Paylaş
İsraf Ve Lüks Tüketim
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
İsraf Ve Boş Harcama
Yüce dinimiz İslam’ın, huzurlu bir hayat için benimsediği prensiplerden birisi de, iktisat ve itidaldir.
İktisad ve itidal yeme-içme, harcama, konuşma v.b bütün işlerde ölçülü olmaktır. Bunun zıddı ise israftır. İsraf, ihtiyaç sınırını aşmak, aşırı harcamalarda ve ölçüsüz davranışlarda bulunmak demektir.
Nitekim Yüce Allah Kur’an-ı Kerim’de olgun müminlerin sıfatlarını sayarken, onların daima ölçülü olduklarını vurgulamakta ve şöyle buyurmaktadır.”Onlar ki harcadıklarında ne israf ederler, ne de cimrilik, ikisi arasında itidalli bir yol tutarlar” (1)
Allah tarafından bize bahşedilen hayat, sağlık, eş, evlat, makam-mevki, mal-mülk gibi nimetler, emanet olarak verilmiştir. Onun için biz bu nimetleri kullanma tarzımızdan, israf edip etmediğimizden ve bunları nerelere harcadığımızdan ahirette sorguya çekileceğiz. Konumuzla ilgili olarak Yüce Allah Kur’an-ı Kerimde şöyle buyurmaktadır:
” O gün verilen nimetlerin hepsinden sorguya çekileceksiniz.” (2)
Sevgili peygamberimiz (sav) de “Kıyamet günü insanoğlu, ömrünü nerede harcadığından, yaptığı işleri ne niyetle yaptığından, nasıl kazanıp nereye harcadığından, vücudunu ve sıhhatini nerede ve nasıl değerlendirdiğinden sorguya çekilmedikçe yerinden ayrılamaz” (3) buyurmuşlardır.
Millet olarak çok müsrifiz özellikle çöpe atılan ekmeklerden tutun da, kamu malları tabii kaynaklar, elektrik, su ve zaman gibi sayısız değerlerimizi israf ediyoruz.
Hâlbuki yeryüzünde hiçbir kaynak ve imkân sonsuz değildir. Günümüzde bunların değeri daha da artmıştır. Çünkü azalan kaynaklar daha çok değer kazanırlar.
Allahın bahşettiği maddi imkânların israf edilmesi büyük bir vebal olduğu gibi, pek çok yuvanın dağılmasına ve ülkenin ekonomik açıdan zayıflamasına da sebep olmaktadır. Bunun için şahsi harcamalarımızda ölçülü olmak ülke kaynaklarını dikkatli kullanmak, verimli alanlarda değerlendirmek, dini ve milli görevdir. Yarınlarımızın huzur ve rahatı için fert, millet olarak iktisatlı davranmak ve israfa sapmamak zorundayız. Çünkü israf, Yüce Allahın verdiği nimetlere karşı nankörlük ve saygısızlıktır. İktisatlı olmak ise, o nimetlere gösterilen fiili bir saygı ve şükürdür.
1-Furkan 67
2-Tkasür 8
3-Tirmizi
4- İsra 26-27
Benzer Konular:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İslam’da israf ve lüks tüketim kavramları ele alınmış, Müslümanlar ölçülü olmaya, israftan kaçınmaya, çevreye ve topluma karşı sorumluluklarının bilincinde olmaya teşvik edilmektedir. İslam’da israf ve lüks tüketim ile ilgili bazı önemli noktalar şunlardır:
Savurganlıktan Kaçınma: İslam, tüketim de dahil olmak üzere hayatın her alanında ölçülü olmayı teşvik eder. Savurganlık sadelik ve denge ilkelerine aykırı görüldüğünden, Müslümanlara aşırı veya savurgan harcamalardan kaçınmaları tavsiye edilir. Kuran, “Yiyin, için ama israf etmeyin. Şüphesiz O, aşırı gidenleri sevmez” (Kuran 7:31) buyurulmaktadır.
Sorumlu İdare: Müslümanlar, Dünya’nın ve kaynaklarının kâhyaları olarak kabul edilirler. Gereksiz israftan kaçınarak kaynakları akıllıca ve sorumlu bir şekilde kullanmaya teşvik edilirler. Hz.Muhammed (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Dünya güzeldir, yemyeşildir ve Allah sizi onun üzerine vekil kılmıştır. O, sizin ona nasıl davrandığınızı görür” (Müslim). Bu, çevreye özen göstermenin ve savurgan uygulamalardan kaçınmanın önemini vurgulamaktadır.
Savurgan Harcamanın Yasaklanması: İslam, özellikle kişinin yükümlülüklerini ihmal etmesine veya başkalarına zarar vermesine yol açtığında, savurgan ve gereksiz şeylere harcamayı yasaklar. Müslümanlar, ihtiyaçlarını isteklerine göre önceliklendirmeye ve aşırı tüketim döngüsüne düşmekten kaçınmaya teşvik edilir.
Dengeli Lüks Yaklaşımı: İslam, hayatın mubah olan lükslerinden yararlanmanın belirli sınırlar içinde olmasına izin verildiğini kabul eder. Ancak Müslümanlara bu nimetler için Allah’a şükretmeleri ve bu nimetleri aşırıya veya ihmale yol açmayacak şekilde kullanmaları hatırlatılmaktadır. Dengeli bir yaklaşımı sürdürmek ve materyalist arzular tarafından tüketilmemek önemlidir.
Zekat ve Sadaka: İslam, ihtiyacı olanlara verme kavramını teşvik eder ve serveti arındırmanın ve daha az şanslı olana yardım etmenin bir yolu olarak sadakanın (zekat) önemini vurgular. Müslümanlar, servetlerini ve kaynaklarını istiflemek veya israf etmek yerine başkalarıyla, özellikle de ihtiyacı olanlarla paylaşmaya teşvik edilir.
Çevresel Sorumluluk: İslam, Müslümanlara çevreye duyarlı olmayı ve kirliliğe, kaynakların tükenmesine veya ekosistemlere zarar veren eylemlerden kaçınmayı öğretir. Aşırı tüketim veya kaynakların ihmalkar kullanımı gibi savurgan uygulamalar önerilmemektedir. Müslümanlar, günlük yaşamlarında sürdürülebilir ve çevre dostu uygulamaları benimsemeye teşvik edilmektedir.
Bireysel ve Kolektif Sorumluluk: Müslümanlara israfı azaltmak ve sorumlu tüketimi teşvik etmek için bireysel ve toplu sorumlulukları hatırlatılır. Bu, gıda israfına dikkat etmeyi, su ve enerjiyi korumayı, geri dönüşümü ve yenilenemeyen kaynakların kullanımını azaltmayı ve sürdürülebilir kalkınmayı teşvik eden girişimleri desteklemeyi içerir.
Özetle İslam, Müslümanları israf ve savurganlıktan kaçınarak dengeli ve sorumlu bir tüketim yaklaşımı benimsemeye teşvik eder. Müslümanlar, Dünya’nın vekilharçları olarak sorumluluklarının farkında olmaya ve kaynakları akıllıca kullanmaya teşvik edilir. Müsrif uygulamalardan kaçınarak ve ılımlılığı benimseyerek Müslümanlar, Allah’a, çevreye ve hemcinslerine karşı sorumluluklarını yerine getirerek daha sürdürülebilir ve adil bir topluma katkıda bulunabilirler.