Kabir azabı nedir neler yaşanır

Question

KABİR AZABI

kabir ziyareti adabı

Kabir azabı nedir diyanet

Her insan dünyaya gelir yaşar ve kaçınılmaz son olan ölümle karşılaşır. Dolayısıyla dünya hayatı kendisi için bitmiş olup, ruhlar aleminden ahiret alemine kadar olan yolculukta kabir hayatı başlamıştır. İnsan ne şekilde vefat ederse etsin kabir hayatını yaşayacaktır. Kabir hayatı ahiret hayatının ilk durağıdır. ”Dünyadan başlayıp kabre, haşre ve ebede kadar uzanıp giden beşer yolculuğunun ilk istasyonudur.1

İnsan öldükten sonra kabre konulunca Münker ve Nekir adında iki melek kendisine gelerek; “Rabbin kim, Peygamberin kim, Dinin nedir gibi sorular sorarlar. İman eden, güzel amel işleyen, güzel ahlak sahibi insanlar bu sorulara doğru cevap verirler. Bu gibi ölülere Cennet kapıları açılır ve kabirleri Cennet bahçelerinden bir bahçe olur. Kafir veya Münafık olarak ölenler ise yukarıda söylediğimiz sorulara doğru cevap veremezler ve onlara da Cehennem kapıları açılır, oradan kendilerine azap gösterilir ve kabirleri kendileri için cehennem çukurlarından bir çukur olur. “Mü’minler nimet içerisinde, sıkıntısız ve huzurlu yaşarken, kafir ve münafıklar ise kabirde azap göreceklerdir.2

Kabirde azap ve nimetin varlığını gösteren bir takım ayet ve hadisler vardır. Ayet-i kerime de mealen şöyle buyrulmaktadır: “Firavun ve adamları sabah-akşam ateşe atılırlar. Kıyametin kopacağı günde denilir ki; Firavun hanedanını ateşin en şiddetlisine sokun.”3 Buna göre kıyamet kopmadan önce de yani kabirde de azap vardır.

Bir Hadisi Şerifte de şöyle buyrulmaktadır: Hz. Peygamber (S.A.V.) bir mezarlıktan geçerken, iki mezardaki ölünün bazı küçük şeylerden dolayı azap çekmekte olduklarını gördü. Bu iki mezardaki ölülerden biri hayatında koğuculuk yapıyor, diğeri ise idrardan sakınmıyordu. Bunun üzerine Resulullah (S.A.V) yaş bir dal almış, ortadan ikiye bölmüş ve her bir parçayı iki kabre de birer birer dikmiştir. Bunu gören ashab, niye böyle yaptıklarını sorduğunda: “Bu iki dal kurumadığı sürece, o ikisinin çekmekte olduğu azabın hafifletilmesi umulur.“ 4

Şunu unutmamak gerekir ki kabir hayatı bir bakıma ahiret hayatının giriş kapısıdır ve ahiret hayatının başlangıcıdır. Dolayısıyla yeryüzüne halife olarak gönderilen biz insanlar eğer kabirde ve ahirette azap çekmek istemiyorsak ve mutlu olmak istiyorsak kabre ve ahrete giden yolun başlangıcı olan dünya hayatını Allahın razı olacağı bir şekilde yaşamak ve Peygamber efendimizi de kendimize model alarak yaşamak zorundayız.

BENZER KONULAR:

……………………………………
1- Güzel Sözler, S.27
2- Tecridi Sarih
3- el-Mümin, 46
4- Buhari cenais

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

  1. Kabir azabı, İslam inancına göre, bir kişinin ölümünden sonra mezarındaki ruhunun yaşadığı azap veya sıkıntıdır. Bu azap, kişinin dünyadaki amellerine ve inançlarına bağlı olarak değişir. Kabir azabının ne şekilde gerçekleştiği, farklı İslami kaynaklarda ve alimlerin açıklamalarında farklılık gösterebilir, ancak genel anlamda kabir azabı şu şekillerde anlatılmaktadır:

    Ruhun kabirdeki durumuyla ilgili acı: Kabir azabı, kişinin ruhunun kabirdeki durumuyla ilgili olarak duyduğu acı ve ıstıraptır. Bu azap, kişinin dünya hayatındaki günahlarına, Allah’a isyanına veya doğru inançları benimsememiş olmasına bağlıdır.

    Mezarın daralması: Kabir, kötü bir insan için daralır ve sıkıştırılır. Bu, kişinin kötü amellerinin bir yansımasıdır. Hadislerde, kabir azabı çeken bir kişinin mezarının daralmasının onu sıkıştırdığı ve bu sıkışıklığın acı verdiği anlatılmaktadır.

    Kara ve alevli bir ortam: Kabir azabına uğrayan kişi, bazen karanlık ve alevlerle çevrili bir yer olarak tasvir edilir. Bu, kişinin kötü işler ve günahlar sonucu başına gelen bir durumdur. Hadislerde, bu azap sırasında çeşitli yaratıkların ve ateşin kişiye zarar verdiği ifade edilmiştir.

    Sürekli azap ve sıkıntı: Kabir azabı, bir kişi öldükten sonra kabirlerinde devam eden bir süreçtir. Bu süreç, kişinin dünyadaki hayatında yaptığı kötülüklerden, isyanlardan veya inançsızlıktan dolayı devam edebilir.

    Kabir Azabının Sebepleri:

    İman eksikliği: İslam’a tam bir şekilde inanmayan ve reddeden kişiler kabir azabına uğrayabilir.
    Günahlar: Namazı terk etmek, zina, hırsızlık, yalan söylemek gibi büyük günahlar, kabir azabına neden olabilir.
    Günahlardan pişman olmamak: Dünyada işlediği günahlar konusunda tövbe etmeyen kişiler, kabir azabına uğrayabilir.
    Diğer ibadetleri ihmal etmek: Allah’ın emirlerine uymamak, kötü alışkanlıklar edinmek de kabir azabına yol açabilir.
    Kabir Azabından Kurtulma: Kabir azabından korunmanın yolları arasında şunlar yer alır:

    İman: İslam’a tam bir şekilde inanmak, Allah’a ve Peygamber’e olan inancı sağlam tutmak.
    İyi ameller: Namaz, oruç, zekat gibi ibadetleri düzenli bir şekilde yerine getirmek.
    Tövbe: İşlenen günahlardan pişmanlık duymak ve tövbe etmek.
    Kur’an okumak: Kur’an’ı düzenli olarak okumak ve manasını düşünerek uygulamak, kabir azabına karşı bir korunma aracıdır.
    Sonuç olarak, kabir azabı, kişinin imanına, dünyadaki amellerine ve Allah’a olan yakınlığına bağlı olarak şekillenen bir kavramdır ve bir kişinin yaşamı boyunca yaptığı eylemlerin sonuçları olarak değerlendirilir.

    En iyi cevap

Cevapla