Kabri açmak caiz mi

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Kabri Açmak
Kabri Hangi Durumlarda Açabiliriz

SORU: Bir başka yere nakletmek için cesedi kabrinden çıkarmak hususunda dinin hükmü nedir?

CEVAP: Fıkıh âlimleri şöyle demişlerdir: Müslümanın defnedildiği kabir, orada ölünün etinden ve kemiğinden bir parça bulunduğu sürece onun adına vakfedilmiş bir yer sayılır. Meşru bir sebep olmadıkça kabirin açılması caiz olmaz.

Meselâ kabir içinde (defin sırasında düşerek) unutulmuş bir şey bulunması, kabrin olduğu yeri su basma korkusunun bulunması veya cenazeyi vahşi bir hayvanın parçalayıp yeme korkusunun olması veya çok uzak bir yerde bulunan kabrin, ailesinin kolayca ziyaret edebilmesi için yakın bir yere taşınmak istenmesi gibi durumlarda cenazenin bulunduğu kabri açıp oradan başka yere nakletmek caiz olur. Şu kadar ki cenazeye bir saygısızlık yapılmamalı, ceset parçalanıp dağılmamalı veya kemikleri kırılıp parçalanmamalıdır.

Hanefî mezhebinde de bir Özür olmadıkça cenazeyi başka yere nakletmek haramdır. Meselâ bir kadının oğlu, memleketi dışında bir yerde ölüp oraya defnedilse, annesi onun uzak yerde olmasından dolayı sabredemeyip, oğlunun cenazesini yakın bir yere nakletmek istese

bu bir özür sayılmaz, dolayısıyla da onun bu isteği yerine getirilmez.


kabre konulup uzerıne toprak atıldıktan sonra artıkcemaatın elınden cıkmıs yuce allahın a teslım edılmıs sayılır artık zaruret bulunmadıkca kabrın acılmaması gerekır ama cok onemlı bı gerekce varsa acılabılır.
Benzeri konular:

Cevapla