Duha işrak namazı nasıl kılınır? işrak ve duha namazı nezaman kılınır bilgi verir misiniz
Genelde birlikte anılan bu iki namaz farklı namazlar mı? ve vakitleri ne zamandır? hangi saate kadar kılınabilir ?
Duha Namazı, İşrak Namazı ve Kuşluk Namazı Nedir Arasındaki fark nedir
duha ve işrak namazı nedir aradaki fark.jpg
Bu sözü edilen namazlar aynıdır sadece bir fark vardır. Duha arapça dilde kuşluk demek, kuşluk le duha aynıdır.
İşrak da aynı namazdır fakat şöyle bir farkı var, sabah namazını cemaatle kılıp güneş yükselip duha vakti(kuşluk vakti) girinceye kadar camide bekleyip kılnana duha namazına İŞRAK namazı denilmiştir. İşrak isminin hadislerde ve ilmihallerde bulamazsınız çünkü duha namazı diye geçer.
Duha namazı (işrak) Kuşluk vaktinde kılınması mendup olan nafile namazdır.
Peygamberimizin kuşluk vaktinde nafile namaz kıldığına ve büyük sevabı olduğu için sahabilere de kılmalarını tavsiye ettiğine dair sahih hadis kitaplarında çok sayıda hadis nakledilmektedir.
Peygamberimiz şöyle buyurmuştur: “Kim kuşluk vaktinde on iki rekât namaz kılarsa, Allah onun için cennette bir köşk bina eder” (et-Tirmizî, Vitr, 15).
Peygamberimizin bu namazı iki, dört, altı, sekiz ve on iki rekât kıldığına veya kılınmasını tavsiye ettiğine dair de rivayetler bulunmaktadır. İslâm alimleri bu namazın kaç rekât olarak kılınmasının daha faziletli olacağı konusunda farklı görüşler ileri sürmüşlerdir. Bunlar arasında, bazıları kuşluk namazının sadece İki rekât olduğu görüşünde iken, bazıları dört rekâttan az olmamak üzere kılınmasını tavsiye etmektedirler. Bazıları ise, kuşluk namazının en çoğu on iki rekât olmakla birlikte, en faziletlisinin sekiz rekât olduğunu söylemişlerdir.
İslâm alimlerinin çoğunluğuna göre, kuşluk namazı müstehap (mendup) iken, bazılarına göre bid’attır. Bazılarına göre, sadece seferden dönünce mescidde kılınması müstehap iken, bazılarına göre evde tek başına kılınması müstehaptır. Bazılarına göre ise, devamlı olmayıp, zaman zaman terkedip zaman zaman kılmak müstehaptır. Fakat dört mezhebin imamları başta olmak üzere alimlerin büyük çoğunluğuna göre kuşluk namazı kılmak müstehaptır. Kuşluk namazının Peygamberimize vacip olduğunu söyleyenler de bulunmuşsa da, özellikle Hz. Ayşe’den gelen bazı rivayetler sebebiyle bu görüş zayıf görülmüştür.
Peygamberimiz bu namazı kuşluk vaktinde kıldığı için, bu namaza kuşluk namazı (salatu’d-duhâ) denilmektedir. Müslim başta olmak üzere, bazı hadis kitaplarında yer alan ve Peygamberimizin evvâbîn namazının kuşluk vakti kılınacağını ifade ettiği bir hadisi dikkate alan bazı alimler, kuşluk namazına evvâbîn namazı demektedirler (Müslim, Salatu’l-müsafirîn, 19) (Bu konuda ayrıca bk. Kurtubî, XV, 160, Şevkanî, III, 63; San’anî, 11, 37-38).
Halbuki, Hanefîler’in de içinde bulunduğu İslâm alimlerinden bir kısmı, evvâbîn namazı terimini akşam namazından sonra kılınması sünnet-müstehap olan altı rekât-lık namaz için kullanmaktadırlar (Ibn Ebi Şeybe, II, 102; Taberî, Camiu’l-Beyan, XV, 69; Şevkanî, m, 63). Bazılarına göre ise, evvâbîn her ikisinin de adı olabilir (Taberi, XW, 69; Şevkanî, III, 63).
Kuşluk namazının vakti kuşluk vaktinden, zeval vaktine kadardır. Yani, güneşin doğumuyla başlayan kerahet vaktinin akmasından itibaren, öğle namazı öncesindeki kerahet vaktinin başlama zamanına kadardır.
Answers ( 2 )
Duha namazı, işrak namazı veya kuşluk namazı bu üç namazın üçü de aynıdır. Duha Arapça bir kelimedir ve kuşluk demektir. Duha namazını kuşluk vaktinde kılınması menduptur.
Rasulullah (sav) şöyle buyuruyor:
“Kim kuşluk vaktinde on iki rekât namaz kılarsa, Allah onun için cennette bir köşk bina eder” (et-Tirmizî, Vitr, 15).
İşrak ve Duha namazları İslam’da benzer nafile namazlardır, ancak günün farklı saatlerinde kılınırlar. İşte ikisi arasındaki farkın bir açıklaması:
İşrak Namazı: İşrak namazı, güneşin doğuşundan kısa bir süre sonra, genellikle güneşin doğuşundan yaklaşık 15-20 dakika sonra kılınır. Aynı zamanda “Gündoğumu Duası” olarak da bilinir. İşrak namazının vakti, güneş ufuktan tam olarak yükselip, parlaklığı sağlandıktan sonra başlar.
İşrak namazı en az iki rekat (rak’ah) ve en fazla on iki rekattan oluşur. Bu nafile namazların normal sünnet namazlarına benzer şekilde ikişer ikişer kılınması tavsiye edilir. İşrak namazı kılmanın sevabı büyük olup, gün boyu bereket ve sükun kazanmaya vesile sayılır.
Duha Namazı: Duha namazı, öğle vaktinde, güneş iyice yükseldikten sonra kılınır. Aynı zamanda “Chasht Namazı” veya “Sabah Namazı” olarak da bilinir. Duha namazı için özel vakit, güneşin doğuşundan yaklaşık 20 dakika sonra başlar ve güneşin tam tepe noktasına varmasına kadar (gün doğumu ile öğle arasının ortası) kadar devam eder.
Duha namazı da nafile bir namazdır ve en az iki rekat (rak’ah) ve en fazla sekiz rekattan oluşur. Bu rekâtların da diğer nafile namazlarda olduğu gibi ikili olarak kılınması tavsiye edilir. Duha namazında ne kadar çok rekat kılınırsa sevap o kadar artar.
Özetle, İşrak ve Duha namazları arasındaki temel fark, zamanlamalarında yatmaktadır. İşrak namazı güneşin doğuşundan kısa bir süre sonra, Duha namazı ise öğle vaktinde güneş iyice yükseldikten sonra kılınır. Her iki namaz da nafile ibadetlerdir ve onları yerine getirenlere manevi faydalar ve ödüller sunar.