Paylaş
Kadın cenazesini kimler yıkayabilir?
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Kadın cenazesinin yıkanması
Vefat Eden Kadının Yıkanması:
Vefat edeni, ailesinden bulunan kimselerin yıkaması, daha sonra da kefenleyip, cenaze namazını kılarak, defnetmesi gerekir. Çünkü Peygamberimiz (s.a.v.) kızı Zeynep vefat ettiğinde, onu yıkayan Ümmü Atiyye ve beraberindeki hanımlara; ‘onu üç veya beş defa yıkayınız buyurmuştur.
Vefat eden hanımları, hanımlar yıkar. Bir istisna olarak, kocası da yıkayabilir. İleride bu konu izah edilecektir.
Vefat eden bir hanımın yıkanması ve onu yıkayacak hanımların vasfı:
Cenazelerin yıkanmasıyla ilgili en sahih rivayet, Ümmü Atiyye (r.anhâ)’nın naklettiği hadistir. Âlimler bu hadisi delil almışlardır.
Bu hadisin metni ve hadisten çıkarılan hükümler şunlardır;
Ümmü Atiyye (r.anhâ) anlatıyor; ‘biz kızını yıkarken, Rasûlullah (s.a.v.) yanımıza girdi ve; «[yıkamaya sağdan ve abdest azalarından başlayınız] onu su ve sidr ile üç, beş veya yedi defa yıkayınız. En son yıkamada kâfûr kullanınız. Yıkamayı bitirdiğiniz zaman bana bildiriniz» buyurdu. Biz yıkamayı bitirdiğimizde ona haber verdik. Bize izarını941 verdi ve; «bunu ona iç gömleği yapınız buyurdu,
Başka bir rivâyette Ümmü Atiyye (r.anhâ), ‘biz Zeyneb’in saçını taradık ve üç bukle yaptık’ demiştir.
1. Vefat eden hanımları, hanımlar yıkar.
2. Cenaze yıkayacak olanlarda bulunması gereken özellikler:
a) Takva Sahibi Olması: Çünkü takva sahibi kimseler, Allah’ın koyduğu sınırları ve şeriatın emirlerini daha iyi bilirler ve cenaze de bulunan ayıp ve kusurları gizler, onu kötü sözlerle ve benzeri ifadelerle anmazlar. Nitekim Peygamberimiz (s.a.v.); ‘kim, bir Müslüman’ın ayıbını gizlerse; Allah’a kıyamet günü o kimsenin ayıbını gizler; ‘ölülerinizi kötü sözlerle anmayınız; kuşkusuz onlar önceden yaptıklarıyla karşılaşmışlardır buyurmuştur. Ayrıca vefat edenin sırrını korur, gıybetini yapmazlar. Peygamberimiz (s.a.v.) gıybeti şöyle tanımlamıştır; ‘gıybet, hoşlanmayacağı şekilde kardeşini anmandır. Söylediğin şey, kardeşinde bulunu yorsa, onun gıybetini yapmış olursun; eğer bulunmuyorsa ona iftira etmiş olursun’
Peygamberimiz (s.a.v.); ‘Ölüyü yıkadıktan sonra, onun sırrını gizleyeni, Allah kırk defa affeder. Allah, ölüyü kefenleyene, ince ve kalın saf ipek elbise giydirir. Ölü için kabir kazıyıp, onu gömene, kıyamet gününe kadar oturacağı bir mesken mükâfatı gibi mükâfat verir’ buyurmuştur.
b) Cenaze amayı Bilmesi: Kuşkusuz, cenazeyi nasıl yıka ması gerektiğini bilen, Rasûlullah (s.a.v.)’in sünnetini uygular ve yıkamayı güzel yapar. Peygamberimiz (s.a.v.), kızı Zeyneb’i yıkaması için Ümmü Atiyye’yi bu nedenle tercih etmişti. İbn Abdilber, Ümmü Atiyye’nin vefat eden hanımları yıkamakla görevli olduğunu belirtmiştir.
BENZER KONULAR:
Answers ( 2 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İslam’da kadın cenazesini yıkama işlemi genellikle kadınlar tarafından yapılır. Kadınların tercih edilmesinin nedeni, İslam’da mahremiyet ve hassasiyetle ilgili kuralların bulunmasıdır. Kadınlar genellikle kadın cenazelerini yıkamakla görevlendirilir ve bu görevi yerine getirirler. Ancak, durumun aciliyeti veya uygun bir kadın bulunamaması gibi durumlarda, kocası gibi yakını tarafından da yıkama işlemi yapılabilir. Bu durumda, cinsiyet dikkate alınmaksızın, gereklilik ve mahremiyet kurallarına riayet edilir.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İslam’da kadın cenazesini yıkayabilecek kişiler, ölen kadının akrabaları, eşleri veya yakın arkadaşlarıdır. Cenazeyi yıkayacak kişilerin, ölen kadının (Ailesi izin verirse) kadın arkadaşları, annesi, kız kardeşi, teyzesi, halası veya kızı olması daha uygundur. (Veya belediye kadın yıkama görevlisi)
Cenazeyi yıkayan kişilerin, aşağıdaki hususlara dikkat etmesi gerekir:
Cenazeyi yıkarken, ölüye saygılı davranmak gerekir.
Cenazeyi yıkarken, temiz su kullanmak gerekir.
Cenazeyi yıkarken, abdestli olmak gerekir.
Cenazeyi yıkarken, ölüye dua etmek gerekir.
Cenazeyi yıkadıktan sonra, ölen kişinin bedeni, kefenlenir ve defnedilir.