Paylaş
İsraf Ve Cimrilik
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Cimrilik: İsraf
Yüce Dinimiz İslam’ın huzurlu bir hayat için benimsediği prensiplerden birisi de iktisattır. İktisat; yeme-içme, harcama, konuşma ve benzeri bütün işlerde ölçülü olmaktır. Bunun zıddı ise israftır. İsraf, ihtiyaç sınırını aşmak, aşırı harcamalarda ve ölçüsüz davranışlarda bulunmak demektir. Dolayısıyla ekonomik değerlerin tüketilmesi ve kullanılmasında ölçüsüz ve dengesiz davranmak İslam ile bağdaşmayan bir tutumdur.
Nitekim Yüce Allah Kur’an-ı Kerimde; olgun müminlerin sıfatlarını sayarken, onların daima ölçülü olduklarını vurgulamakta ve şöyle buyurmaktadır: “Onlar, harcamalarında ne israf edenler ne de cimrilik, ikisi arasında orta bir yol tutarlar.”(1)
İsraf; gereksiz yere harcama yapmak; cimrilik ise imkân olduğu halde gerekli harcamayı yapmamak demektir. Cimri insan kendine ve diğer insanlara güvenmez. Güven kaynağı olarak sadece parayı ve maddeyi görür. Ne kadar çok parası olursa o kadar güvenlikte olacağını zanneder. Bu ruh hali, Allah’ a güven duygusunu zedeleyeceği için, iman açısından da tehlikelidir. Böyle insanlar, genelde rızık verenin Yüce Allah olduğu gerçeğini göz ardı ederler. Zümer suresinin 52. ayetinde “Bilmediler mi ki, Allah rızkı dilediğine bol bol verir ve dilediğine kısar. Şüphesiz bunda inanan bir toplum için elbette ibretler vardır”(2) buyrularak, rızkın bir yönüyle ilahi takdir olduğu vurgulanmaktadır.
Diğer yandan İsra Suresinin 29. ayetinde; “Eli sıkı olma, büsbütün eli açık da olma. Sonra kınanır ve çaresiz kalırsın”(3) buyrularak israf ve cimriliğin maddi ve manevi zararlarına işaret edilmektedir. “Yiyin için fakat israf etmeyin. Çünkü Allah israf edenleri sevmez”(4) anlamındaki ayeti, cimrilikle israf arasındaki orta yola girmeye, yani dengeli olmaya çağırmaktadır.
İsraf her alanda olabilir; yiyecek ve içecek israfı, zaman israfı, para israfı, enerji israfı gibi birçok israfla karşılaşabiliriz. Hiçbir şey sonsuz değildir. İnsan her şeyi yerli yerinde kullanmalıdır. Darlıkta israf etmediği gibi bollukta da israf etmemelidir. İktisat eden her zaman bereket bulur.
Bizler susuz kalmaktan korkuyoruz ama musluktan damlayan su bizi rahatsız etmiyor. Ekmeksiz yemeksiz kalmak istemiyoruz ama ekmeği çöpe atıyor yemekleri döküyoruz. Zaman kıymetlidir diyoruz ama zamanı faydasız şeylerle geçiriyoruz.
İsrafı şiddetle yasaklayan dinimiz cimriliği de yasaklamaktadır. Yüce Allah, “Allah’ ın kendilerine lutfundan verdiği nimetlerde cimrilik edenler, bunun, kendileri için hayırlı olduğunu sanmasınlar Hayır! O kendileri için bir şerdir. Cimrilik ettikleri şey kıyamet gününde boyunlarına dolanacaktır. Göklerin ve yerin mirası Allah’ ındır. Allah, yaptıklarınızdan hakkıyla haberdardır.”(5) Hutbeme Sevgili Peygamberimiz (sav)’in bir hadisi şerifiyle son vermek istiyorum; “cimrilikten sakının, çünkü cimrilik sizden evvel gelip geçenlerin helak etmiş, onları kan dökmeye haramı helal görmeye yönlendirmiştir…” (6)
KAYNAKLAR:
1-Furkan ;25/67
2-Zümer;52
3-İsra;29
4-Araf;7/31
5-Al-i İmran;3/180
6-Müslim birr 56
Benzer Konular:
Cevapla