Kabir azabı var mıdır? Kabir hayatı nasıldır?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Kabirde azap var mıdır? Kabir azabı yoktur diyenlere cevap

Kabir azabi var midir Kabir hayati nasildir

Kabir hayatı, kişinin ölümüyle başlar ve kıyametin kopmasından sonra mahşerde yeniden dirilişe (ba’s) sona erer. Kabir hayatı için “berzah” kelimesi de kullanılır. Kişi ölüm şekli ve öldüğü yer itibariyle bir kabre konulamamış dahi olsa ( Örneğin yanarak ölen kişi), herkes kabir/berzah dönemini yaşar. Berzah, insanın bedensel olarak değil ruhsal olarak yaşayacağı bir dönemdir. Peygamberimizin (sav) ifadesine göre berzah “ahiret durumunun ilki” dir.

Peygamberimizin (sav) hadislerine göre, kişi kabre konulduktan sonra Münker ve Nekir isimli sorgu melekleri gelerek kişiyi imani ve ameli konularla ilgili bir takım sorular yöneltir. Bu soruların cevaplarına göre kafirler ve münafıklar kabirde azap görmeye, müminler cennet nimetlerini tatmaya başlayacaktır.

İlgili ayetlerin işaretlerine ve hadislerin ifadesine bakıldığında kabir azabının olmadığını söyleyemeyiz. Firavun ve taraftarlarının sabah akşam ateşe arz edildiğini, kıyamet gününde en şiddetli azaba maruz bırakılacaklarını, Nuh kavminin suda boğulmasının ardından ateşe atıldığını bildiren ayetler kabir azabına işaret etmektedir. Bunların dışında, iyilerle kötülere dünyada ve ahirette yapılacak muamelenin aynı olmayacağını, münafıkların iki defa azap gördükten sonra büyük bir azaba maruz bırakılacağını, kafir ve münafık olanlara cehennemdeki büyük azaptan önce yakın bir azabın tattırılacağını belirten ayetlerde kabir azabının delili kabul edilmektedir.

Hadislerde  belirtildiğine göre peygamberimiz (sav) kabirde azap gören bazı kimselerin sesini işitmiş, kabir azabından Allah’a sığınmış ve ashaba da Allah’a sığınmalarını söylemiş, cenaze namazını kıldırdığı ölüyü kabir azabından korunması için Allah’a dua etmiş, ayrıca azap görenlerin sesini hayvanların işittiğini haber vermiştir.

Gıybet ve koğuculuk yapmak, borçlu olarak ölmek, yalan söylemek, zina etmek, faiz yemek, içmek gibi fiillerin kabir azabına sebep olduğu yine hadislerde bildirilmektedir. kabir azabının kafirler ve günahı çok olan müminler için kıyamete kadar devam edeceği, günahı az olan müminler içinse geçici olacağı kabul edilir.

Yukarıda aktarılan ayet  ve hadislerden hareketle kabirde, dünyada yapıp ettiklerimizin karşılığı olan (  olumlu- olumsuz) bir muamelenin olmayacağı söylenemez. Ancak bu muamelenin nasıl olacağı, hangi hallerin yaşanacağı hakkında kesin bilgiye sahip değiliz. Diyanet

BENZER KONULAR:

Kabristan ziyareti nasıl olmalı

Answers ( 2 )

    1
    2021-11-22T17:21:59+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Rasulullah (sav)’den bizlere gelen hadislere baktığımız zaman kabir azabından bahsedilmektedir. Rasulullah (sav)’in hadislerine göre, kişi kabre konulduktan sonra Münker ve Nekir isimli sorgu melekleri gelerek kişiyi imani ve ameli konularla ilgili bir takım sorular yöneltir. Bu soruların cevaplarına göre kafirler ve münafıklar kabirde azap görmeye, müminler cennet nimetlerini tatmaya başlayacaktır.

    En iyi cevap
    1
    2023-01-21T09:22:11+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Kabir hayatı ile ilgili dolaylı olarak ayetler ve ayrıntılı bir şekilde de hadislerden öğreniyoruz ki kabir azabı vardır kabir hayatındaki kişi cennete benzer bir bahçede ya da cehenneme benzer bir çukurda bekler

     kabir azabı nerede yapılır mezarda mı Berzah aleminde mi bedenine mi yoksa ruhla mı Onu ancak Allah bilir ihtilaflı meselelerdir fakat Kabir azabı haktır inkar edilemez Bunu sadece mealciler inkar eder

Cevapla