Paylaş
Kadın eşinin kendisine verdiği parayı biriktirebilir mi?
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Aile içinde para biriktirmek caiz mi?
Merhaba benim eşimi ve ailesi ortak yani paraları bir daha birbirlerinden ayrılmamışlar. Ben eşimin ev masrafı için ve benin kendi ihtiyaçlarım için verdiği paradan birikim yaparsam helal midir? Abileriyle paraları birdir ama farklı evlerde yaşıyorlar .
CEVAP:
Kadının evde kocasının verdiği parayı biriktirmesinde dini bir engel yoktur.Aile ortaklığı devam etmesine rağmen kocanızın size verdiği harçlıkları biriktirmenizde dini bir sakınca yoktur caizdir.
Aile şirketi ile alakalı bir durum değildir tamamen sizin kocanızla ilgili ve sizinle ilgili bir durumdur şayet kocanız siz bu durumda size izin veriyorsa bunun bir günahı olmaz fakat aileye yapmanız gereken masrafları kısıp yani eksik bırakıp para biriktirmek ve bunu kocaya haber vermemek o zaman caiz olmaz.
BENZER KONULARIMIZ:
Answers ( 3 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Dinen kadın erkeğin erkek kadının parasını izinsiz olarak kullanamaz bu 1 lira da olsa fark etmez herkesin mal mülkiyeti hakkı müstakildir .Evlenmiş olmak birbirinin malından istediğin gibi istifade etmek değildir fakat erkek cimrilik yapıyor kira vermiyor, elektrik su doğalgaz veya üst giyim parası vermiyor çocukların acil ihtiyaçlarını karşılamıyorsa erkek cimrilik yapıyorsa elinde mal olduğu halde vermiyorsa mesela elektrik parasını ödemediği için evin elektriği kesiliyorsa veya çocuklar hastaneye gidiyorsa ihtiyacını karşılamıyorsa bu halde kadın erkeğin cebinden ihtiyacı olduğunu alabilir ,mesela elektrik parasını ödeyecek kadar veya işte çocuğunu ilaclarini alacak kadar para kaldırıp harcayabilir çünkü burada erkek görevini yapmıyordur.
Veya erkek kadına harçlık veriyorsa hanım bu sende bulunsun gerektiğinde harca gerektiğinde biriktir diyorsa kadın onu tabii ki de biriktirebilir çok savurganlık olmamak şartıyla eşine lazım olabilir veya evlilerle alakalı bir ihtiyaç olabilir kadın onu alır bunda bir sorun yok ama buradaki önemli olan nokta da kadının da yemeden içmeden kısmaması bazı kadınlar var sırf para biriktirmek için yemekten kısarlar pazardan kısarlar veya çocukların ihtiyacından kısarlar parayı biriktirmek için o da uygun değildir caiz değildir zaten kadın fazla olan miktarı eşinin ona verdiği paradan pazara ihtiyacına çocuklarına ihtiyacını karşıladıktan sonra belli bir miktar varsa onu savurmadan biriktirebilir
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Kadın, kocasının kendisine verdiği ve harcamasına izin verdiği parayı alınması gereken faz eşyaları aldıktan sonra biriktirmesinde dini bir engel yoktur, en doğrusu ise kocasına haber vermesidir.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Eşler arasındaki mali konular, İslam hukukunda evlilik akdi ile belirlenir. Bu nedenle, eşler arasında maddi konuları düzenleyen anlaşmalar yapılabilir ve biriktirme konusunda bir anlaşma yapılmışsa, kadın eşinin eşinden aldığı parayı biriktirmesi caiz olabilir. Ancak eşler arasında böyle bir anlaşma yoksa, İslam hukukunda eşler arasında mal paylaşımı esastır ve eşler birbirlerinin mallarına sahip olamazlar. Bu nedenle, eşinin verdiği parayı biriktirmek, eşinin izni olmadan caiz olmayabilir. Özetle, konu evlilik sözleşmesine ve eşler arasında yapılan anlaşmalara bağlıdır.