Kabir ne demek? Kısaca

Question

Kabir Nedir?
Kabir Hakkında Kısa bilgiler

Kabir ne demek Kisaca

Cenâzelerin gömüldüğü yerlere kabir denir. Türkçe’de ziyaret edilen yer anlamına gelen mezar kelimesi, ayrıca makber ve makbere kelimesi de kabir anlamında kullanılmaktadır. Kabirlerin bulunduğu yere kabristan denir.

Kabir 100-150 cm. derinliğinde, kıbleye dik açı oluşturacak şekilde kazılır ve kıble tarafına ölünün konulabileceği şekilde oyularak lahit açılır. Ölü kıble tarafından kabre indirilerek bu lahde konur. Çeşitli sebeplerle lahit yapılması mümkün olmaması halinde, cenâzenin kabrin tabanına konulup, üzerine toprak dökülmesini önleyecek tedbir alınabilir. Lahit kapatıldıktan sonra kabre toprak dökülerek doldurulur ve kabir balık sırtı şeklinde yerden bir karış veya daha fazla yükseltilir. Orada bulunanların da kabre toprak atması müstehaptır. (bk. Defin)

Kabirlerin yükseltilmesi, üzerine kubbeli binalar yapılması, taşına övücü veya kaderden şikâyet edici sözler yazılması yasaklanmıştır. Buna karşılık, bir ? iki karış yükseltilmesi, israfa kaçmadan ve tevhid inancına zarar vermeyecek şekilde yapılmasında bir sakınca yoktur.

Kabir Hayatı; ölümle başlayıp tekrar dirilinceye kadar devam edecek hayata denir. Kabir hayatına berzah da denilmiştir. Hz. Peygamber, “Kabir âhiret duraklarının ilkidir. Bir kimse eğer o duraktan kurtulursa, sonrası daha kolaydır. Kurtulamazsa, sonrakileri geçmek daha zordur.” buyurmuştur (Tirmizî, Zühd, 5; İbn Mâce, Zühd, 32).

İnsan ölüp de kabre konulunca, Münker ve Nekir ismi verilen iki melek gelerek sorgulayacaktır. Îmân ve güzel amel sahipleri sorulan sorulara doğru cevaplar verirler, daha sonra cennet kapıları açılarak cennetin nimetleri kendilerine gösterilir. Kâfirler ve münafıklar ise sorulan sorulara doğru cevap veremezler, bunun üzerine cehennem kapıları açılarak kendilerine cehennem gösterilir. Kabir hayatında, kabir nimetlerinin ve kabir azabının hak olduğuna işaret eden pek çok âyet ve hadis bulunmaktadır.

Kabir Ziyareti; erkek ve kadın Müslümanlar için menduptur. Hz. Peygamber, “Kabirleri ziyaret ediniz. Çünkü kabirleri ziyaret, size âhireti hatırlatır” buyurmuştur (İbn Mâce, Cenâiz, 47). Kabirlerin haftada bir gün, özellikle Cuma veya Cumartesi günleri, ayrıca arefe ve bayram günleri ziyaret edilmesi iyidir. Kabirleri ziyaret eden kimse, kıbleye veya ölülerin yüzüne karşı dönerek “es-selâmu aleyküm yâ ehle kubûr. Ve innâ inşâallahu biküm le-lâhikûn” (Ey kabir halkı! Allah’ın selâmı üzerinize olsun. İnşâallah biz de size (bir gün) kavuşacağız.) diyerek selamlar.

Kabir ziyaretinde bulunan, sevabını ölülere bağışlamak üzere Kur’ân-ı Kerim okur, onlar ve kendisi için duada bulunur. Kabir ziyaretinde, mezar taşlarına el-yüz sürülmez, kabirler çiğnenmez, üzerine oturulmaz ve yatılmaz. Ayrıca kabirlere karşı namaz kılınmaz ve ölülere adak yapılmaz.

Diyanet dini kavramlar sözlüğü

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answers ( 2 )

    1
    2022-05-05T17:35:52+03:00

    Kabir

    Ölen kimsenin konulduğu (defnedildiği) yer demektir. Buna mezar da denir. Burası dünya hayatıyla âhiret hayatı arasında bir geçiş yeridir. Kabirde sual haktır. Ölü, kabre konulduğunda kendisine iki melek gelir. Bunlara, “Münker ve Nekir” denir. Ölüye: “Rabbın kim? Peygamberin kim? Dinin ne?” diye sorarlar. Mü’min olan kimse bu sorulara: “Rabbim Allah, Peygamberim Muhammed aleyhi’s-selâm, Dinim İslâm” cevabını verir. Melekler bu cevabı alınca sevinir ve ölüyü kutlarlar. Artık kabir bu kimse için cennet bahçelerinden bir bahçe olur ve o, cennet hayatının tadını daha burada iken tadmaya başlar. İnanmamış olan ise bu sorulara cevap veremez. Bu kimse için kabir, cehennem çukurlarından bir çukur olur ve o, cehennem azabının acısını burada tadmaya başlar. Nitekim Peygamberimiz bu konuda: “Kabir, ya cennet bahçelerinden bir bahçe, yahut cehennem çukurlarından bir çukurdur.” buyurmuştur. (Tirmizi, Kıyame, 26) Sual için kabir şart değildir. Herhangi bir şekilde ölmüş ve kabre konulamamış olanlara; meselâ suda boğulmuş veya yanıp kül olmuş olanlara da sorulur. Ancak, peygamberlere ve çocuk yaşta ölmüş olanlara sual yoktur.

    En iyi cevap
  1. Kabir ne demektir? ne anlama gelir?

    Kabir, Arapça kökenli bir kelimedir. “Kbr” kökünden gelen kelime, “büyük, ulu” anlamına gelir. Kabir, bir insanın öldükten sonra gömüldüğü yer anlamına gelir. Kabir, aynı zamanda, “mezar” olarak da bilinir.

    Kabir, İslam inancına göre, insanın ölümden sonraki ilk durağıdır. Kabirde, insan, ahiretteki hayatının ilk sınavını verir. Kabirde, insanın yaptığı iyi ve kötü işler tartılır. İyi işler yapanlar, kabirde rahat olur. Kötü işler yapanlar ise, kabirde azap çeker.

    Kabir, aynı zamanda, insanın Allah’a olan yakınlığını da gösterir. İyi bir Müslüman olan kişi, kabirde de Allah’a yakın olur. Kötü bir Müslüman olan kişi ise, kabirde de Allah’tan uzak olur.

    Kabir, İslam kültüründe önemli bir yere sahiptir. Kabir ziyaretleri, İslam’ın önemli ibadetlerinden biridir. Kabir ziyaretlerinde, ölen kişiler için dua edilir ve onlara rahmet dilenilir.

Cevapla