi ibadet edebilmek için sağlığımızı korumalıyız. Başkasına muhtaç olmadan yaşayabilmek için hatta başkalarına faydalı olmak için sağlığımızı korumak zorundayız. Bu Allah’ın ve Resulullah’ın emridir.
______________________
[1] Ahmed b. Hanbel 4/278
[2] Ahmed b. Hanbel 4/278
[3] Müslim 2204
[4] Tecridi Sarih Terc. Sh.390
[5] Ahmed b. Hanbel 1783-Tirmizi 3509
[6] Tecridi Sarih Terc. Sh.2664
[7] İbn Mace 3849
[8] El Tıbban Nebevi s.216
[9] Tekasür 8 M.H.Yazır H.D.Kuran Dili

Mum

Mum olmak kolay değildir Işık saçmak için önce yanmak gerek

Answer ( 1 )

    0
    2020-11-14T22:05:05+03:00

    Dinimiz, bizleri bir taraftan Allah’ın koyduğu sınırlara riayet etmeye davet ederken, diğer taraftan da sağlıklı bireyler olmamız ve huzurlu bir toplum oluşturmamız için ilkeler belirler. Müminler için vazgeçilmez olan bu ilkelerin başında, canın muhafazası gelir. Zira Allahu Telaa’nın insana emaneti olan can, imtihan dünyasına açılan kapımızdır. Hayır da şer de ancak can bedende iken elde edilir. İnanmak ve yaratılış gayemize uygun salih ameller işlemek ancak ruh ve beden sağlığımızla mümkündür Unutmayalım ki, insanlara hayat verecek, onları maddeten ve manen sağlıklı ve diri tutacak, gönülleri manevi ölümden kurtaracak iksir, Allah ve Rasulü (sav)’in emir ve yasaklarına bağlılıktır.

Cevapla