Kadın başkasının yerine hacca gidebilir mi?

Question

Kadin baskasinin yerine hacca gidebilir mi

Kadının başkası yerine haccetmesi:

1. İster farz, ister adak haccı olsun bir kadın haccedemeden vefat ederse velisinin, onun malından, onun yerine haccedecek birini hacca göndermesi vaciptir. Mûsâ bin Seleme (r.a.) anlatıyor; ‘Sinan bin Seleme el-Cühenî’nin hanımı, Rasûlullah (s.a.v.)’e, haccetmeden vefat eden annesinin yerine haccetmesinin geçerli olup-olmayacağını sordu. Rasûlullah (s.a.v.); «evet, şayet annesinin borcu olsaydı, onu ödediğinde geçerli olmayacak mıydı?! O halde, annesinin yerine haccedebilir» buyurdu’

2. Bir kadın, başka bir kadının yerine haccedebilir:

Yukarıda zikredilen hadiste de belirtildiği gibi, bir kadının başka bir kadının yerine haccetmesi caizdir. Bu nedenle Şeyhu’l-İslam Ibn Teymiye, ‘bir kadın, başka bir kadının yerine haccedebilir. Bu konuda âlimler görüş birliği içerisindedirler. Haccedecek kadının, kendi kızı veya başkası olması farksızdır’ demiştir.

3. Bir kadın, bir erkeğin yerine haccedebilir:

Dört mezhep imamı ve diğer âlimler, babasının yerine haccetmek isteyen Has’am’lı kadına, Peygamberimizin ‘onun yerine haccedebilirsin’ buyurmasını, delil göstererek buna cevaz vermişlerdir.

4. Bir kadın, bebeğiyle birlikte haccetmesi durumunda onun için de sevab kazanır:

Bebeğini taşıması, ihramlının sakındığı şeylerden, onu da sakındırması ve ihramlının yaptığı her şeyi ona da yaptırması nedeniyle, çocuğundan dolayı sevap kazanır. İbn Abbâs (r.a.) anlatıyor; … bir kadın küçük çocuğunu (Peygamber (s.a.v.)’e) kaldırdı ve; «bunun için hac var mı?» diye sordu. Peygamber (s.a.v.); «evet,

sana da sevap vardır» buyurdu 1269 Bu hadis, çocukların haccının kabul olduğu ve bundan dolayı sevap alındığına delildir. Fakat çocuğun haccı, akıl-bâliğ şartının gerektiği, farz haccı yerine geçmez.

5. Başkasının yerine haccedecek kadının, kendi farz haccını yapmış olması gerekir:

Âlimlerin çoğu bu görüştedir. Bu, İbn Abbâs (r.a.)’dan de nak ledilmiştir. İbn Teymiye’nin de belirttiği gibi, sahabeler arasında bu kanaate muhalefet eden bilinmemektedir.

Hanefî mezhebine göre, kendi haccını -şartları oluşmadığı için yapamamış olan kişi, başkasının yerine hac yapabilir. (Çev.)

Hatırlatma:

Kadının yerine erkeğin de haccetmesi caizdir. Ibn Abbâs (r.a.) anlatıyor; ‘Bir adam Peygamber (s.a.v.)’e geldi ve; «kız kardeşim haccetmek için adakta bulunmuştu. Haccedemeden vefat etti>> dedi. Peygamber (s.a.v.); «şayet onun borcu olsaydı, onu öder miydin?»> diye sordu. Adam; «evet» dedi. Bunun üzerine; «o hal de, Allah’a olan borcunu da öde! Ödenmeye en fazla layık olan borç budur»> buyurdu’

‘Hac ibadetinizi benden öğrenin’ buyuran, Rasûlullah (s.a.v.) gibi nasıl haccedilir?

Her Müslüman yapacağı hac ibadetinin, Rasûlullah (s.a.v.)’in haccı gibi olmasını ve kabul edilmesini arzular ve haccın faziletine kazanmak ister.
İşte bu nedenle, Câbir (r.a.)’in rivayet ettiği hadiste anlatıldığı şekilde, kadınlar için hac ibadetini burada özetleyeceğiz. Çünkü veda haccıyla ilgili en güzel rivayette bulunan sahabi Câbir (r.a.)’dir. Bu rivayette, Peygamber (s.a.v.)’in Medine’den çıkışından sonuna kadar her anı anlatılmıştır. Bu nedenle de veda haccının en kapsamlı rivayetidir. Daha sonra, hac ibadetinde yapılması gerekenleri, bütün ayrıntılarıyla ve rükün, vacip, müstehap ve diğer kısımlarıyla birlikte zikredeceğiz. -Allah’tan yardım diliyoruz-.

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

    1
    2025-01-24T17:03:47+03:00

    Evet, bir kadın başkasının yerine hacca gidebilir, ancak bunun belirli şartları vardır. İslam’a göre vekâleten hac (niyabet haccı), hac farizasını yerine getiremeyen kişiler için mümkündür. Bu konuda dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır:

    Hac Farz Olmuş Olmalı: Hacca gitmesi istenen kişinin (vekalet verenin) hac farizasını yerine getirme şartlarını taşıyor olması gerekir. Yani bu kişinin Müslüman, akıl sahibi, ergenlik çağına ulaşmış ve maddi olarak hacca gitmeye gücü yetiyor olması lazımdır. Ancak sağlık gibi engeller nedeniyle gidemiyorsa vekil tayin edilebilir.

    Vekilin Şartları: Vekil olacak kişinin Müslüman, akıl sahibi ve ibadetleri yerine getirebilecek bir durumda olması gerekir. Kadın ya da erkek fark etmeksizin bir Müslüman, vekil olarak başkasının yerine hacca gidebilir.

    Kadının Mahremiyet Şartı: Kadınlar için İslam’da mahremiyet kuralları önemlidir. Kadın, vekâleten hacca gidecekse, mahremsiz uzun bir yolculuğa çıkmamalıdır. Mahremi (yakın bir erkek akrabası) ile ya da güvenli bir grup eşliğinde gitmesi tavsiye edilir. Bazı mezhepler, güvenilir bir grup eşliğinde mahremsiz de gidilebileceğini belirtir.

    Vekâletin Verilmesi: Hacca vekâleten gidecek kişiye açıkça vekâlet verilmelidir. Hac vekâletinin sözlü veya yazılı olarak ifade edilmesi yeterlidir.

    Hac Türü: Vekil, vekâlet aldığı kişi adına hac ibadetini eksiksiz şekilde yerine getirmekle yükümlüdür. Kendi adına değil, vekâlet aldığı kişi adına niyet eder ve ibadetlerini ona göre yapar.

    Bu şartlar yerine getirildiğinde, bir kadın başkasının yerine hacca gidebilir. Ancak detaylı ve kişisel durumlar için bir din âlimine danışmak da faydalı olacaktır.

    En iyi cevap

Cevapla