Paylaş
İtikâf nedir ve hangi camilerde yapılır?
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
İtikâf nedir, nerede yapılır?
İmâm Şâfiî’ye göre lügatte itikâf, bir kimsenin günah veya sevap niyetiyle üzerinde durarak bir şey yapması anlamındadır. “… Şimdi putlarının önünde tapa gelen bir kavme rast geldiler…” âyeti, bu an lamı te’yid eder.
Şeriatte itikâf, ibâdet niyetiyle Beytullah’ta durmaktır. İtikâf eski ümmetlerin şeriatlerinde de mevcuttur. Çünkü, “İbrahim ile İsmail’e de ‘Evimi tavaf edenler, (ibâdet kasdıyla orada) kalanlar, rükû ve sücûd eyleyenler (namaz kılanlar) için- titizlikle temizleyin.’ Diye kuvvetli emir vermiştir.” (Bakara: 125),
“… Mescidlerde i’tikâfta (ibâdet niyetiyle) bulunduğunuz zaman kadınlarınıza (geceleri de) yaklaş mayın…” (Bakara: 18) âyetlerinden anlaşılan, itikâf, ibâdet niyetiyle câmilerde bir müddet durulmasıdır. Allah (cc.), i’tikâfin mescidlerde ya pılmasını beyân etmektedir.
Âlimler hangi câmi ve mescitlerde itikâf yapılabileceği hususunda ihtilâf etmişlerdir:
- Bazı âlimlere göre itikâf, yalnız hadîste zikredilen, “Mescid-i Haram, Mescid-i Nebevî ve Mescid-i Aksâ”da yapılabilir. Bunların dı şında herhangi bir mescid veya câmide yapılamaz. Çünkü Resûlullah (s.a.v.), “Ziyaret ve ibâdet maksadıyla ancak Mescid-i Haram, benim bu mescidim (Mescid-i Nebevî) ve Mescid-i Aksa’ya gidilir.” buyurmuştur. Bu görüş, Sa’id b. Müseyyeb’in (rh.a.) görüşüdür.
- Diğer bir kısım âlime göre ise i’tikâf, ancak cemaatleri çok olan câmilerde yapılır. Bu da İbn Mes’ûd’un (ra) görüşüdür. İmâm Mâlik (rh.a.) de bu görüşü kabul etmiştir.
- Cumhûra göre i’tikâfin hangi mescidde olursa olsun yapıl ması câizdir. Çünkü Allah’ın, “... Mescidlerde i’tikâfta (ibâdet ni yetiyle) bulunduğunuz zaman.” buyruğu, umûmidir. Sahîh olan da cumhûrun görüşüdür. Çünkü ayet, hiç bir câmi ve mescidi husûsi ola rak belirtmemiştir.
Ebû Bekir el-Cessâs, bu hususla ilgili olarak şöyle der: “İ’tikâfın an cak mescidlerde yapılması hususunda bütün selefittifak etmiştir. İhtilâf konusu olan i’tikâfin, husûsi veya umûmî mescidlerde mi yapılacağıdır. “… Mescidlerde i’tikâfta bulunduğunuz zaman…” âyetinin zâhiri, bü tün mescidlerde i’tikâfın yapılabileceğini gösteriyor. Çünkü âyette çoğul olarak “mescidler” tabiri kullanılmıştır. “İtikâf, yalnız belli mescidlerde yapılır.” diyenlerin âyet veya hadisten kesin delil getirmeleri lazımdır. “İtikâf, yalnız Peygamber mescidlerinde-Mescid-i Nebevî, Mescid-i Haram, Mescid-i Aksâ- yapılır ve onlara hastır.” iddiasında olanların ise sözlerine itibar edilmez. Çünkü delilleri yoktur.”
Kadınlar ise itikâfı kendi evlerinde yaparlar. Çünkü onlar, ayetin hükmü dışındadırlar.
BENZER KONULAR:
Cevapla