Paylaş
Kadın Erkektendir Sözünün Manası Nedir?
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Kadın Ve Erkek Eşitliği
SORU: “Kadın erkektendir” sözünü kim söylemiştir ve bunun manası nedir?
CEVAP: Meydani Mecma’üî Emsal adlı kitabında bu sözün Arablar arasında söylenen en eski atasözlerinden biri olduğunu ifade etmiştir. Bunun manası şudur: Kadınla erkek aynı kökün ayrı dallarıdırlar. Aynı menşedendirler ve kadın erkeğin kardeşidir. Allah buna şöyle işaret
etmektedir:
Ey insanlar! Sizi bir tek nefisten yaratan ve ondan da eşini yaratan ve ikisinden bir çok erkekler ve kadınlar üretip yayan rabbı-nizden sakının! (Nisa/l)
Bunun üzerine rableri onların dualarını kabul etti. (Dedi ki “Ben erkek olsun kadın olsun —ki hep birbirinizdensiniz- içinizden çalışan hiç bir kimsenin yaptığını boşa çıkarmayacağım. (Âl-i İm-ran/195)
Rasülullah da şöyle buyurmuştur: Kadınlar, erkeklerin öz kardeşleridirler.
Bununla beraber bu kardeşlik onların ayrı ayrı huy ve özelliklere sahip olmasına mani değildir.
Benzeri konular:
- Kocamın ikinci eşiyim bana adil davranmıyor?
- “Adalet” kelimesinin anlamını araştırarak adaletle ilgili bir ayet meali yazınız.
- Evrensel ahlak ilkeleriyle İslam’ın ahlak ilkeleri arasında ne tür benzerlikler vardır?
- Halvet (Nikahsız olan kadın ve erkeğin baş başa kalması)
- Allah’ın isimlerinden el Muksıt ne demek
- Tümünü görüntüle.
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Kadın ve erkek eşitliği, insanların cinsiyetlerine bağlı olarak ayrımcılığa uğramadan, eşit haklara, fırsatlara ve değerlere sahip olmalarını ifade eder. Bu kavram, toplumun her alanında adalet, insan hakları ve sosyal adalet ilkelerini yansıtan bir ilkedir.
İslam dini, kadın ve erkek arasında eşitliği teşvik eden bir anlayışa sahiptir. İslam’da, kadın ve erkek arasında fırsat eşitliği, adalet ve değerler açısından bir ayrım yapılmaz. Kuran’da, kadınların ve erkeklerin birbirleriyle işbirliği içinde olması, karşılıklı sevgi, saygı ve destek sağlaması vurgulanır.
İslam hukukunda kadın ve erkek arasında bazı farklılıklar olabilir, örneğin miras paylaşımında veya boşanma sürecindeki bazı ayrıntılarda. Ancak bu farklılıklar, toplumun belli ihtiyaçlarını veya hikmetleri yansıtan spesifik hukuki düzenlemelerdir ve temelde kadın ve erkek arasında eşitlik prensibine zarar vermezler.
Günümüzde, kadın ve erkek eşitliği konusunda ilerlemeler kaydedilmiştir, ancak hala dünya genelinde cinsiyet eşitsizliği ve ayrımcılıkla mücadele etmek gerekmektedir. Kadınların eğitim, iş gücüne katılım, liderlik pozisyonlarına erişim, politik temsil gibi alanlarda eşit fırsatlara sahip olmaları önemlidir.
Kadın ve erkek eşitliği, insan hakları evrensel beyannamesi ve diğer uluslararası belgeler tarafından da desteklenmektedir. Toplumun ilerlemesi ve adaletin sağlanması için kadın ve erkek arasında eşitliği teşvik etmek ve kadınların tam ve etkili katılımını sağlamak önemlidir.
Bu konuda daha spesifik bilgilere ve perspektiflere ulaşmak için kadın hakları aktivistleri, cinsiyet eşitliği savunucuları ve akademisyenlerin çalışmalarına başvurmanızı öneririm.