İstiklal marşı arapça yazılışı

Question

İstiklal marşı Arapça yazılışı harekeli

Istiklal marsi Arapca yazilisi harekeli

ARAPÇA

لاَتَخَفْ لَنْ يَخْمُدَ الِّلوَاءُ القاني الْخَفَّاقُ فِي هَذِهِ الْاَشْفَاقُ

مَالَمْ تَخْمُدِ النار الْمُتَّقِدَةُ في اَخِرِمَوْقِدٍ فِي وَطَني وَتَخْفُتْ بِهِ الْاَرْمَاقُ

ذلِكَ كَوْكَبُ اُمَّتِي سَوْفَ يَمْضِي لاَمِعًا

ذلك لي اِنَّهُ لِاُمَّتِي لَهَا وَلِوَحْدِهَا فِي لْاَفَاقِ

اَي هِلاَلِي ذا الدَّلاَلِ فَدَتْكَ نَفَسِي لاَ تُقَطِّبْ حَاجِبَيْك

مَا هَذَا الْجَبَرُوتُ فيكَ والَجَلَالُ القِ لِقومي الْامْجَادِ بسْمَةً

وَاِلاَّ فَلَنْ تَكُونَ دِمَاؤُنَا الْمُهْراقَةُ حِلاًّ اِلَيْكْ مِنْ شَفَتَيْكْ

فَالْاِ سْتِقْلَال مِنْ حَقِّ اُمتي العابدةِ الْاِلَهَ الحقَّ الكريمْ

TÜRKÇE

İSTİKLÂL MARŞI

Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak;
Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak.
O benim milletimin yıldızıdır, parlayacak;
O benimdir, o benim milletimindir ancak.
Çatma, kurban olayım çehreni ey nazlı hilâl!
Kahraman ırkıma bir gül… ne bu şiddet bu celâl?
Sana olmaz dökülen kanlarımız sonra helâl,
Hakkıdır, Hakk’a tapan, milletimin istiklâl.

İstiklal Marşı: Anlamı ve Geniş Açıklama
İstiklal Marşı, Mehmet Akif Ersoy tarafından 1921 yılında yazılmış ve 12 Mart 1921’de Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilmiş olan Türkiye Cumhuriyeti’nin milli marşıdır.

Marşın Yapısı:

İstiklal Marşı, 4 kıta ve 10 beyitten oluşan, aruz vezniyle yazılmış bir şiirdir. Marşın her kıtası 8 dizeden oluşmaktadır.

Marşın Anlamı:

Marşın genel anlamı, Türk milletinin bağımsızlık ve özgürlük mücadelesini, bu uğurda ödediği bedelleri ve bu değerlere olan bağlılığını dile getirmektir.

Kıtalara Göre Anlam Ayrıntıları:

Birinci Kıta:

Bu kıtada, Türk milletinin bağımsızlık ve özgürlük yolunda asla pes etmeyeceğini ve vatanı için her türlü fedakarlığı göze alacağını anlatan ifadeler yer alır.
“Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak” mısraı, Türk bayrağının sonsuza kadar dalgalanacağını ve milletin bağımsızlığının asla yok olmayacağını simgeler.
“Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak” mısraı ise, vatan toprağında yaşayan son Türk kalana kadar bağımsızlığın savunulacağını ifade eder.
İkinci Kıta:

Bu kıtada, Türk milletinin kahramanlıkları ve zaferleri övülür.
“O benim milletimin yıldızıdır, parlayacak” mısraı, Türk milletinin her zaman parlak bir yıldız gibi parlayacağını ve asla karanlığa gömülmeyeceğini simgeler.
“Çatma, kurban olayım çehreni ey nazlı hilâl” mısraı ise, Türk bayrağındaki ayın her zaman milletin yolunu aydınlatacağını ifade eder.
Üçüncü Kıta:

Bu kıtada, Türk milletinin dinine ve inancına olan bağlılığı vurgulanır.
“Hakkıdır, Hakk’a tapan, milletimin istiklâl” mısraı, Türk milletinin bağımsızlığın bir hak olduğunu ve bu uğurda her türlü mücadeleyi vermeye hazır olduğunu ifade eder.
Dördüncü Kıta:

Bu kıtada, Türk milletinin birlik ve beraberliğine vurgu yapılır.
“Ruhum elbet bu vatan için feda, daha canlar feda!” mısraı, Türk milletinin vatanı için canını feda etmeye her zaman hazır olduğunu ifade eder.
“Son izmi silinmedik akacaktır kanlarımız” mısraı ise, Türk milletinin bağımsızlığı için dökülen kanların asla unutulmayacağını ve bu uğurda verilen mücadelenin sonsuza kadar devam edeceğini simgeler.
Geniş Açıklama:

İstiklal Marşı, sadece bir milli marş olmanın ötesinde, Türk milletinin bağımsızlık ve özgürlük ruhunu en veciz şekilde dile getiren bir şaheserdir. Her mısrası bir destan, her kelimesi bir haykırış olan İstiklal Marşı, Türk milletinin kalbinde sonsuza kadar yaşayacaktır.

Marşın her kıtası, Türk milletinin farklı bir yönünü ve değerini ön plana çıkarır. Birinci kıta, bağımsızlık ve özgürlük sevgisini, ikinci kıta kahramanlık ve zaferleri, üçüncü kıta din ve inanç bağlılığını, dördüncü kıta ise birlik ve beraberliği vurgular.

İstiklal Marşı’nı her okuduğumuzda, bu milletin ne kadar büyük bir kahramanlık ve fedakarlık gösterdiğini bir kez daha hatırlarız. Bu milli marş, bize vatan sevgisini, bağımsızlığın önemini ve birlik ve beraberliğin gücünü aşılar.

İstiklal Marşı’nın Önemi:

İstiklal Marşı, sadece bir milli marş olmanın ötesinde, Türk milletinin milli kimliğinin ve manevi değerlerinin bir simgesidir. Bu marş, Türk milletinin bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin bir ürünüdür ve bu

BENZER KONULAR:

Kun fe yekun Arapça yazılışı

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

    1
    2021-03-11T11:43:37+03:00

    Diyanet İşleri Başkanlığının “İstiklal Marşı: Hakkıdır Hakk’a Tapan Milletimin İstiklal” konulu cuma hutbesi

    اِنْ يَنْصُرْكُمُ اللّٰهُ فَلَا غَالِبَ لَكُمْۚ وَاِنْ يَخْذُلْكُمْ فَمَنْ ذَاالَّذ۪ي يَنْصُرُكُمْ مِنْ بَعْدِه۪ۜ وَعَلَى اللّٰهِ فَلْيَتَوَكَّلِ الْمُؤْمِنُونَ.

    وَقَالَ رَسُولُ اللّٰهِ صَلَّي اللّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ :

    اَلْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِى صَدَقَ وَعْدَهُ وَنَصَرَ عَبْدَهُ وَهَزَمَ الأَحْزَابَ وَحْدَهُ .

    İSTİKLÂL MARŞI:

    HAKKIDIR HAKKA TAPAN MİLLETİMİN İSTİKLÂL!

    Okuduğum ayet-i kerimede Yüce Rabbimiz şöyle buyuruyor: “Allah size yardım ederse artık sizi yenebilecek hiç kimse yoktur; eğer sizi yardımsız bırakırsa O’ndan sonra size kim yardım edebilir? Müminler yalnız Allah’a güvensinler.”[1]

    Okuduğum hadis-i şerif’te ise Sevgili Peygamberimiz (s.a.s) şöyle buyuruyor: “Hamd, vaadini yerine getiren, kuluna yardım eden ve düşman topluluklarını tek başına yenilgiye uğratan Allah’a mahsustur.”[2]

    Bundan yüz yıl önce topyekûn bir var oluş mücadelesi verdik. Kadınıyla erkeğiyle, genciyle yaşlısıyla vatanımızı savunmak için seferber olduk. Canımızdan, cânânımızdan, bütün varımızdan geçtik ancak cennet vatanımıza nâmahrem eli değdirmedik. İşte o en zorlu günlerimizde sarsılmaz imanımızın, hak yolundaki sadakatimizin, vatan sevgimizin, asalet ve cesaretimizin mısralara bürünmüş hali olan İstiklâl Marşımız vücut buldu. Bu muhteşem marş, milletimizin her bir ferdinin zihnine ve gönlüne işleyen aidiyet mührü oldu.

    İstiklâl Marşımız şu ayet-i kerimenin ruhunu yansıtır: “Gevşeklik göstermeyin, üzülmeyin; iman etmişseniz üstün olan sizsiniz.”[3]

    İstiklâl Marşımız, var oluş gayemizi, kim olduğumuzu ve nasıl var olmaya devam edeceğimizi öğretir. En son ocağımız sönmeden bağımsızlığımızın sembolü olan al bayrağımızın inmeyeceğini haykırır.  Şehit kanlarıyla sulanmış vatan toprağımızın asla düşmana çiğnetilemez olduğunu telkin eder. Şehâdetleri dinin temeli olan ezan-ı Muhammedî’nin ebediyen yurdumuzun üstünde inlemesini niyaz eder. Şu mısralarla milletimize ebedi istiklâli muştular:

    Hakkıdır, hür yaşamış bayrağımın hürriyet;

    Hakkıdır, Hakk’a tapan milletimin istiklâl!

    12 Mart,  İstiklâl Marşımızın kabulünün, 18 Mart ise Çanakkale Zaferimizin yıldönümüdür. Bu vesileyle, tarih boyunca adaletin, barışın ve güvenin bayraktarlığını yapan, aziz vatanımızı bizlere emanet eden kahraman şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla yâd ediyorum.

    [1] Âl-i İmrân, 3/160.

    [2] İbn Mâce, Diyât, 5.

    [3] Âl-i İmrân, 3/139.

    Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü

    En iyi cevap

Cevapla