İtikafa girmenin şartları

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

İtikafın Şartları maddeler halinde

Itikafa girmenin sartlari

1- Niyet; Niyetsiz itikâf olmaz. Nezredilen itikâfda niyetin ayrıca dil ile ifade edilmesi gerekir.

2- Mescid: Erkeğin, itikafı cemaatle beş vakit namaz kılman mescidde olmalıdır. İtikâfın en faziletlisi Mescid-i Haram’da, sonra Mescid-i Nebevî’de ve sonra da Mescid-i Aksa’da olandır. Diğer mescidlerdeki fazilet cemaatin çokluğuna göre değişir.

3- Oruç: Daha önce de belirttiğimiz gibi vacip olan itikâf için oruç şarttır. Sünnet itikâf Ramazan ayında olduğu için zaten oruçlu bulunma şart vardır.

4- Temizlik: Kadınların hayız ve nifastan temiz olmaları gerekir. Cünüplük oruca mani olmadığı gibi, itikafı da bozmaz. itikâfa giren cami içinde iken ihtilâm olursa, dışarı çıkarak gusül abdesti alır ve yeniden itikâfa devam eder.

 

İtikafın Şartları

Diğer ibadetlerin olduğu gibi itikafın da birtakım şartları vardır. Bunları şöyle sıralayabilirız:

1- Niyet. Niyet diğer ibadetlerde şart olduğu gibi itikafda da şarttır. Niyet etmeksizin camide beklemek itikaf yerine geçmez.

2- Erkeğin beş vakit cemaatle namaz kılanan mescidde itikafa girmesi. İtikafın en faziletlisi Mescid-i HaramÕda, sonra Mescid-i NebevîÕde, sonra Mescid-i AksâÕda olandır. Diğer mescidlerdeki fazilet cemaatin çokluğuna göre değişir.

3- Oruç. Daha önce belirtiğimiz gibi vacip olan itikaf için şarttır.

4- Kadınların hayız ve nifastan temiz olmaları.  Cünüblük oruca mani olmadığı için taharet, vacib olan itikafda bile şart değildir. Onun için itikafa giren mescid içerisinde ihtilam olursa itikafı bozulmaz.

BENZER KONULAR:

Answers ( 1 )

    0
    2021-03-18T11:51:54+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İtikaf; mescidde, camide inzivaya çekilip Allah’a kulluk yapmaktır kısaca tarif edilir ise. Ramazan ayında itikifa girmek kuvvetli sünnetlerdendir. Her ibadetin kendine has kuralları olduğu gibi, itikafın da bir takım kuralları vardır. Bunlar; niyet etmek, erkeklerin beş vakit namaz kılınan camide itikafa girmeleri, oruçlu olmak, kadınların hafız ve nifastan temizlenmiş olmaları.

  1. komutan
    0
    2023-06-07T09:23:15+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İtikaf, Müslümanların Ramazan’ın son on günü veya gecesinde yaptıkları manevi bir uygulamadır. Bir mescide veya belirli bir mescide, o zamanı sadece ibadet etmek ve Allah’a yakınlık aramak niyetiyle inzivaya çekmektir. İtikaf için bazı şartlar ve yönergeler şunlardır:

    1. Niyet: İtikafta niyet esastır. Bu ibadeti sadece Allah rızası için yapmak ve O’nun rızasını kazanmak için samimi bir niyet olmalıdır.
    2. Zaman Çerçevesi: İtikaf, tipik olarak Ramazan’ın 20. gününün akşamından başlayarak Ramazan ayının görünmesine kadar Ramazan’ın son on günü veya gecesinde yapılır. İtikafın bütün süre boyunca yapılması müstehabdır, ancak birkaç gün veya gece gibi daha kısa süreler için bile itikafa uyulması caizdir.
    3. Camide İnziva: İtikaf, bir camide veya itikaf için özel olarak ayrılmış bir alanda inzivaya çekilmeyi gerektirir. Cemaatle namaz kılınan bir yer olmalı. İtikaf sahibi kişi, inziva süresi boyunca, ibadet, dua, Kur’an okuma ve Allah’ı anma ile meşgul olduğu süre boyunca o odada kalmalıdır.
    4. İzin: Belirlenen alanda itikaf yapmak için cami yetkililerinden veya ilgili dini kurumdan izin alınması önemlidir. Cami veya kurum, itikaf uygulayan bireyleri desteklemek için hükümlere ve tesislere sahip olmalıdır.
    5. Oruç Tutmak: İtikaf eden kişinin, itikafa girdiği süre boyunca oruç tutması müstehabdır. Hastalık veya yolculuk gibi geçerli bir sebep olmadıkça bu süre içinde orucu bozmak caiz değildir.
    6. Dünya İşlerinden Uzak Durma: İtikaf sırasında kişi dünyevî işlerden ve oyalanmalardan kaçınmalıdır. İbâdete, Allah’ı anmaya, manevî gelişme ve arınma arayışına odaklanmalıdırlar.
    7. Davranış: İtikaf sahibi, edep ve ahlaka bağlı kalmalı, ibadet ve takva ruhuna aykırı hareket ve sözlerden kaçınmalıdır.
    En iyi cevap

Cevapla