itikafı bozan şeyler

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

İtikâf Bozan Hususlar: 

itikafi bozan seyler

Aşağıda sayılan hususlarla itikâf bozulur:

1- Özürsüz camiden çıkmak: Cuma namazına çıkmak, tabii ihtiyaçlardan olan su dökmek yahut büyük abdeste çıkmak yahut mescidin yıkılma zarureti gibi daha önce zikrettiğimiz tafsilâta göre, şeri özürler olmaksızın mescitten dişarı çıkmak itikâfı bozar. Malikîle- re göre kendisi için vazife haline gelen cihat, borçtan ötürü hapse atılmak gibi se beplerden dolayı da itikaf bozulur.

2- Cumhura göre unutarak da olsa gece yahut gündüz vakti cinsi ilişkide bulunmak da itikâfı bozar. Çünkü itikâf esnasında cinsî ilişkide bulunmak ittifakla ha ramdır. Çünkü Allah tealâ bir ayette şöyle buyuruyor: “Mescidlerde itikâfta bulun- duğunuz sırada kadınlara yanaşmayınız. Bunlar Allah’ın çizdiği sınırlardır. Bu s nurlara yaklaşmayın.”

Cumhura göre yine bilerek cinsî ilişkide bulunmak icmâ ile itikafi bozar. Çün kü itikafta haram olan işi kasten yapmakla yanılarak yapmak, itikâfi bozmak husu sunda eşittir. Aynen mescitten dışarıya çıkmak gibidir. Hanbelilerde mezhepçe kuvvetli olan görüşe göre itikafta cinsî ilişkide bulunmaktan ötürü kefaret gerek mez. Diğer mezheplere göre de kefaret gerekmez. Çünkü itikaf şeriatin temelinde vacip olan bir ibadet değildir. Dolayısıyla nafile ibadetlerde olduğu gibi, bozulma sindan ötürü kefaret gerekmez.

Şafiilere göre itikâfta iken kasten, bilerek ve kendi isteği ile cinsî ilişkide bu lunmak itikafi bozar. Unutarak, bilmeyerek yahut tehdit altında cinsi ilişkide bu lunmaktan ötürü itikaf bozulmaz. Bu meselenin hükmü bu gibi durumlar sebebiyle mescitten dışarı çıkmanın hükmü gibidir. Unutarak, bilmeyerek yahut tehdit altın da cinsî ilişkide bulunmak, orucu bozmayan birer ilişkidirler, kadınlık organı dışın da ilişkide bulunmada olduğu gibi itikâfi bozmaz. Bu mesele Hz. Peygamber (a.s.)’in: “Ümmetimden hata, unutma ve tehdit edildikleri işlerin günahı kaldırıl mıştır” hadisinin umumi manası içine girmektedir.

3- Öpme, dokunma ve uyluklar arasında oynama gibi durum sebebiyle boşalmaktan ötürü ittifakla itikaf bozulur. Çünkü Allah tealâ’nın: “Mescitlerde itikafta bulunduğunuz zaman kadınlarınıza yanaşmayın” ayeti umumidir.

itikâfa giren kişi düşünmek yahut bakmak suretiyle boşalırsa yahut kucaklaşıp da boşalma olmazsa cumhura göre itikafi bozulmaz. Çünkü bu durum ne oruç ne de haccı bozmayan ilişkidir. Itikafi da bozmaz. Bu aynen kadınla şehvetsiz olarak iliş kide bulunmaya benzer. Fakat Şafiiler, bunu ådeti olmamak şartı ile kayıtlandır mışlardır. Eğer adeti ise, o takdirde itikafi bozar.
Malikīlere göre düşünmek yahut bakmak suretiyle boşalmak, boşalmaksızın cinsf yaklaşma dışındaki ilişki itikafi bozar. Çünkü bu haram olan bir ilişkidir. Bo salma sebebiyle itikafin bozulması gibidir. Ittifakla schvetsiz olarak kadının tenine dokunmakta bir beis yoktur. Kadının kocasının başını yıkaması yahut ondan bir sev alması gibi. Çünkü: “Hz. Peygamber (a.s.) itikâfta iken başını hz. Aişe’ye uzatır o da saçlarını tarardı.”

4- Mürted olmak: Itikafta bulunan kişi eğer mürted olursa itikafi bozulur. Çün kü Allah tealâ: “Eğer şirk koşarsan elbette amelin yok olur.” buyurmuştur. Çünkü irtidat sebebiyle itikaf yapmaya ehil olma durumu düşmüştür. Cumhura göre mür ted İslâma dönünce itikâfi kaza etmez. Bunun sebebi İslâma girmesini teşviktir. Hanbelilere göre, mürted eğer adadığı itikâf esnasında dinden dönmüşse kaza gere kir. Ramazan’ın son on günü gibi, belirli günleri adamışsa yemin kefareti gere kir.

5- Gündüz yahut bilerek yapmışsa gece vakti sarhoş olmak cumhura göre itikâfi bozar. Şafiflere göre itikâfa gimişse bile itikâfi bozar. Çünkü artık o ibadet yapmaya ehil değildir. Fakat Şafifler sarhoşluğun kendi isteğiyle ve kasten olması ni şart koşmuşlardır.

6- Uzun süre bayılmak ve delirmek: İtikâfa giren kişi günlerce deli yahut bay gün kalsa cumhura göre itikâfi bozulur. Çünkü bu kişi ibadette chil değildir. Ancak Şafiilere göre kendi isteği ile kasten sarhoş olursa ancak itikaf bozulur. Çünkü iba dete chil değildir. Şafiilere göre baygınlık zamanlan itikâftan hesap edilir, fakat ha yız, nifas ile cünüplük ve delilik zamanlan itikâftan hesap edilmez. Hanbelilere gö re uyumakla batil olmadığı gibi bayılmak sebebiyle de itikaf bozulmaz. Çünkü her iki durumda da ibadete ehliyet devam etmektedir.

7- Ay başı, nifas (lohusalık): Kadın itikaf esnasında ay başı yahut lohusa olursa itikafı bozulur.

8- Maliki ve Hanefilere göre kasten yemek yemek de itikâfi bozar. Çünkü bu iki mezhep itikâfta orucu şart koşmaktadırlar. Bunlara göre, itikâflı kişi kasten yemek yerse itikâfi bozulur. Fakat unutarak yemek yemekle itikaf bozulmaz.

9- Dedikodu etmek, iftira atmak, laf gezdirmek gibi büyük günahları işlemek

Malikilerde meşhur olan iki görüşten birine göre itikâfi bozar. Cumhura ve Malikilerde meşhur olan diğer görüşe göre, itikafi bozmaz.

Hanefi mezhebine göre orucu bozmayan durumlar

Cevapla