Kabirde sorulan sorular ve cevaplar

Question

Meleklerin soracağı sorular

Kabirde sorulan sorular ve cevaplar

Normal dünya hayatında dinde fazla gözü olmayan bir insan yani namaz kılmayan oruç tutmayan biri kabirde rabbin kim denildiğin de sorulara doğru cevap verdiğinde kabir de vaâd edileni alır mı

kabirde sorulara cevap veremezsek ne olacak?


Kabir sorgusu ile ilgili bu soruyu çok kişi merak eder ve hep hocalara bu soru sorulur çok ilginç bir soru

İlginç olması şöyle, dersine hiç çalışmayan bir öğrencinin sınavda bütün sorulara cevap vermesi onu sınıfı geçirir mi gibi bir soru olmuş

Unutmayın dünyada iman gereği amel etmeyen büyük günahlardan kaçmayan kişi maalesef ahirette başarı elde edemeyecek ne sorulara cevap verebilecek ne meleklerin elinden kurtulabilecek

———————————-

HADİSLERDE GEÇEN KABİRDE SORULACAK SORULAR

Diğer bir rivâyette, gelen bu iki meleğin renklerinin simsiyah, gözlerinin gök mavisi, isimlerinin de Münker ve Nekîr olduğu ifâde buyrulmuştur.

Yine bir başka hadîs-i şerîfte de Resûlullah Efendimiz şöyle buyurmuşlardır: “Meyyit mezara konulur. Sâlih bir zât ise kabrinde endişesiz ve korkusuz bir şekilde oturtulur ve:

«–Sen hangi dinde idin?» diye sorulur. O:

«–Ben İslâm dîninde idim.» diye cevap verir. Sonra:

«‒Şu zât kimdir?» diye (Resûlullah hakkındaki îtikādı ve kanaati) sorulur. O da:

«–Muhammed Allâh’ın Resûlü’dür. O, bize Allah katından apaçık deliller getirdi. Biz de O’nu tasdik ettik.» diye cevap verir. Daha sonra:

«–Sen Allah Teâlâ’yı gördün mü?» diye sorulur. O da:

«–Hiç kimse Allah Teâlâ’yı (dünyada) göremez!» diye cevap verir. Daha sonra onun için Cehennem tarafına bir pencere açılır. Ölü ona bakarak Cehennem alevlerinin (şiddetli hararet ve sıkışıklık sebebiyle) birbirini kırıp geçirdiğini görür. Ona:

«–Allah Teâlâ’nın seni koruduğu ateşe bak!» denilir.

Sonra onun için Cennet tarafına bir pencere açılır. Cennet’in süslerine ve nîmetlerine bakmaya başlar. Kendisine:

«–İşte bu güzel yer, senin makâmındır.» denildikten sonra:

«–Sen (dünyada) yakînî îmân üzere idin, bu sağlam îmân üzere öldün ve (kıyâmet günü) inşâallah bu îmân üzere diriltileceksin.» denilir.[2]

Kötü kişi de dehşet ve korku içinde mezarında oturtulur ve kendisine:

«–Sen hangi dinde idin?» diye sorulur.

«–Bilmiyorum.» diye cevap verir. Sonra:

«–Şu zât kimdir?» diye (Resûlullah hakkındaki îtikādı ve kanaati) sorulur. O da:

«–İnsanlar O’nun hakkında bir şeyler söylüyorlardı, ben de onu söyledim.» der. (Yani dînî konularla pek alâkası olmadığını, kalabalığa uyup insanları körü körüne taklit ettiğini dile getirir.)

Cennet tarafına bir pencere açılır. Cennet’in süslerine ve nîmetlerine bakmaya başlar. Kendisine:

«–(Îmân etmediğin için) Allâh’ın senden uzaklaştırdığı Cennet’e bak!» denilir.

Daha sonra onun için Cehennem tarafına bir pencere açılır. Oraya bakar, alevlerin birbirini kırıp geçirdiğini görür. Ona:

«–İşte bu, senin yerindir. (İslâm hakkında) şüphe üzere yaşadın, şüphe üzere öldün ve inşâallâh, (kıyâmet gününde) şüphe üzere diriltileceksin!» denilir.” (İbn-i Mâce, Zühd, 32. Ayrıca bkz. Buhârî, Cenâiz, 68, 87; Müslim, Cennet, 70)

Diğer bir hadîs-i şerîfte de, vefât eden kimseye, şayet Cennet ehlinden ise Cennet ehlinin makamlarından bir makam, Cehennem ehlinden ise Cehennem’in hücrelerinden birinin gösterileceği ve kendisine şöyle denileceği haber verilmiştir:

“Burası senin (müstakbel ve ebedî) durağındır. Kıyâmet günü Allah seni buraya gönderecektir.” (Buhârî, Cenâiz 90)

“…Yeniden diriltilip oraya varıncaya kadar bu şekilde makâmı kendisine gösterilir.” (Buhârî, Rikāk, 42)

Yine Fahr-i Kâinât Efendimiz, insanların kabirlerinde îman imtihanına tâbî tutulacağını ve kendilerine bazı sualler sorulacağını haber vermiş ve “Bana, sizin kabirde Deccâl fitnesi gibi (veya) ona yakın büyüklükte bir imtihana tâbî tutulacağınız vahyedildi.” buyurmuşlardır. (Buhârî, Vudû’, 37)


İmanına Salih amellerle sağlamlaştırmayan imanını günahlardan korunma yani insan kabirde maalesef meleklerin sorduğum sorulara cevap veremez

Yukarıdaki öğrenci örneği sınav örneği de güzel olmuş


Kabil sorgularını geçmek o kadar basit olsaydı kimse ibadet etmez sadece sorulara cevap ezberledi

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answers ( 2 )

    0
    2021-04-09T20:36:33+03:00

    Mezarda hangi sorular sorulur hadis var mı

    0
    2023-06-06T21:50:25+03:00

    İslam’da, ölümden sonra bireylerin dünya hayatı ile Kıyamet Günü arasında bir geçiş aşaması olan Berzah adı verilen bir durum yaşadıklarına inanılmaktadır. Bu sırada ölen kişi, kabirde Münker ve Nekir olarak bilinen iki melek tarafından sorguya çekilir. İşte kabirdeki soru ve cevaplarla ilgili bazı önemli noktalar:

    1. Sorgulamanın Amacı: Kabir sorgusu, kişinin imanını, inancını ve hayattaki eylemlerini değerlendirmek için bir imtihan görevi görür. Ahirete hazır olup olmadıklarını belirler ve Allah’a karşı sorumlu olduklarını hatırlatır.
    2. Sorulan sorular: Sorulan belirli sorular değişebilir, ancak genellikle üç ana konu etrafında dönerler:

      A. Senin Rabbin kim? Kişiye Allah’ı Rableri ve Yaratıcıları olarak tanıyıp tanımadıkları sorulur.

      B. Dinin nedir? Kişiye İslam inancına bağlılığı ve Hz. Muhammed’in (sav) öğretilerini takip edip etmediği sorulur.

      C. Peygamberiniz kimdir? Kişiye Hz. Muhammed (sav)’i Allah’ın son elçisi olarak tanıyıp kabul edip etmediği sorulur.

    3. Beklenen cevaplar: Allah’ın birliğine iman, İslam’ın hak din olarak kabulü ve Hz. Kişinin inanç ve kesinlik ile yanıt vermesi beklenir.
    4. Cevapların Sonuçları: Kişinin mezardaki cevaplarının ahiret yolculuğuna yansımaları vardır. Doğru cevap verenler, iman ve doğruluk gösterenler rahat ve kolaylığa kavuşurken, cevap vermeyenler veya yanlış cevap verenler sıkıntı ve imtihanlarla karşılaşabilirler.

    Unutulmamalıdır ki kabir sorgusu gaybî bir bilgi meselesidir ve farklı rivayetlerde ayrıntılar değişebilir. Ayrıntılar, Müslümanlar için bir rehberlik kaynağı olarak hizmet eden İslami öğretilere ve hadislere H.z Muhammed’in (sav) sözleri dayanmaktadır.

    Müslümanlara İslami öğretiler hakkında bilgi edinmeleri, inançlarını güçlendirmeleri ve ahirete hazırlanmak için doğru bir hayat yaşamaya çalışmaları tavsiye edilir. İstiğfar etmek, ibadet etmek ve İslam’ın öğretilerine uymak, bir müminin kabir ve ahiret için hazırlanmasının temel unsurlarıdır.

    En iyi cevap

Cevapla