Kayıt Ol

Oturum aç

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.

İstemediğim kişiler cenazeme gelmesin vasiyeti

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Cenaze Vasiyeti

Cenaze Vasiyeti

annem ölürsem bazı kişiler için cenazeme gelmesin dedi yardımınıza ihtiyacım var ne yapabilirim

Cevap:

Vefat edecek olan kişinin falan falan kişiyi cenazeme gelmesin vasiyeti geçerli değildir.

 sözü edilen kişiler cenazeye katılmaları farzdır Allah’ın emridir Bundan dolayı o vasiyete bakmazlar mutlaka cenaze namazına ve cenazenin diğer işlemlerine katılırlar

Sizin üzerinde  durmanız gereken konu cenazeye gidip gitmemek değildir vefat edecek olan kişinin bu vasiyeti neden yaptığı hangi kul haklarını işlendiği konusudur mutlaka helallik isteme gerekir bu gibi durumlarda

 dünyada kul haklarına yapılan saygısızlıkları telafi etme imkanı varken ahirete bırakmamak gerekir

 Allahu teala bizi dünyada da ahirette de rezil etmesin

Vesayet hakkında geniş bilgi

Vasiyet, birisine ölümünden sonra yerine getirilmek üzere verilen tasarruf hakkı, eksik ehliyetli kişi adına tasarruf hakkı. Çoğulu “vesâyâ”dır. Tekili “visâyet” olarak kullanılır. Küçük çocuğun işlerini tasarruf edip çeviren kimseye “vasî” denir. Çoğulu “evsıyâ”dır. Vasî üç çeşittir. İslâm devlet başkanının vasîsi, hâkimin belirleyeceği vasî veya kişinin serbestçe belirleyeceği vasî.

Vasînin Azledilebileceği Haller

1- Vasînin, vasî tayin edenin ve hâkimin azli: Bir kimseyi vasî tayin edenin, dilediği zaman onu azletme yetkisi de vardır. Vasî de, vasî tayin eden hayatta iken veya onun ölümünden sonra bizzat vasîliği bırakabilir. Nitekim vekâlet de böyledir. Çünkü vesâyet akdi bağlayıcı değildir. Ebû Hanîfe’ye göre vekâletin aksine vasî karar kendisine ulaşmadan da vasî tayin edenin azli ile azledilmiş olur. Hâkimin hükmü ile de azli gerçekleşir. Ancak hâkim bu konuda haksızlık yaparsa günahkâr olur.

2- Vasîliği ifadan aciz kalmak veya hıyânet etmek: Hâkim vasînin görevini ifadan aciz kaldığını görse onu başkasıyla değiştirir. Görevini kötüye kullanan vasînin azledilmesi vacip olur.

3- Ölüm, akıl hastalığı veya fâsıklık: Vasînin ölümüyle tasarruf yetkileri sona ermiş olur. Akıl hastalığı ve fasıklık hâliyle de vasîlikte maslahat yönü kalmamış bulunur.

4- Vesâyetin amacına ulaşması veya belirlenen sürenin sona ermesi: Belirli bir konu veya belirli süre için vasi tayin edilen kimsenin bu görevi, konu ve amaç gerçekleşince veya belirlenen süre bitince sona ermiş olur. Çünkü vasînin tasarrufları izne dayanır, izin süresi bitince de onun yetkileri sona ermiş bulunur (İbn Âbidîn, a.g.e., V, 495. vd.; eş-Şîrâzî, el-Mühezzeb, I, 463; ez-Zühaylî, a.g.e., VIII,149; Bilmen, a.g.e., V, 180, 181).

Benzer Konular:

Answer ( 1 )

  1. Varis avatarı
    1
    2023-05-05T10:21:10+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Kardeşim anne ve baba kalbi kırıldığı zaman bu gibi vasiyetlerde bulunurlar Siz bunlara dikkate alın haklarını helal etmeleri için uğraşın ve mutlaka cenaze işlemlerine katılın

    En iyi cevap

Cevapla