Paylaş
İsraf nedir israf türleri nelerdir
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
İSRAF
(Ayet ve Hadislerle İsraf hakkında bilgi)
israfın çeşitleri nelerdir maddeler halinde
Konumuz israftır. İsraf nedir? Hangi konularda israf olur? vb konularda size bazı hususları hatırlatmak istiyorum.
Değerli Müminler! Cenab-ı Hak Kur’an-ı Kerim’inde şöyle buyurmaktadır:
“İsraf etmeyin. Çünkü Allah israf edenleri sevmez.” buyurmaktadır. Yine Allah Rasulü bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyurmaktadır:
“Sizin için 3 şey hoş değildir: 1- Dedikodu 2- Çok soru sormak 3- Malı boş yere harcamak.”
Peki israf nedir? İsrafın ölçüsü nedir?
“İslam’a göre şunlar israftır:
- Gayri meşru yerlerde en küçük miktarda da olsa harcamada bulunmak
- Meşru yollarda kendi kaynaklarının dışına taşmak ya da zevk için harcamada bulunmak (İsraf herhangi bir şeyde haddini aşmaktır. İnfakta israf da, harcamada haddini aşmaktır. Masraf ya bir zaruret veya bir ihtiyaç veya bir güzellik için yapılır. Zaruri olan masraf yapılmayınca yaşamak mümkün olmaz; mesela ölmeyecek kadar yemek bir zarurettir. İhtyiya duyulan masraf yapılmazsa güçlük çekilir; mesela doyacak kadar yemek ihtiyaçtır. Güzelleştirme için yapılacak masraf yapılmazsa güzel olmaz, hoş yemek gibi. Ferdin ve toplumun kendi kazancına göre bu derecelerden bir sınırı vardır. Şu halde ne zaruret ne ihtiyaç ve ne de güzellik için olmayan, faydasız, zararlı, meşru olmayan yönlere yapılan harcama herkes için bir israf olduğu gibi insanların ihtiyacı karşısında fazla yiyip içmek de güzel değil, israf sınırına girmiş olur. İyilik ve yarar sağlayan şeylere harcamak ise boşa harcamak değil, üretmek olacağından israf olmaz. ‘Hak Dini Kuran Dili, VI/88’)
- Allah için değil de gösteriş için infakta bulunmak.” (Tefhimü’l-Kuran, III/601)
- İnsan İsrafı: Her şeyden önce insan israfı yaşanmaktadır. Maalesef kültürlü, eğitimli ve okumuş insan sıkıntısı yaşanmaktadır. Maalesef insanımız okumamaktadır. İlk emri ‘Oku!’ olan bir dinin mensubu olan biz müslümanlar diğer dünya milletleri arasında şu anda en az okuyan kişilerdir. Bu yüzden ilmi ve teknolojik gelişme Müslüman ülkelerde sağlanamamaktadır. Bakın Allah Rasulü ne buyurmaktadır:
- Ömrünü nerede ve suretle tüketti?
- Gençliğini nerede ve nasıl geçirdi?
- Malını nasıl kazandı?
- Malını nerelerde harcadı?
- Elde ettiği bilgi ile ne yaptı?” (Tirmizi, Kıyame, 1)
- Zaman israfı: Kuran’ı Kerim’de zamana bir çok yerde yemin edilmiştir. Örneğin Asr Suresi’nde “Zamana yemin olsun ki…” denilmektedir. Meşhur müfessir Fahreddin er-Razi bu ayeti başından geçen şu olaydan sonra anladığını ifade etmektedir: “ Kendisi bir gün pazarda gezerken bir satıcıya rastlar. Sıcak bir günde buz satmaktan olan bu kişi şöyle bağırmaktadır: ‘Sermayesi eriyip tükenmekte olan şu kişinin buzlarından alan yok mu?’” Müfessirimiz o esnada zamanın anlamını anlamıştır. İnsanın da en büyük sermayesi vakittir ve bu sermaye bir buz misali eriyip gitmektedir. Peki bizim en büyük sermayemiz olan zamanımız nerelerde çürüyüp gitmektedir? Saatlerce televizyon karşısında geçen vakitlerin, kahve köşelerinde geçen ömürlerin hesabını nasıl vereceğiz?
- Yiyecek-giyecek ve giyim-kuşamda israf:
Answers ( 2 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İsraf, sahip olduğumuz nimet ve imkanları ölçüsüzce kullanmaktır. Har vurup, harman savurmaktır. Hiç tğkenmeyevek gibi bilinçsizce harcamaktır. Allah-u Teala’nın bahşettiği nimetlere karşı bir nankörlüktür.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Yarın uçağa bineceğim. Uçakta pencere kenarı koltuk için bilet fiyatına ekstra olarak para isteniyor (30 tl). Ben de çok istiyorum. Sürekli uçağa binme gibi bir fırsatım yok. Bu ücreti ödeyip koltuk ayırtirsam günah ya da israf olur mu ? Bu konularda çok hassasım. Hükmü nedir ?
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Bu israftır. Sürekli uçağa binme fırsatınız olmasa da pencere tarafı için ödemiş olduğunuz para israftır. Müslüman’ın da israftan kaçınması gerekir.