Kadın erkek karışık namaz kılabilir mi
kadın erkeğin yanında namaz kılabilir mi
1. Mekkede mesela erkek kadın karışık oluyor ya, bazı kadınlar, kadınlar bölümünde değilde, direk kabenin önünde eğilip namaza duruyorlar herkes tavaf yaparken. Ortalıkta, erkeklerin yanında namaz kılmaları caizmidir ?
2. mesela cemaatle namaz kılınıyorsa, kadının erkeklerin yanına gitmesi ve namaz kılması caizmi? (Yanlarında ama temas yok ?) (kabede veya türkyiede herhangi biyerde?)
3. cemaatle değilde yalnız kılınan namaz var diyelim. Kadın böyle namaz kılan erkeğin yanında namaz kılabilirmi? (kabede veya türkiyede herhangi biryerde?)
Answers ( 1 )
Namaz kılarken saf düzeni şu şekildedir;
Önde erkekler, arka safta erkek çocuklar, onların arkasında kadınlar saf tutar.
Kabe de namaz kılarken kadın ve erkeklerin ayrı ayrı namaz kılmaları veya aralarında engel olması zor olduğu için zarurete binaen bu şekilde namaz kılmak caizdir.
Kadın ve erkeğin aynı safta namaz kılması namazı bozmaktadır.
Kadın ve erkek yanyana cemaatle namaz kılamaz Mekke’de mescid-i haram’da hariç
İslam’da, namaz sırasında cinsiyet ayrımını sürdürmek için genel bir ilke vardır. Erkekler ve kadınlar, dikkat dağıtıcı unsurları en aza indirmek ve odaklanmış bir ibadet atmosferini teşvik etmek için ayrı alanlarda veya belirlenmiş alanlarda dua etmeye teşvik edilir. Bu uygulama İslami öğreti ve geleneklerin yorumlarına dayanmaktadır.
Ancak, uygulamaların ve yorumların farklı Müslüman topluluklar ve kültürler arasında farklılık gösterebileceğini not etmek önemlidir. Küçük aile toplantıları veya evdeki gayri resmi ortamlar gibi bazı ortamlarda, erkeklerin ve kadınların birlikte dua etmesi alışılmadık bir durum değildir. Bu durumlarda, yine de namaz sırasında kadın ve erkek arasında fiziksel ayrılığın korunması veya perde veya duvar gibi bir engel oluşturulması tavsiye edilir.
Camiler gibi resmi İslami cemaat ortamlarında, erkekler ve kadınlar için ayrılmış ayrı ibadet yerleri vardır. Bu ayrım, ibadet için elverişli bir ortam sağlamayı ve her iki cins için de tevazu ve konsantrasyon sağlamayı amaçlamaktadır.
Topluluğunuzun öğretilerine ve uygulamalarına veya takip ettiğiniz İslami düşünce okuluna dayalı olarak özel rehberlik sağlayabilecek yerel bilim adamlarına veya dini yetkililere danışmanız her zaman tavsiye edilir. Kendi özel bağlamınızda dua ve cinsiyet ayrımcılığına ilişkin daha ayrıntılı bilgiler ve tavsiyeler sunabileceklerdir.