İstihare nedir? İstihare rüyaları nasıl yorumlanır?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

İstihare nedir? İstihare rüyaları nasıl yorumlanır?

Istihare nedir Istihare ruyalari nasil yorumlanir

İstiharede görülen rüyalar nasıl yorumlanır?

İstihare genelde evlilik için yapılıyor, evlilik için istihare yapmak istediğimizde nasıl davranmalıyız?
Evlenmek isteyen biri nasıl istihare yapmalı baştan sona kadar yapması gerekenler anlatır mısınız?
Evlenmek isteyen erkek ve kızlar için istihare şekli ve duaları değişir mi?
İstihare için namaz kılıp yatmak rüya görmek gerekli midir? rüya görmek önemli ise bu rüyaları kim yorumlar istihare rüyalarımızı kime yorumlatmalıyız ?

Evlilik istiharesi konusunda geniş bilgi verir misiniz şimdiden teşekkür ederim Allah razı olsun



İSTİHARE HAKKINDA GENİŞ BİLGİ
(Lütfen okuyunuz)

İstihare ve Namazı:

İstihare, sözlükte, hayır dilemek, hayır talep etmek manasına gelmektedir. İstiha­re namazı (salatu’l-istihâre) ise, bir müslümanın yapılması mubah bir işe girişmeden Önce, o işin kendisine hayırlı olup olmadığı hakkında rüyasında bir işaret almasına vesile olması için, kılması mendup olan namazdır.

Ashabdan Cabir şöyle rivayet etmiştir: “Rasûlullah Kur’ân’dan bir sûre öğretir gibi işlerimizin tümünde bize istihareyi öğreti­yor ve diyordu ki: İçinizden biri, bir işe ni­yetlendiğinde, farzın dışında iki rekât (nafi­le) namaz kılsın ve sonra şöyle desin…” (Cabir daha sonra istihare duasını zikret­miştir).

Bu hadiste Peygamberimizden nakledi­len istihare duası şöyledir:

istihare namazı duası arapçası.jpg
DUANIN OKUNUŞU

“Allahümme innî estahîruke bİ ılmike ve estakdiruke bi kudretike ve es’eiuke min fadlıke’l-azîm, feinneke takdiru vela akdiru ve ta’lemu vela a’lemu ve ente allâmu’l-guyûb. Allahümme, in künte ta’lemu enne haze’l-emra hayrun lî fî dînî ve maâşî ve akıbeti emrî, -‘âcili emrî ve âcilihif’akdurhu lî ve yessirhu lî sümme bârik [î fîhi ve in künte ta’lemu enne haze’l-emre şerrun lî fî dînî ve maâşî ve akıbeti emrî, -‘âcili emrî ve âcilini-fasrifhu annî v’asrifnî anhu v’akdur lî el-hayra haysu kâne sümme’rdınîbih.”

DUANIN ANLAMI:

“Allahım! Senin ilminle Senden hayırlısını dilerim. Senden senin kudretinle kudret dilerim ve büyük fazlından nasip dilerim. Çünkü senin her şeye gücün yeter. Benim­se gücüm yetmez; sen her şeyi bilirsin, ben ise bilmem ve muhakkak ki sen gaypleri de bilirsin. Ya Rabbi! Eğer senin ilminde bu iş benim dinim, dünyam ve ahiretim için -yahut dünya ve ahiretim için- hayırlı ise, onu bana takdir et (mukadder kıl) ve mü­yesser et, sonra onda bana bereket ver (mübarek kıl). Eğer senin ilminde bu İşte benim dinim, dünyam ve ahiretim için -yahut dünya ve ahiretim için- kötülük varsa onu benden, beni ondan uzak kıl ve hayır nerde ise onu bana takdir et (ve mü­yesser kıl), sonra benim nefsimi (bana takdir ettiğin) bu hayırlı şeye razı kıl”. Dua eden kimse, dua esnasında duada geçen “bu iş” tabiri yerine, kendi ihtiyacını (hace­tini) ismen zikreder.

İSTİHARENİN ÖNEMİ VE NAMAZININ KILINIŞI

Bazı kaynaklarda istihare namazının ilk rekâtında Fâtiha’dan sora “Kâfirun sûresi”, ikinci rekâtında “İhlas sûresi” okunacağı ifade edilmekte, bazı kaynaklarda başka âyetlerde zikredilmektedir. İstihare nama­zı kılınıp, istihare duası okunduktan sonra abdestli olarak kıbleye karşı yatmalıdır. Rüyada beyaz ve yeşil renk görülürse o işin hayırlı olduğuna, siyah veya kırmızı renk görüldüğünde de hayırsız olduğuna işaret olduğu söylenmektedir (Bunu dua eden kimse duasında veya duadan sonra yatar­ken içinden geldiği şekliyle, “Ya rabbi! Bu iş benim için hayırlı ise, rüyamda yeşil veya beyaz renk, hayırsız ise kırmızı veya siyah renk göstermek suretiyle işaret ver” diye açıkça da söyleyebilir). Zira, istihare nama­zı mahiyet itibariyle bir hacet namazı, isti­hare duası da bir hacet duasıdır. Bu namaz ve dua için de kişi ruhen hazır olduktan sonra, içinden geldiği şekilde hacetini Cenab-ı Hakk’a arzedip, O’ndan, karar vermek istediği konuda hayırlı olan cihete karar vermek için yardım dileyebilir. Pey­gamberimizin İstihareye önem verip, isti­hare duasını Kur’ân’dan bir âyet Öğretir gibi öğretmesi, büyük küçük her konuda istihare yapmayı tavsiye etmesi dikkate alındığında, bir müslümanın bir işe karar vermeden önce, o konuda hayırlı olan tara­fa karar vermesine yardımcı olması için Cenab-ı Allah’tan yardım dilemesinin Cenab-ı Allah’ı hoşnut edeceği anlaşılmak­tadır.

İstihareyle ilgili rivayetlerden, istihare namazı ve duasından sonra, o konuda kalbe bir inşirah ve hoşnutluk hali arız olur­sa o işin hayırlı, sıkıntı ve daralma halinin arız olması halinde de hayırsız olduğunun anlaşılacağı ve bu işarete göre amel edil­mesinin müstehap olduğu sonucuna ula­şılmaktadır. Çünkü, Peygamberimiz, bir sahabiye bu konuda istihare yaptıktan sonra kalbine bakmasını, zira hayrın kalbi­ne gelende olduğunu açıkça belirtmişlerdir. İstihare yapıldığı halde, kalbe inşirah veya darlık halinin gelmesi şeklinde, ya da rüya­da hayır ve hayırsızlığa delalet edecek şekilde bir İşaret alınmazsa, bu konudaki rivayetler dikkate alınarak, istiharenin üç kere ve bazılarına göre ise, yedi defa tek­rarlanması ve sonuçta alınan işarete uyul­ması tavsiye edilmektedir.

İstiharede kişinin hacetini Cenab-ı Al­lah’a arzetmesi söz konusu olduğu için, buna herhangi bir konuyla ilgili olarak her akla gelen zamanda başvurmayıp, istihare edeceği şey hakkında araştırma yapıp, o şeyin açık bir şekilde günah olmadığını, meşru olduğunu anladıktan sonra, meşru olmakla birlikte, kendisi için dünya ve ahiret hayatı açısından hayırlı olup olma­masına karar verememesi halinde başvur­malıdır. Yani bir işi yapmaya ciddi bir şekil­de yönelince istihareye başvurmalıdır. İstihare için namaz kılmaya imkân bulama­yan kimse, sadece istihare duasını okuya­rak istihare yapar. İstihare namazı, mekruh vakitlerin dışında her zaman kılınabilir. İstihare namazının iki rekât kılınması sün­net olmakla birlikte, daha fazla da (dört rekât… gibi) kılınabileceği söylenmiştir.

Gerek kişinin ferdi hayatıyla ilgili Önemli konularda (evlilik, yolculuk vs. gibi), gerek­se toplum hayatını ilgilendiren konularda karar verme safhasında müstehap olduğu ittifakla kabul edilen istiharenin, kalp ve vicdanlar üzerinde çok olumlu ve terbiye edici etkileri vardır. Zira kişi, kendisi için çeşitli açılardan önemli olan bir konuda karar vermek durumunda iken, çoğu kere sıkıntı ve darlık içine girmektedir. Bu du­rumlarda istihare, o kimsenin stres ve sı­kıntılardan kurtulması için önemli bir vesi­ledir. Kişi, istihareyle karar verme konu­sunda işini Allah’a havale etmekte ve (hem) karar safhasında (hem de sonuçta) ruhen rahat etmektedir. Günümüzde bir çok önemli bedeni rahatsızlıkların kayna­ğının stres olduğu anlaşıldığına göre, isti­harenin yararları daha açık biçimde ortaya çıkmaktadır; zira kişi işini bir nevi Allah’a danışmak suretiyle, karar verme safhasındaki sıkıntılı hallerden kurtulmuş, ruhen olduğu gibi bedenen de sıhhat vesilesi bir uygulamaya başvurmuş olmaktadır. Tarih boyunca, çok sayıda kimsenin hiç bir ger­çeklik ve ilmi yönü bulunmayan falcılık, astroloji ve medyumlukla uğraşması, he­men hemen her devirde de toplumun her kesiminden çok sayıda kimselerin bunlara iltifat edip, hiç değilse bu yolla kalben ra­hat edebilmek İçin önemli ölçüde servetler harcamaları dikkate alındığında, istihare­nin bu açılardan ne kadar büyük bir nimet olduğu daha iyi kavranacaktır. Ayrıca, kişinin her işinde karar safhasında istihare­ye başvurması, her şeyin Allah’ın ilmi İçeri­sinde ve O’nun takdiriyle olduğunu tasdik etmesini her defasında yenilemesi demek­tir.

İstiharede, istihare edilen işle ilgili bir işa­ret alabilme konusunda, istihare eden kimsenin imanının ve kanaatındaki salabe-tin büyük tesiri vardır. Her ne kadar, İs­lâm’da kişinin hacetini Allah’a doğrudan kendisinin arzetmesi esas ise de, kalben ve ruhen kendisini hazır görmeyen kimselerin, fazilet erbabı olarak hüsnü zan ettikleri kimselere, herhangi bir ücret ve karşılık söz konusu olmaksızın, istihare ettirmele­rinde bir mahzur olmadığı, hatta bunun İsabetli bir iş olacağı bazı alimlerce ifade edilmiştir.



İstihare duası ve namazı kılındıktan sonra istihare yapılır. İstiharede rüya görmek bir şartı yoktur . Bunun yerine var olan duygularınız sizlerin istiharesinizi olumlu veya olumsuz olduğunu ifade etmektedir.

Answers ( 3 )

  1. İstihare avatarı
    0
    2021-08-08T13:56:56+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İstihare

    Evlilik için istihareye yattım görüştüğüm kişinin bana sarı renkte Saz verdiğini gördüm ve huzurlu bir şekilde uyandım bunun anlamını öğrenebilirmiyim?

  2. şerife avatarı
    0
    2022-01-10T18:09:07+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    merhabalar istihareye yatmtim niyetim evlilik karari almak icin hayirlimi devilmi diye ilkinde hatirlamiyorum ama ikinci ruyada bi oda da 3 yas 10 yas arasi zenci erkek kucuk cocuklar gordum yabanci oksuz diye tahmin ediyorum onlara sanki ihtiyaclarini çamasirlarini yikamak ve karsilamak icin ordaydim bu ruyam ne anlama geliyor hayirmi degilmi yardimci olabilirmisiniz

    • şerife avatarı
      0
      2022-01-11T20:26:04+03:00

      Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

      Bildir
      İptal

      ruyamin yorumunu alabilirmiyim

    0
    2024-01-23T11:45:39+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Merhabalar,

    İstihare rüyaları, genellikle kişinin niyetine göre yorumlanır. Evlilik kararı almak için istihareye yatmışsanız, rüyanızda gördüğünüz çocuklar, sizin için hayırlı bir evlilik yapacağınızın bir işareti olabilir.

    Çocuklar, masumiyet, saflık ve temizliği temsil eder. Rüyanızda gördüğünüz çocuklar, sizin için hayırlı bir evlilik yapacağınızın, bu evlilikten hayırlı evlatlar sahibi olacağınızın ve evliliğinizin huzurlu ve mutlu geçeceğinin bir işareti olabilir.

    Rüyanızda gördüğünüz çocuklar, yabanci ve oksuz ise, bu, sizin için hayırlı bir evlilik yapacağınızın, ancak bu evliliğin zorluklarla başlayacağının bir işareti olabilir. Bu zorlukların üstesinden birlikte gelerek, mutlu ve huzurlu bir evlilik yaşayacağınızı gösterir.

    Rüyanızda gördüğünüz çocuklara çamasirlarini yıkamak ve ihtiyaçlarını karsilamak, sizin için hayırlı bir evlilik yapacağınızın ve bu evlilikte sorumluluk sahibi olacağınızın bir işareti olabilir. Bu evlilikte, eşinizi ve çocuklarınızi mutlu etmek için elinizden geleni yapacağınızı gösterir.

    Sonuç olarak, istihare rüyanız, sizin için hayırlı bir evlilik yapacağınızın bir işaretidir. Ancak, bu evliliğin zorluklarla başlayabileceğini ve bu zorlukların üstesinden birlikte gelmeniz gerektiğini gösterir.

    Rüyanızı kendi inanç ve yorumlarınıza göre de değerlendirebilirsiniz. Ancak, genel olarak, istihare rüyaları, kişinin niyetine göre yorumlanır.

Cevapla