Hikmet’i ; Müslümanın zaman zaman bir değişim yapmak suretiyle nefsi mübah olan arzulardan dahil çevirerek Allah Celle Celalühü ya itaate yönlendirmesi ve onu ibadete tam hazırlaması gerekir ki Allahu Teala’nın rızasını ve sevgisine Mazhar olsun nefsani arzulardan ve zararlı isteklerden korunabilsin
Delili; itikafın meşruiyeti ile ilgili olarak Allah Celle Celalühü Şöyle buyurmuştur mescitlerde itikafta bulunurken kadınlara yaklaşmayın.
Answers ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İtikaf, dünyanın telaşından uzaklaşıp mescidde adeta kendisini ibadetle meşgul etmek demektir. Ne yazık ki itikaf, artık yavaş yavaş terk edilmek üzere olan bir sünnettir. İtikaf için belirli bir zaman dilimi yoktur. Kişi, istediği zaman mescidde itikafta kalabilir. Fakat Ramazan ayının son on gününde itikafta kalmak müekked sünnetlerdendir. Kişi, itikafta kaldığı süre içerisinde Allah’a ibadet eder, çokça tevbe ve istiğfarda bulunur.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İtikafın Sünneti, Hz. Muhammed (s.a.v.) tarafından itikaf ameli ile ilgili olarak tesis edilen tavsiye edilen uygulama ve gelenekleri ifade eder. İtikaf, Ramazan ayının son on gününde Allah’a yakınlık aramak ve ibadetlerle meşgul olmak niyetiyle bir camide veya belirlenmiş bir alanda inzivaya çekilmeyi içeren gönüllü bir manevi inzivadır.
İşte İtikaf Sünnetinin bazı önemli yönleri:
İtikafın belirli uygulamalarının farklı kültürler ve İslami gelenekler arasında farklılık gösterebileceğini not etmek önemlidir. Yukarıda belirtilen yönergeler, Hz. Muhammed’in (sav) öğretilerine dayanan genel İtikaf Sünnetini yansıtmaktadır.