Paylaş
Kadın doğum yaptıktan sonra ne kadar zaman bekler?
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Lağusa halinin geçtiğini nasıl anlarım
Ümmü seleme (r.a) rivayet etmiştir:
”Resülullah (s.a.v) lağusa bir kadın, doğumdan sonra kırk gün veya kırk gece oturur (namazı ve orucu terk eder) di.
NİFÂS (LOHUSALIK) HÂLİ
Nifas: Çocuk doğuran kadının, doğumdan sonraki kan görme hâlidir. Bunun en azı için bir kaide yoktur; birkaç saat da olabilir. En çok müddeti ise kırk gündür. Kırk günden sonra görülen kan nifas kanı değil, özür kanı sayılır. (Şafii mezhebine göre, nifâsın en çok müddeti altmış gündür.)
Nifas müddeti, ilk çocuğun doğmasından sonra belli olur. İlk doğuran kadın, nifas müddetinin kaç gün devam ettiğini öğrenmelidir. Nifâs süresi içinde görülen temizlik de nifâstan sayılır. Meselâ, onbeş gün kan görülüp on gün kesilse, on gün daha kan gelip -son olarak- kesilmiş olsa, bu otuz beş günün hepsi nifas müddeti sayılır.
Birinci çocuğunda meselâ sâdece yirmi gün kan görüp, daha fazla sürmeden kanaması kesilen kadının, nifas âdeti yirmi gün olarak kararlaşmış olur. İlk doğumdan sonra kırk gün sürmeden kanaması kesilen kadın, kırk gün beklemeden cinsi münasebette bulunmaz. Çünkü, kırk gün içinde tekrar kan görüp, nifas hâlinin devam etmesi mümkündür. Fakat, kan kesildiği müddetçe -ihtiyâtan- namaza başlar. Meselâ, nifâs hâli yirmi gün sonra kesilip, kırk günün içinde bir daha kan görülmemiş olursa, yirmi günden sonraki namazlar borç olacağından, vaktinde kılınmamışsa onların kaza edilmesi farz olur.
Şayet ilk doğumdaki nifâs kanaması kırk günü geçer se, nifâs müddeti kırk gün olur; kırk günden fazlası özür kanı sayılır. Bu durumda, kırkıncı günün sonunda kana ma kesilmese de gusledilir. Bundan sonra -kırk günden fazlası özür kanı olduğundan- kanama devam etse de, her namaz vakti ayrıca abdest alip namazları kılmak gerekir.
Nifas müddeti bir defa ile sâbit olduğu gibi, bir defa ile de değişebilir. Nitekim hayız da böyledir. Meselâ, evvelki doğumda yirmi beş gün kan görüldüğü takdirde, nifas müddeti yirmi beş gün olarak kararlaşacağı gibi, sonraki doğumda ancak yirmi gün kan görülmüş olsa, bu sonra kinin nifâs müddeti de yirmi gün olur. Böylece, nifás âdeti değişerek yirmibeş günden yirmi güne dönmüş olur. Bunun gibi, sonraki doğumda kanama süresi otuz gün devam edip kesilse, nifãs müddeti otuz güne çıkmış olur. (Bu müddet içinde, nifâs hâlinde haram olan şöylerden sakınmak icâb eder.)
Fakat, önceki doğumda nifâs müddeti meselâ otuz gün olduğu halde, sonraki doğumda kanama hâli kırk beş gün olsa, bunun yine ancak otuz günü nifâs olur; öbür günle ri özür hâli sayılır. Çünkü, ikinci nifâsta kanama kırk gü nü geçtiği takdirde, bunun müddeti önceki nifâsa göre kabul edilir. Bu durumda, nifas sayılmayan günlerin namazı kaza edilir.
El, ayak gibi vücut organları belirmiş olan bir çocuğun düşmesiyle nifâs hâli olur. Organlarının bazısı hiç belli olmayacak şekilde bir düşükten dolayı, nifãs hâli meydana gelmez. Bu durumda görülen kan, hayız şartlarını taşı yorsa hayız kanıdır. Hayız şartları mevcud değilse özür kanı olur.
Bir kadın ikiz doğursa, nifâs müddeti birinci çocuğun doğuşundan itibaren hesaplanır.
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Kadın doğum yaptıktan sonra ne kadar zaman bekler ile ilgili Rasulullah (sav) şöyle buyuruyor;
Rasulullah (s.a.v) lağusa bir kadın, doğumdan sonra kırk gün veya kırk gece oturur (namazı ve orucu terk eder) di.
Midas müddetinin en çoğu; kırk gündür. Kırk günden sonra görülen kan nifas kanı değil, özür kanı sayılır. Fakat bu Şafii mezhebine göre, nifâsın en çok müddeti altmış gündür.