Paylaş
İstirca – İnna lillah ne demek
Question
inna lillahi ve inna ileyhi raciun
İstirca ne demektir? kısaca anlamı
İstirca inna lillahi ve inna ileyhi raciun ne demektir
“İstircâ“‘ sözlükte vazgeçmek, geri çekilmek, verdiği şeyi geri almak gibi anlamlara gelir. Fıkıh terimi olarak istirca şu anlamlarda kullanılır:
a- Satılan maldaki kusur sebebiyle sözleşmeyi fesheden alıcının satım parasını geri alma hakkı,
b- Başına bir musibet gelen müminin “innâ lillâhi ve innâ ileyhi râciûn” ifadesini söyleyerek Allah’tan gelen herşeye gönülden teslimiyet içinde olduğunu ortaya koyması. Bu sözün anlamı şudur: “Biz ancak Allah’a aidiz (Bizi yaratan Allah’tır, ancak O’nun kullarıyız) ve kuşkusuz yine O’na döneceğiz.”
Kur’ân-ı Kerîm’de meâlen şöyle buyurulur: “Andolsun ki sizi biraz korku, açlık, canlardan ve mallardan eksiltme ile deneriz. (Rasûlüm!) Sabredenleri müjdele ki onlar başlarına bir musibet geldiği zaman: Biz ancak Allah’a aidiz (O’nun kullarıyız) ve kuşkusuz O’na döneceğiz, derler” {el-Bakara 2/155-158).
Peygamberimiz de birçok hadisinde, belâlara karşı sabretmenin ruh terbiyesindeki önemine değinilerek, bu tür bir imtihanı başarı ile verenlerin büyük mükâfat göreceği müjdelenmiştir. Bunlardan birinin anlamı şöyledir: “Bir mümin “Başına bir musibet geldiğinde Allah’ın emrine uyarak “Biz ancak Allah’a aidiz ve kuşkusuz O’na döneceğiz. Allahım! Bu musibet karşısında bana ecir ver ve ardından daha iyisini ihsan eyle” derse Cenab-ı Allah ona mutlaka daha iyi bir sonuç nasip eder“.
Bir müminin, başına bir musibet geldiğinde, Allah’ın hükmüne teslimiyet göstermesi ve isyan etmemesi farz, bunu istircâ İfadesi ile dile döküp pekiştirmesi müstehaptır. İstircâ cümlesi esasen bir Kur’ân âyeti olduğu için, cünüp bir kimsenin veya hayız yahut nifas halindeki kadının bunu Kur’ân niyeti ile okuması caiz değildir; fakat böyle kişiler bu cümleyi dua niyeti ile okuyabilirler.
Bir kişi öldüğünde genellikle ‟İnnâ lillâhi ve innâ ileyhi râciûn.” denir
İstirca, İnna lillah ve inna ileyhi raciun demektir.
Müslümanın Müslümanın başına bela musibet ve ölüm geldiği zaman aberi duyar duymaz İnna lillahi ve inna ileyhi raciun diye istircada bulunması güzeldir sünnettir fazileti büyüktür Bu sözü söyleyenlere Allahu Teala Kuran’ı Kerim’de övmüştür
BENZER KONULAR:
Answers ( 2 )
İstirca; yani inna lillahi ve inna ileyhi raciun sözü; Müslüman’ın başına bir musibet, bir dert veya vefat haberi alındığı zaman söylenen sözdür. İstircanın anlamı ise; “Biz ancak Allah’a aidiz ve kuşkusuz O’na döneceğiz.” demektir.
Bizler Allah’ın hükmüne teslim oluruz. Başımıza bir bela veya musibet geldiğinde veryansın etmek doğru değildir. Onun için Allah’a teslim oluruz bizler. İstirca da bu anlamı taşımaktadır.
“İstirca” ifadesi, “İnna lillahi ve inna ileyhi raciun” ayetinin Arapça okunuşudur ve Kur’an-ı Kerim’de Bakara Suresi’nin 156. ayetinde geçer. Türkçe anlamı ise şu şekildedir:
“Şüphesiz biz Allah’a aidiz ve şüphesiz O’na döneceğiz.”
Bu ifade, genellikle bir musibet veya ölüm haberi karşısında söylenir. İslam inancına göre, dünya hayatındaki tüm varlıkların asıl sahibi Allah’tır ve her şey O’na dönecektir. Bu ayet, bir zorluk veya acı karşısında sabır göstermek ve Allah’a sığınmak gerektiğini ifade eder.
İstirca’nın anlamı ve kullanımı:
1. Teslimiyet İfadesi: Allah’a aidiyetimizi ve sonunda O’na döneceğimizi hatırlatan bir teslimiyet ifadesidir.
2. Sabır ve Dua: Bir zorluk veya kayıp karşısında sabırlı olmak ve Allah’a sığınmak gerektiğini hatırlatır.
3. Teselli: Bu cümle, başa gelen musibetlerin geçici olduğunu ve her şeyin Allah’ın takdirinde olduğunu vurgulayarak teselli kaynağı olur.
Özetle, “İnna lillahi ve inna ileyhi raciun” ifadesi, Müslümanlar için Allah’a teslimiyeti, sabrı ve her şeyin asıl sahibinin Allah olduğunu kabullenmeyi simgeler.