Paylaş
İsrafın zararları nelerdir? Ayet ve Hadislerle
Question
İSRAFIN ZARARLARI
Dinimizde israfın zararları nelerdir
Yüce dinimiz İslam’ın huzurlu bir hayat için benimsediği prensipler vardır. Bunlardan bir tanesi de iktisat ve itidal içerisinde yaşamaktır. İktisat ve itidal; yeme, içme, harcama, konuşma vb. işlerde ölçülü olmaktır. Bunun zıddı ise israftır. İsraf; ihtiyaç sınırlarını aşmak, aşırı harcamalarda ve ölçüsüz davranışlarda bulunmak demektir.
Nitekim Yüce Allah (c.c) Kur’an-ı Kerim’de kâmil mü’minlerin özelliklerini sayarken onların daima ölçülü olduklarını vurgulamakta ve şöyle buyurmaktadır: “ Onlar ki harcadıklarında ne israf ederler, ne de cimrilik yaparlar, ikisi arasında orta bir yol tutarlar” (1).
Allah tarafından bize bahşedilen bütün nimetler emanet olarak verilmiştir. Onun için biz bu nimetleri kullanma tarzımızdan, israf edip etmediğimizden ve bunları nerelere harcadığımızdan Ahiret’te sorguya çekileceğiz. Yüce Allah şöyle buyurmaktadır: “ O gün verilen nimetlerin hepsinden sorguya çekileceksiniz” (2).
Sevgili Peygamberimiz (s.s.v.) de, “Kıyamet günü insanoğlu ömrünü nerede harcadığı, yaptığı işleri ne niyetle yaptığından, nasıl kazanıp nereye harcadığından, vücudunu ve sıhhatini nerede ve nasıl değerlendirdiğinden sorguya çekilmedikçe yerinden ayrılamaz” (3) buyurmaktadır.
İnsan olarak çöpe atılan yiyecek, içecek ve eşyalardan tutun da, elektrik, su ve hatta zaman gibi sayısız nimetlerimizi israf ediyoruz. İnsanlar Allah’ın verdiği nimetleri hoyratça harcadıkları için, küresel ısınma ve ekonomik kriz gibi pek çok sıkıntıdan şikâyet etmektedirler. İnsanlığımız Afrika’daki açlık ve sefaletten ders almalı ve israftan şiddetle kaçınmalıdır. ‘Faturasını ben ödüyorum, nasıl istersem öyle harcarım’ demek, medeni insana yakışmayan bir tavır olması yanında, milli servetin heba edilmesi ve kul hakkının ihlalidir. Unutmayalım ki, bizim israf ettiğimiz bir lokma ekmeği, bir yudum suyu bulamayan milyonlarca insan vardır. İsraf, yaratanın bize verdiği nimetlere karşı saygısızlık ve nankörlüktür. İktisatlı olmak ise, nimetlere gösterilen saygı ve şükürdür. Afrika’da açlıktan ölen binlerce çocuk varken, insafsızca yapılan bu israfın Allah katında büyük vebali vardır. Yüce kitabımızda,
“akrabaya, yoksula, yolda kalmışa haklarını ver. Malını israf ile saçıp savurma. Zira saçıp savuranlar şeytanın dostlarıdır. Şeytan ise Rabbine karşı çok nankördür” (4). buyrulmaktadır.
—————————-
1-Furkan ,67
2-Tekasür ,8
3-Tirmizi-Sünen
4- İsra,26-27
Answer ( 1 )
Kur’an-ı Kerim’de insanoğlunun hayatını devam ettirebilmesi için dünyada ihtiyaç duyduğu her şeyi emrine verdiği bildirilir. Ama şunu unutmamak gerekir ki bütün nimetlerden bir gün sorguya çekileceğiz. İnsanın ihtiyaçları sınırlıdır ama insanın arzusu sınırsızdır. Arzumuzun her istediğini yerine getirmek israftır. İsraf, haddi aşmaktır. Malı haddinden fazla kullanmaktır.