İsti’zan ne demek? Kısaca

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

İsti’zan Nedir? Kısa bilgi

“İzin” kökünden gelen isti’zân, izin istemek demektir. Bu kavram, Kur’ân’da 9 âyette geçmiş ve Uhud savaşı öncesi savaşa katılmamak için Allah’a ve âhiret gününe îmân etmeyen, kalpleri kuşkuya düşmüş ve şüphe içinde bocalayıp duranların, servet sahiplerinin ve münafıkların Peygamberden izin istediği, Allah’a ve âhiret gününe îmân eden, malları ve canlarıyla cihad edenlerin izin istemediği (Tevbe, 9/44, 45, 83, 86, 93) mü’minlerin, Hz. Muhammed (a.s.)’in yanına izin alarak girdikleri (Nûr, 24/62) bildirilmiştir.

Nûr sûresinin 58-59. âyetlerinde bu kavram ile aile hayatında ana-baba ve çocuklar arasında bir kural anlatılmıştır. Mü’minlere seslenen Yüce Allah, hizmetçilerin ve buluğa eren ve ermeyen çocukların sabah namazından önce, öğleden sonra istirahata çekilince ve yatsı namazından sonra ana-babalarının yatak odalarına izin alarak girmelerini emretmektedir. Bu üç vaktin dışında izin almadan girebilirler. Bir başkasının evine girebilmek için de izin alınması gerekir. İzin; seslenerek, kapıya vurularak veya zil çalınarak alınır. İzin verilirse selam verilerek girilir, izin verilmezse girilmez (Nûr, 24/27-28)

Diyanet dini kavramlar sözlüğü

Answer ( 1 )

    0
    2022-06-22T12:08:08+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İsti’zan kelimesi Arapça bir kelime olup izin isteme anlamına gelmektedir. İsti’zan kelimesi Kur’an-ı Kerim’de dokuz farklı ayette geçmektedir. Bu ayetlerin bir tanesine örnek verecek olursak;

    Ey iman edenler! Başkalarına ait evlere, sakinlerinin iznini almadan ve onlara selâm vermeden girmeyin. Böyle yapmanız, hakkınızda en hayırlı ve münasip olandır. Umulur ki düşünür, hikmetini anlar ve buna göre davranırsınız. Şâyet orada kimseyi bulamazsanız, size izin verilinceye kadar oraya girmeyin. Eğer size “Geri dönün!” denirse derhal dönün. Bu, sizin için daha temiz, daha nezih bir davranıştır. Allah, bütün yaptıklarınız hakkiyle bilir. (Nur Suresi/27-28)

Cevapla