İstihare Namazı Nedir Nasıl Kılınır?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

İstihare namazı ve duası

Istihare Namazi Nedir Nasil Kilinir

istihare namazı mendup namazlardandır Hz cabir den gelen hadisi Şerif’te istihare namazının sünnet olduğu sabittir Hz Cabir söyle demektedir.
Hz Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Kuranı kerimdeki sureleri bize öğrettiği gibi tüm işlerimizde de istihare yapmayı bize öğretiyordu Hz Peygamber bize şöyle diyordu sizden biriniz bir işi tasarladığı vakit farz namazların haricinde İki rekat namaz kılsın ve sonra şöyle dua etsin

DUASI

: En Allahım Ben senin ilmin gereğince senden hayır istiyorum Senin kudretinle senden kuvvet istiyorum Senin büyük fazlından biliyorum Çünkü senin gücün her şeye yeter Benim gücüm yetmez Sen her şeyi bilirsin ben bilmem ve senin bir sen bütün kayıpları Kemal üzere bilirsin Allah’ım eğer bu düşündüm iş hakkında yaşanan değişimin akıbeti Hakkında hayırlıysa onu bana kolaylaştır sonra bu işte bana Bereket ver
Yok Eğer bu iş benim için benim için yaşamım için işimi sonucu için kötüyse onu benden çevir beni de ondan çevir Hayır nerede ise onu bana takdir et sonra beni ona razı kıl

BENZER KONULAR:

Answers ( 4 )

    0
    2020-10-05T12:08:23+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal
    This answer was edited.

    İstihare Namazı

    İstihare, bir şeyin haylisini istemek anlamına gelir. Hakkında nasıl hareket etmenin doğru olduğu bilinemeyen mubah işlerde, manevî bir işarete nail olmak için kılınan iki rekatlık bir namazdır (bk. ibn Mâce, “ikâ­me”, 188). İlk rekatta Kâfirûn sûresi, ikinci rekatta ise İhlâs sûresi okunur. Ardından istihare duası yapılır. Abdestli olarak kıbleye yönelerek yatılır, rüyada beyaz veya yeşil görülmesi hayır ve iyiliğe; kırmızı ve siyah görülmesi de şerre delâlet eder. İstihare yaptıktan sonra mesele aydın­lanmazsa, istihare namazının yedi gece tekrarlanması tavsiye edilmiş­tir.

    Hz. Peygamber’in bir sahâbîye öğrettiği istihare duasının anlamı şöyledir:

    “Ey Allahım! Sen bildiğin için, senden hakkımda hayırlısını bana bildirmeni dilerim. Gücün yettiği için, ben Sen’den güç ve takat iste­rim. Hayra ermemi, Sen’in büyük fazi ve kereminden niyaz eylerim. Çünkü senin her şeye gücün yeter. Benim ise gücüm yetmez ve Sen her şeyi bilirsin, halbuki ben bilemem. Sen gayb âlemini de bilirsin.

    Ey Allahım! Sen bilirsin, eğer bu iş, benim dinim, yaşayışım, işimin sonucu, dünya ve âhiretim hakkında hayırlı ise bunu bana nasip ve müyesser eyle. Sonra bunda benim için feyiz ve bereket meydana ge­tir. Eğer bu iş dinim, yaşayışım, işimin sonucu, dünya ve âhiretim hak­kında benim için hayırlı değilse, bunu benden çevir, beni de bundan çevir. Benim için gönlümde bir meyi! bırakma ve benim için hayır ne­rede ise müyesser kıl, sonra da beni bu takdir edilen hayır ile hoşnut kil”.

    Burada belirtilmelidir ki, bir kişi bir işi yapmaya karar vermeden önce onunla ilgili gerekli araştırma ve istişarelerini tamamen yapar ve o işi yapmaya veya yapmamaya karar verir. İstihare İşte böyle bir ka­rarda isabet edip etmediğini test etmek için veya bu hususta içinde meydana gelen bir şüpheyi gidermek amacıyla yapılır. Yoksa sırf istiha­reye yattıktan sonra görülecek rüya ile amel edilmemelidir

    En iyi cevap
  1. Soru avatarı
    1
    2021-11-20T19:11:02+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Su sekile istihare namazı kılınır örneğin sadece Fatiha süresiyle istihare namazı kılınır mı

  2. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    istihare namazı tıpkı kıldığınız iki rekat sünnet gibi kılınır aynı dua ve sureler okunur sadece niyet değişir.

  3. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İstihara namazı, İslam’da önemli kararlar veya seçimler yaparken Allah’tan rehberlik isteyen özel bir duadır. Belirli bir konuda sizin için en iyi olanı belirlemenize yardımcı olması için Allah’ın rehberliğini ve hikmetini aramanın bir yoludur. Evlilik, iş fırsatları, iş girişimleri veya herhangi bir önemli yaşam seçimi gibi çok çeşitli kararlar için İstihara yapılabilir.

    İşte İstihara namazının nasıl kılınacağına dair adım adım bir rehber:

    Namaza hazırlanın: Diğer namazlarda olduğu gibi abdest alın ve temiz olduğunuzdan emin olun.

    İsteğe bağlı iki rekat kıl: Zorunlu olmayan iki rekat (namaz birimleri) kılarak başlayın. Bu rekatlar her zaman kılınabilir, ancak farz namazlardan sonra kılınması müstehabdır.

    Duayı okuyun: İki rekatı tamamladıktan sonra İstihara duasını okuyun. Dua Arapça veya kendi dilinizde okunabilir. Duanın genel anlamı şu şekildedir:

    “Allah’ım, senin ilminle hidâyetini isterim, kudretinle kudret ararım ve senin büyük lütfunla senden isterim. Senin gücün var, benim gücüm yok. Sen bilirsin, ben bilmem. Sen Ey Allah’ım, eğer bu iş (hidayet istediğin belirli bir işi veya kararı söyle) senin ilmin benim dinim, geçimim, dünya ve ahiret işlerim için hayırlıysa, o halde Onu bana takdir et, benim için kolaylaştır ve bunda bana bereket ver. Eğer bu iş benim dinim, geçimim, dünya ve ahiret işlerim için kötüyse, onu benden uzaklaştır. Beni ondan uzaklaştır ve nerede olursa olsun bana hayrı takdir et ve beni onunla hoşnut kıl.”

    Allah’ın rehberliğini arayın: Duayı okuduktan sonra, rehberlik istediğiniz kararı veya seçimi özellikle belirtin. Konu üzerinde iyice düşünün ve Allah’ın sizi, sizin için en hayırlı olana ulaştıracağına güvenin.

    Kalbinizi ve zihninizi açık tutun: İstihare yaptıktan sonra, sizi doğru karara yönlendirebilecek işaretlere, duygulara ve koşullara açık olun. Allah’ın rehberliğinin sadece rüyalar veya ani netlik yoluyla değil, çeşitli şekillerde gelebileceğini hatırlamak önemlidir.

    Bir karar verin: İstihare yaptıktan sonra, mevcut bilgilere, kendi muhakemenize ve Allah’tan beklediğiniz rehberliğe dayanarak bir karar vermelisiniz. Başlangıçtaki arzu ve beklentilerinizle örtüşmese bile, Allah’ın sizin için en iyisini getireceğine güvenin.

    İstihara’nın belirli bir sonucu garanti etmediğini, bunun yerine doğru seçimi yapmak için Allah’ın rehberliğini ve nimetlerini aradığını not etmek önemlidir. Rehberlik almak istediğiniz konuyla ilgili bilgili kişilerden veya bilim adamlarından tavsiye almanız önerilir.

    Allah size yol göstersin ve tüm kararlarınızda ve çabalarınızda size açıklık ve bereket versin.

Cevapla