Kabir ziyareti nasıl olur?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

KABİR ZİYARETİ

Kabir ziyareti nasıl olur

Kabir ziyareti adabımezar

 

Kabir ziyareti nasıl yapılır? Kabir ziyaretinde abdest gerekir mi?

İnsanın ölümüyle başlayıp kıyametin kopması sonucu yeniden dirilmesine kadar devam edecek olan hayata kabir veya berzah hayatı denir. Ahiret yurdunun birinci basamağı olan kabir hayatı aynı zamanda ilk sual yurdudur. Peygamber Efendimiz (sav) hadis-i şerifinde: “Kabir, ahiret duraklarının ilkidir. Bir kimse eğer o duraktan kurtulursa sonraki durakları daha kolay geçer. Kurtulamazsa sonraki durakları geçmek daha zor olacaktır.”(1) buyurarak bu hakikati bizlere bildirmiştir. İnsan her ne şekilde ve her nerede ölürse ölsün muhakkak ki berzah hayatını geçirecek ve kıyamet günü yeniden dirilecektir.

Alemlere rahmet Peygamberimiz kabirleri ziyaret edip ölüler için dua ve istiğfarda bulunmamıza izin vermiş ve hatta teşvik etmiştir. Kabir ziyareti ölü namına bir dua ve istiğfar aracı olduğu gibi bizler için de ölümü ve ahireti hatırlama sebebidir. Rasulullah (sav) Efendimiz “Kabirleri ziyaret etmek isteyen ziyaret etsin. Çünkü kabir ziyareti bize ölümü hatırlatır” buyurmaktadır. (2)
Peygamberimiz aynı zamanda kabir ziyareti esnasında şu nidada bulunmamızı bizlere tavsiye etmiştir. “Selâm size, ey bu diyarın mü’min ve Müslim halkı! İnşallah yakında biz de aranıza katılacağız. Allah’ın bizi de sizi de bağışlamasını dilerim.(3)

Kabir ziyareti esnasında mezar taşlarının, türbenin eşiğinin, sandukaların örtüsünün öpülmesi, kabirlerin süslenmesi, mum yakılması, türbelere, ağaçlara bez bağlanması mezarda yatan kişiden bir şey istenilmesi tevhit inancını zedelemektedir. Çünkü kendisinden bir şey istenecek olan sadece Allah Teâlâ’dır. Aynı zamanda herhangi bir vesileyle bir türbe veya yatıra kurban adanması büyük günahtır. Mezarların masraflı ve gösterişli bir şekilde inşası da doğru görülmemiştir.

Eşref-i mahlukat olan insanın ahiret yolculuğundaki ilk durağı olan kabristanları korumak, temiz tutmak, ağaç dikmek Rasulullah’ın bizlere tavsiyesidir.
Bir ayet mealiyle bitiriyorum:” O ki, hanginizin daha güzel davranacağını sınamak için ölümü ve hayati yaratmıştır. O, mutlak galiptir, çok bağışlayıcıdır.”(4)

TIKLA OKU
__________________________
1- Tirmizi, Zühd, 5
2- Tirmizi, Cenaiz 70
3- Müslim, Cenaiz, 108.
4- Mülk, 67/2

Hurafe nedir örnekler

Kabristan ziyareti nasıl olmalı

Answer ( 1 )

    0
    2020-11-15T16:16:04+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Mezarlıklarımız, temiz ve tertipli, israf ve gösterişten uzak olmalıdır. Kabirlerin üzerine oturulmamalıdır. Kabir ziyaretinde bulunurken İslam inancına uygun düşmeyen tutum ve davranışlardan sakınmak gerekir. Mezarlıklara veya türbelere ziyarete gidip oradaki ağaçlara mendil bağlamak, mezarların taşını toprağını öpmek, üzerlerindeki örtülere yüz sürmek ve bunlardan medet ummak, şifa beklemek gibi haram davranışlardan sakınmalı ve bu tür bid’at ve hurafelerden şiddetle kaçınmalıyız.  O hâlde bize düşen görev, yakınlarımızın, dost ve sevdiklerimizin mezarlarını, sade bir biçimde düzenlemek, temiz tutmak, yeşillendirmek ve mümkünse mezarların başına bir fidan dikmektir.

     

Cevapla