İstidrac ne demek? Kısaca

Question

İstidrac Nedir? Kısa bilgi

“Derc” kökünden türemiş bir kavram olup derece derece yükselmeye çalışmak demektir.

Ancak bu yükselme düz bir satıh üzerinde değil de tıpkı bir merdivenin basamaklarında yükselmek anlamına gelmektedir.

Istılahta ise istidrac, inkârcıların tedrîcî olarak felakete yaklaştırılırken geçici bazı başarılar kazanması anlamına gelmektedir.

Allah’ın emir ve yasaklarını hiçe sayıp inkâr edenlerin rızıkları hemen kesilmez ve onlar helâk da olmazlar.

Tersine Allah onların bir kısmına bolca imkân ve nimet vermesine karşılık onlar şımarırlar. Sonra Allah’ın azabı bilmedikleri bir taraftan ansızın kendilerine gelir ve helâk olurlar. İşte bu duruma “istidrac” denir.

Âyetlerimizi yalanlayanları, hiç bilmeyecekleri yerden yavaş yavaş helâka götüreceğiz.” (A’râf, 7/182).

Çoğu zaman kul bu gidişini kendi menfaatine uygun bir gelişme ve ilerleme zannetmektedir. Oysaki bu durum onun için felaket ve helâke sürüklenmekten başka bir şey değildir. Fakat onlar bunun farkında değildir.

Konu Kâlem sûresinde de şöyle açıklanmıştır. “(Rasûlüm!) Sen bu sözü (Kur’ân’ı) yalan sayanı bana bırak (kendini üzme). Biz onları, bilmedikleri bir yönden yavaş yavaş azaba yaklaştırıyoruz. Onlara mühlet veriyorum. Doğrusu benim tuzağım çok sağlamdır.” (Kâlem, 68/44-45)

Diyanet dini kavramlar sözlüğü

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answers ( 3 )

    2
    2022-06-20T16:30:32+03:00

    İstidrac kelimesi; “Derc” kökünden türemiş bir kavram olup derece derece yükselmeye çalışmak demektir. Dini ıstılahta istidrac ise; inkârcıların tedrîcî olarak felakete yaklaştırılırken geçici bazı başarılar kazanması anlamına gelmektedir. Allah’ın emir ve yasaklarını hiçe sayıp inkâr edenlerin rızıkları hemen kesilmez ve onlar helâk da olmazlar. Tersine Allah onların bir kısmına bolca imkân ve nimet vermesine karşılık onlar şımarırlar.

    En iyi cevap
  1. İstidrac

    İstidrac, küfür ve günahı açık olan kimselerde kendi isteklerine uygun olarak ortaya çıkan olağanüstü hallerdir. Allah Teâlâ istidrac gösterecek kimseye daha fazla küfür ve günaha dalması için bu yeteneği verir.

    Peygamberlere tâbi olmadan velî olduğunu iddia eden bir kimse velî sayılmaz. Bu gibi kimselerde zuhur eden hârikulâde haller, istidrac olup şeytanîdir, keramet değildir.

    1
    2024-07-02T18:40:55+03:00

    İstidrac, İslam’da, inançsızlık ve günah işleyen kimselerde kendi isteklerine uygun olarak ortaya çıkan olağanüstü halleri tanımlayan bir kavramdır. Bu kişiler, Allah Teâlâ’nın, onları daha fazla küfür ve günaha sürüklemek amacıyla bu yeteneği verdiği kimselerdir.

    Peygamberlere tâbi olmadan kendini veli olarak iddia eden bir kimse, veli sayılmaz. Bu gibi kişilerde görülen olağanüstü haller, istidrac olarak kabul edilir ve şeytanîdir, keramet değildir.

Cevapla