ismi azam duası nedir, hangi ayette hangi surede geçiyor?

Question

İsmi A’zam Duası

ismi azam duasi nedir hangi ayette hangi surede geciyor

ismi azam duası arapça yazılışı

Kul Allah’u Teâla’dan hacetini istediği zaman O’na sevip razı olduğu kelimelerle dua etmelidir. Tıpkı şu sahabinin yaptığı gibi:

عن أنس بن مالك قال: كنت جالسا مع النبي صلى الله عليه وسلم في المسجد، ورجل يصلي، فقال: اللهم إني أسألك بأن لك الحمد، لا إله إلا أنت المنّان، بديع السموات والأرض، يا ذا الجلال والإكرام، يا حي، يا قيوم، أسألك، فقال النبي صلى الله عليه وسلم: هل تدرون بما دعا؟ فقالوا: الله ورسوله أعلم، فقال: دعا الله باسمه العظيم الذي إذا دعي به أجاب، وإذا سئل به أعطى

Enes b. Mâlik şöyle demiştir: Bir gün Nebî aleyhisselam ile mescitte oturuyordum. Orada bir adam namaz kılıyordu. Adam şöyle dua etti: “Allah’ım sana hamd ederek senden istiyorum, Mennân266 olan Allah’tan başka ilah yoktur. Gökleri ve yeri yok tan var eden, ey ikram ve yücelik sahibi, ey Hayy ve Kayyum olan senden istiyorum!”

Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem onun bu duasını duyunca: “O ne ile dua etti biliyor musunuz?” buyurdu. Ashab: “Allah ve Rasûlü daha iyi bilir” deyince Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “O, kendisiyle dua edildiğinde icabet edilen ve kendisiyle istendiğinde verilen İsmi A’zam duasıyla dua etti.”

Ebu Davud bu hadisi rivayet ettikten sonra Nebî sallallahu aleyhi ve sellem’in şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir:

اسم الله الأعظم في هاتين الآيتين: « وإلهكم إله واحد لا إله إلا هو
الرحمن الرحيم، وفاتحة سورة آل عمران: «الم الله لا إله إلا هو الحي القيوم

“Allah’ın İsmi A’zam’ı şu iki ayettedir: İlâhınız bir tek ilahtır, O’ndan başka ilâh yoktur. O, Rahman’dır Rahimdir.

Elif, Lâm, Mîm. Hayy ve Kayyûm olan Allah’tan başka ilâh yoktur. ”

Başka bir hadiste ise Nebi sallallahu aleyhi ve sellem şöyle bu yurmuştur:

اسم الله الأعظم في سور من القرآن ثلاث: في البقرة وآل عمران وطة

“Allah’ın İsmi A’zam’ı Kur’an’ın şu üç suresinde bulun maktadır: Bakara, Al-i imran ve Taha.”

Hadisin ravisi ve tabiinden olan el-Kâsım b. Abdurrahman bu ayetleri araştırdığını ve bunların şunlar olduğunu belirtmiştir:

الله لا إله إلا هو الحي القيوم

“Allah, O’ndan başka ilah yoktur, O Hayy’dır Kayyum’dur.”

الم الله لا إله إلا هو الحي القيوم »

“Elif, Lam, Mim. Hayy ve Kayyüm olan Allah’tan başka ilahyoktur,

وعنت الوجوه للحي القيوم »

“Ve bütün yüzler O Hayy ve Kayyum olana boyun eğmiştir.”

ismi azam duasi ayet hadis arapca

Allah’u Teâla’nın İsmi A’zam’ı hakkında farklı lafızlarla bir çok rivayet varit olduğu için âlimler bunun tayini hususunda ihtilaf etmişlerdir. Hâfiz İbn Hacer bu konuda âlimlerden 14 farklı görüşün nakledildiğini belirtmiştir.

İmam Ebu Hanife ve et-Tahâvi gibi âlimlerin pek çoğu bunun “Allah” lafza-i celali olduğu kanaatindedir.

İbn Teymiyye ve İbnu’l Kayyim gibi âlimlerse bunun “el-Hayy el-Kayyum” isimleri olduğu kanaatindedir.

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answers ( 1 )

    0
    2022-01-02T16:58:07+03:00

    İsmi Azam duasını etme biçimim

    Hocam hayırlı günler benim bir dileğim var ve her gece yatmadan İsm-i Azam duasını okuyup akabinde dileğimi isteyerek dua mı ediyorum bunun bir kuralı ölçüsü var mıdır yaptığım dua doğru mudur böyle devam etmem de sakınca var mıdır ?

      0
      2022-01-02T17:10:32+03:00

      İsmi azam Allah’ın azim olan isimleri ile Allah’a dua etmek demektir. Allah’tan bir şey isteyeceğimiz zaman O’nun (cc) isimleri ile dua da bulunmak çok sevaptır. Bunda herhangi bir kural yoktur.

    1
    2022-01-02T17:09:02+03:00

    İsmi azam; Allah’ın isimleri ile dua da bulunmak çok sevaptır. İsm-i A’zam, Allah’ın bütün esmâ-i hüsnasının mânâsını içinde toplayan ismi. En büyük isim. Â’zam, “en büyük, en ulu, en azim” demektir. Buna göre, ism-i â’zam, “ilâhî isimler arasında bütün isimleri ihtiva eden en kapsamlı isim” demek olur. Hangi ismin ism-i â’zam olduğu kesinlikle bilinmemektedir. Bu ismin gizli bırakılmasının hikmet, bütün isimlerin, ism-i â’zam olabileceği ihtimaliyle zikredilmelerini teşviktir.

    En iyi cevap

Cevapla