İstihare Nedir Nasıl Yapılır? Namazı Nasıl Kılınır

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

İstihare Namazı Nedir Nasıl Kılınır? İstihare Nasıl Yapılır?

Istihare Nedir Nasil Yapilir Namazi Nasil Kilinir

İstihare, bir kimsenin yapmak istediği bir şeyin kendisi için hayırlı olupolmayacağı konusunda bir işarete kavuşmak maksadıyla yatmadan önce iki rekâtnamaz kılarak Allah’a dua etmesidir. İnsanlar, bazen kendileri için önemli bir kararverecekleri veya bir seçim yapacağı zaman dünya ve ahiret bakımından kendileri içinhangisinin daha hayırlı olacağını kestiremezler. Bunu anlayabilmek için istişareederler ve Allah’tan yardım dilerler. Bu bakımdan istihare, bir bakıma yapılacak işinhayırlı olmasını; hayırlı ise gerçekleşmesini Allah’tan dilemek ve O’ndan tercihkonusunda yardım istemek demektir. Hz. Peygamber ashabına her işte istihareyi,Kur’an’ın bir suresini öğrettiği gibi öğretmiştir (Buhârî, Teheccüd, 25; Ebu Dâvûd, Vitir, 31).

İstihare namazı menduptur. Namazın birinci rekâtında Fatiha’dan sonraKafirûn sûresi; ikinci rekâtında Fatiha’dan sonra İhlas sûresi okunur. Namazdansonra istihare duası yapılır. Hz. Peygamber, istihârede şöyle dua edilmesini tavsiyeetmiştir: “Allah’ım! Senden, ilminle hakkımda hayırlı olanı bana bildirmeni,kudretinle bana güç vermeni istiyorum. Senin büyük fazlı kereminden ihsan etmeniistiyorum. Senin her şeye gücün yeter, ben ise acizim; Sen her şeyi bilensin, ben isebilmem; çünkü Sen bütün gizli şeyleri en iyi bilensin. Allah’ım! Yapmayı düşündüğümbu iş, benim dinim, yaşayışım, dünyam ve ahiretim bakımından hakkımda hayırlıolacaksa, bunu bana takdir eyle, onu bana kolaylaştır, uğurlu ve bereketli eyle! Eğerbu iş, benim dinim, yaşayışım, dünyam ve ahiretim bakımından kötü ise, onu benden,beni ondan uzaklaştır. Hayır, nerede ise, onu bana takdir et ve onunla beni hoşnuteyle!” (Buhârî, Da’avât: 48).

İbadet ve sevap işlemek gibi iyi olduğu, haram ve günah gibi kötü olduğubilinen şeylerde istihare yapılmaz. İstihare, yapılmasının doğru olup-olmadığında tereddüt edilen şeylerde yapılır ve yedi kere tekrarlanır. İstihareden sonra, insanıngönlüne bir açıklık gelir ve ilk defa kalbe doğan şeyin hayırlı olduğu kabul edilerekona göre hareket edilir. İstihareden sonra rüya görmenin ve bu rüyayı iyiye veyakötüye yormanın dayanağı yoktur. İstihare namazının kılınamaması halinde, sadeceduası okunmakla yetinilir (İbn Âbidîn, Reddü’l-Muhtar, Beyrut, 2000, II, 26-27).

BENZER KONULAR:

Answers ( 1 )

    2
    2021-03-16T22:11:56+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İstihare; genel anlamı ile bir şnsanın yapmak istediği bir işin veya tam tersi yapmak istemediği bir olayın kendisi için hayırlı olup olmayacağı konusunda bir işarete, bir belirtiğe ulaşması için uyumadan önce kılacağı 2 rekat namazdır.

    İstihare Allah’ın kesin bir ifade ile haram kıldığı şeyleri yapıp yapmamak konusunda olmaz. Mesela kişi kendisinin zina yapması konusunda istihare yapamaz. Veya yine Allah’ın emirlerini yerine getirme konusunda istihare olmaz. Yani kişi kendisinin namaz kılıp kılmaması konusunda istihare olmaz.

    İstihare namazı 2 rekattır. Ve bu namazdan sonra kişinin yukarıdaki duayı okuması güzeldir.

    En iyi cevap
  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İstihara, İslam’da rehberlik arama ve karar verme duasıdır. Bir seçim veya kararla karşı karşıya kalındığında, özellikle de sonucun belirsiz veya belirlenmesinin zor olduğu durumlarda, Allah’ın rehberliğini aramanın bir yoludur. “İstikhara” kelimesinin kendisi Arapça’da “iyiliği aramak” veya “en iyi olanı aramak” anlamına gelir.

    İşte İstihare’nin nasıl icra edildiğine dair genel bir rehber:

    1. Samimiyet ve Niyet: Allah’ın rehberliğini içtenlikle isteyerek ve belirli bir karar veya seçim için İstihara namazını kılmak üzere kalbinizde net bir niyet oluşturarak başlayın.
    2. Abdest Alın: İstihara namazına başlamadan önce abdest alarak (abdest) arınmış olduğunuzdan emin olun.
    3. İstihare Duasını Okuyun: Özellikle İstihara ile ilgili duayı okuyarak başlayın. Dua, Arapça veya anladığınız başka bir dilde okunabilir. Dua, Allah’a hamd etmeyi, Hz. İşte İstihare duasına bir örnek:

      “Allahumme inni estahhiruka bi ilmike ve estakdiruka bi kudratike ve es’aluka min fadlika al-‘azim. Fe inneke takdiru ve la akdiru ve ta’lamu ve la a’lamu ve ente allamü’l-guyub. Allahumme, in kunte ta’lamu enne hadha al-amra hayrun li fi deeni ve ma’ashi wa ‘aqibati emri (veya burada özel meselenizi belirtin), faqdirhu li wa yassirhu li thumma barik li fihi Wa in kunta ta’lamu enna hadha al- amra şarrun li fi deeni ve ma’ashi wa ‘aqibati emri (veya burada kendi özel meselenizi belirtin), fasrifhu anni wa srifni anhu, waqdir li al-khayr haithu kana thumma ardini bihi.”

      Manası: “Allah’ım, ilminle sana hidayet isterim, senin kudretinle kudret ararım ve senden büyük lütuf isterim. Sen kadirsin, ben değilim. Sen bilirsin, ben yaparım.” Sen gaybı bilensin Allah’ım eğer bu işin benim dinim, geçimim ve akıbetim açısından benim için hayırlı olduğunu biliyorsan onu benim için takdir et. Onu bana kolaylaştır, beni bereketlendir ve eğer bu işin benim için dinim, geçimim ve sonuçlarım açısından kötü olduğunu biliyorsan, onu benden, beni de ondan uzaklaştır. Benim için hayrın neresinde olursa olsun takdir et ve beni onunla razı eyle.”

    4. İşaretler Düşünün ve Arayın: Duayı okuduktan sonra, rehberlik aradığınız karar veya seçim üzerinde düşünmek ve açık bir kalp ve zihin tutmak önemlidir. En iyi hareket tarzını gösterebilecek herhangi bir işarete, duyguya veya duruma dikkat edin. Bu, rahatlık veya huzursuzluk duygularını, ortaya çıkan fırsatları veya güvenilir kişilerden gelen tavsiyeleri içerebilir.
    5. Gerekirse İstihara’yı tekrarlayın: İstihara’yı yaptıktan sonra, karar konusunda hala kararsız veya kararsız hissediyorsanız, ek rehberlik için İstihara namazını tekrarlayabilirsiniz. İstihare, karar vermede netlik ve huzur bulana kadar birçok kez yapılabilir.

    İstihara’nın belirli bir sonucun garantisi veya karara doğrudan bir cevap olmadığını not etmek önemlidir. Bizim için neyin en iyi olduğunu bilen Allah’tan hidayet istemenin bir aracıdır. Dua ve İstihara süreci, Allah’ın hikmetine samimi bir güven ve O’nun hükmünü kabul etme ile birlikte olmalıdır.

    İstiharenin icrasında ve belirli durumlarda uygulanmasının anlaşılmasında rehberlik ve yardım sağlayabilecek bilgili alimlere veya kişilere danışılması tavsiye edilir.

Cevapla