İşteyken namaz kaçırıp diğer vaktin girmesi

Question
Mumsema hocam bahsettiğim kişi hoca değildi görevli biriydi. Aslında şöyle sorayım; yurtdışında, malesef hemen hemen her işte namaz vaktini kaçırıyosun iş saatlerinden dolayı. Patronlar zaten namaz için azda olsa izin vermez iş içerisinde namaz kılmaya. Erkekler ailelerine bakmaları farzdır ya, başka iş imkanları yoksa eğer, ve malesef 1 vakit geçiyorsa yinede günahmıdır ? (İkinci valitte kılsa bile). Yoksa çalışması zorunlu osla bile namazı kaçırmaso harammı? Yani zorunluluk varmı bırda ?

namaz kaçırıp diğer vaktin girmesi

Biriyle bi sohbetim olmuştu. ve konu, işteyken yani mesai saatinde kaçırılan namazlarla alakalıydı.

ve bana şunu demişti. Mesela bi insan çalışırken, mola gelene kadar bir vaktin namazını kaçırsa yani diğer vakit girmiş olsa, ozaman kaçırdığı vaktin namazımı diğer vaktin namazıyla beraber kılmalı bu caiz, namazı kaçırmış olmaz gğnaha girmez dedi. Bu doğrumudur ? Aklım karıştı benim. Yani her namazı vaktinde kılmak zorunlu değilmi? Mesela işte kılamıyorsun ama diğer vakit girse ozaman o diğer namazı kaçırmış olmuyomusun? ve diğer vakitte kıldınmı ozaman yine kaçırman günah değilmidir ? Yani kaza olmuyomu bu? Günah olmuyomu ? Diğer vakte istemeyerek işten dolayı bırakıp kılmak caizmi yoksa?



Namaz ibadeti vakti belirlenmiş bir ibadettir dini bir sebep olmadığı halde vaktinde kılmamak büyük günahlardandır

İş bebeğiyle namazı vaktinde kılmamanın günah olmadığını caiz olduğunu kim söylemişse hata etmiştir böyle bir fetva olmaz İş yoğunluğu asla namazı kaçırmak için bir mazeret değildir



İstiyerek olsun veya olmazsın namazı kazaya bırakmak caiz değil. Ahirette ilk hesabımız namaz olacaktır. İşini ertele namazı değil.

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answers ( 1 )

    0
    2021-07-03T16:43:48+03:00

    Namaz ibadeti belirli vakitler ile sabit olan bir ibadettir. Vakti dışında kılınan namaza da zaten biz kaza diyoruz. İş yüzünden namazı kazaya bırakmak caiz değildir. Kim bunun aksine bir şekilde fetva verecek olur ise hata işlemektedir. Şunu unutmamak gerekmektedir: İlk hesaba çekileceğimiz ibadetimiz namazımız olacaktır. O yüzden namaza biraz fazla ehemmiyet ve önem vermeliyiz.

    0
    2023-05-27T04:46:32+03:00

    İslam’da farz namazları vaktinde kılmak ve geçerli bir sebep olmaksızın geciktirmemek önemlidir. Ancak, iş veya başka bir geçerli sebep nedeniyle bir namazı kılamayacak durumdaysanız, mümkün olan en kısa sürede o namazı kaza etmelisiniz.

    İdeal olarak, kaza namazını kılmak için iş programınızda uygun bir zaman ve yer bulmanız tavsiye edilir. Mümkün değilse, kaza namazını işiniz biter bitmez veya uygun bir mola veya öğle yemeği vakti bulur bulmaz kılabilirsiniz. Dini farzları yerine getirmeye öncelik vermek ve kaçırılan namazı bir an önce kaza etmeye çalışmak önemlidir.

    Kaza ettiğin namazı vaktinde kılıyormuş gibi, aynı amel ve kıraatleri takip ederek kılmalısın. Ayrıca, kazaya kalan namazın, en erken kaçırılan namazdan başlayıp en son kılınan namaza doğru sırasıyla kılınması tavsiye edilir.

    Programınız veya işyeri kısıtlamalarınız nedeniyle işyerinde namaz kılmayı sürekli olarak zor buluyorsanız, olası çözümleri araştırmak için işvereninize veya amirinize danışabilirsiniz. Birçok iş yeri dini uygulamalara uygundur ve size namaz vakitlerinde belirlenmiş ibadet yerleri veya esneklik sağlayabilirler.

    Nihayetinde namazları vaktinde kılmak için samimi çaba sarf etmek ve geçerli bir sebep olmaksızın geciktirmemek önemlidir. Ancak kazaya bırakılan bir namazı bir an önce kaza etmeye ve dinî vecibeleri muntazam bir şekilde yerine getirmeye gayret edilmelidir.

    En iyi cevap

Cevapla