İslamın temizliğe verdiği önem

Question

Dinimizin temizliğe verdiği önem konusunda bilgi

Islamin temizlige verdigi onem

İslam dininin temizliğe verdiği önem nedir?
İslam dininde temizliğin önemli bir yeri vardır. Yani bir Müslüman maddi ve manevi açıdan temiz olmalıdır. Öyle ki peygamber efendimizin bir hadisinde “temizlik imanın yarısıdır.” Şeklinde bir hadisi şerif vardır. Bu da islamın temizliğe verdiği önemi en iyi anlatan bir hadistir. Yani dinimize göre bir Müslümanın vücudu, evi oturduğu yeri, namaz kıldığı yer ve giydikleri temiz olmalıdır.
Tavsiye: islam dininin temizliğe verdiği önemi araştırınız

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

    0
    2021-01-04T14:30:55+03:00

    İSLAM’DA TEMİZLİĞİN ÖNEMİ

     

    İnsanın dünya ve ahiret mutluluğunu hedefleyen yüce dinimiz, temizliğin önemi ve gerekliliği üzerinde durmuş, sağlıklı bir toplum için başta beden temizliği olmak üzere maddi ve manevi temizliği de dini mükellefiyet kapsamında görmüş, bu konuda bir dizi ödev ve sorumluluklar yüklemiştir.

     

    Maddi temizlik, İslam dininin üzerinde hassasiyetle durduğu bir konudur. Kur’an-ı Kerim’de Allah’ın temizlik konusunda titizlik gösterenleri sevdiği bildirilmiştir. Maddi temizlik, kişinin vücudunu, kıyafetini, yaşadığı ve çalıştığı çevresini temiz tutmasıdır. Yaşadığı çevrenin temizliğine dikkat etmeyen kimse, kendi bedenine ne kadar özen gösterirse göstersin temiz olmayan ortamdan olumsuz etkilenir. Bu konuda Yüce Allah şöyle buyuruyor:

    İlk günden temeli takva üzerine kurulan mescit, içinde namaz kılmaya elbette daha layıktır. Orada temizlenmeyi seven insanlar vardır. Allah da tertemiz olanları sever.”[1], “Şüphesiz Allah çok tövbe edenleri ve çok temizlenenleri sever.”[2]

                    Allah’ın Resulü (sav) de “Temizlik imanın yarısıdır.[3] Allah temizdir, temizliği sever.[4] Namazın anahtarı temizliktir.”[5] buyurmuş, değişik vesilelerle bu konudaki davranışlarıyla da bize örnek olmuştur.

     

    Dinimizde temizliğin öneminden dolayı fıkıh kitaplarımızın ilk bölümlerinde ibadetlere hazırlık mahiyetinde sayılan ve ibadetlerin ön şartı olan abdest, gusül, teyemmüm, suların temizliği, temizlenme usulleri gibi konular da ayrıntılı olarak ele alınmıştır.

     

    Hayatı ibadet ile geçen bir Müslüman kendisine temizliği ilke edinir. Temizlik ise beraberinde sıhhat ve mutluluk getirir. Kişi böylece Allah’ın sevgisine nail olur.  Müslümanların çevreye özen göstermeleri ve çevreyi temiz tutmaları ile ilgili emirlerin yerine getirilmesi durumunda pek çok hastalığın oluşması engellenebilir.

     

    O halde beden ve çevre temizliği konusunda gereken hassasiyeti gösterelim. Çocuklarımıza ve gençlerimize temizlik eğitimini verelim. Koruyucu hekimlik tedbirlerini alalım. Hastalıklardan kendimizi ve ailemizi koruyalım.

     

    Allah Teâla, bizi beden ve çevre temizliğine önem veren, temizlik konusunda sorumluluklarını yerine getiren, sevdiği ve razı olduğu kullarından eylesin.

     

    Hz. Peygamber Efendimiz (sav)’in bir hadisi ile bitiriyorum. “Ümmetimin iyi ve kötü amelleri bana arz edilip gösterildi. İyi ameller arasında, yoldan kaldırılmış olan ezayı gördüm. Kötü ameller arasında ise yere gömülmemiş tükürük de vardı.[6]

     

     

     

    [1] -Tevbe  9/108

    [2]– Bakara 2/222

    [3]– Müslim, Tahare 1

    [4]-Tirmizi, Edeb, 41,

    [5] -Ebu Davud, Salat 37

    [6]– Müslim, Mesacid, 57

    En iyi cevap

Cevapla